Skip to main content

Store Panodil-pakker kommer på recept

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

8. mar. 2013
2 min.

SMERTEBEHANDLING  I sidste uge afleverede Sundhedsstyrelsen et notat til ministeriet på baggrund af de historier, som Ugeskriftet har bragt den senere tid.

Historier, der blandt andet fastslår:

Hvordan Danmark går enegang, når det drejer sig om adgangen til store pakninger af svage smertestillende lægemidler i håndkøb.

Hvordan Danmark har et fire gange så stort paracetamolforbrug sammenlignet med Sverige.

Og hvordan antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg med smertepillerne er tredoblet siden 1997.

Alt samme oplysninger, der har fået førende fagfolk, Lægeforeningen og senest Danmarks Apotekerforeningen til at ønske receptpligt på store pakninger. En holdning, ministeren nu støtter:

»Sundhedsstyrelsen peger i sin foreløbige vurdering på, at en begrænsning i adgangen til store pakninger med svag smertestillende medicin i håndkøb sandsynligvis vil føre til færre selvmord og tilfælde, hvor det er nødvendigt med en levertransplantation. Meget peger derfor i retning af, at det ikke længere skal være muligt at købe de store pakninger i håndkøb«, oplyser sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Ugeskriftet.


Ny viden flyttter holdning

For nylig omtalte Ugeskriftet også en videnskabelig undersøgelse fra British Medical Journal, der dokumenterer, at antallet af dødsfald i England og Wales næsten er halveret siden, man indførte pakningsbegrænsning i 1998.

Det er netop de faglige argumenter, der har fået ministeren til at flytte sig:

»Jeg har tidligere meldt ud, at jeg lytter til fagkundskaben og er parat til at se på pakningsstørrelserne, hvis der kom ny viden på området. Og når det nu fremgår af en engelsk undersøgelse, at størrelsen på pakningerne har en effekt på antallet af selvmord, så mener jeg, at vi også må handle på det«, oplyser ministeren.

Astrid Krag afventer den endelige vurdering fra Sundhedsstyrelsen, der har bedt Registreringsnævnet om en udtalelse, før hun kan sige noget konkret om tidshorisonten:

»Det er endnu for tidligt at sige, hvornår vi eventuelt vil se, at de store pakninger kun kan købes på recept«, siger hun.


Livslinien er tilfreds

Sammenhængen mellem selvmordsforsøg, svage smertestillende lægemidler og den lette adgang til de store pakninger har været debatteret i årevis.

Derfor glæder det også Livslinien, at der nu sker noget i sagen:

»Udover at forebygge selvmord ved at rådgive flere end 14.000 danskere hvert år, har Livslinien forpligtet sig på at arbejde for at afskærme selvmordsmetoder. Derfor er vi meget tilfredse med, at vores årelange indsats har medvirket til, at sundhedsministeren nu indfører pakningsbegrænsning på svag smertestillende håndkøbsmedicin«, siger Livsliniens bestyrelsesformand Morten Thomsen.

Livslinien ønsker en national selvmordsforebyggende handlingsplan, så vi kommer op på niveau med ex Norge og Storbritannien, når det gælder selvmordsforebyggelse.