Skip to main content

Store regionale forskelle i psykiatriske genindlæggelser af børn og unge

Genindlæggelser er ikke nødvendigvis et udslag af for eksempel aktivitetsstyring: ”Vi vil gerne væk fra at se genindlæggelser som noget principielt dårligt”, siger formand for børne- og ungdomspsykiaterne.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox. (Foto: colourbox.com)

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

17. nov. 2016
3 min.

Andelen af psykiatriske genindlæggelser blandt børn og unge er de seneste fem år så godt som fordoblet. Fra 8,8 procent i 2010 til 16,5 procent i 2015.

Det fremgår af en netop offentliggjort benchmark-analyse fra Danske Regioner.

Stigningen dækker over store regionale forskelle, hvor navnlig region Nordjylland og region Midtjylland skiller sig ud.

Således er region Nordjylland den eneste region, hvor der i perioden er sket et fald i antallet af genindlæggelser – fra 13,1 procent i 2011 til 8,8 procent sidste år.

I alle øvrige regioner er der på de fem år sket en stigning i andelen af genindlæggelser. Mest markant er stigningen i region Midtjylland - fra 8 til 21,3 procent.

Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland placerer sig i midterfeltet med andele af genindlæggelser i 2015 på hhv. 16,3, 15,3 og 14,7 procent.

Genindlæggelse med mening

Formand for både Danske Regioner og Region Midtjylland, Bent Hansen (S) har ikke umiddelbart en forklaring på de regionale forskelle: ”Vi må et spadestik dybere ned for at finde svarene. Er der forskellige henvisningsmønstre? Eller er der gode faglige begrundelser herfor”?, spørger han.

Det sidste spørgsmål kan formanden for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Anne Marie Råberg Christensen, svare bekræftende på.

”Jeg arbejder selv i akutpsykiatrien i Region Hovedstaden, hvor vi har mange genindlæggelser, som der er gode faglige begrundelser for. Vi vil i selskabet gerne væk fra, at genindlæggelser ses som noget principielt dårligt. For ti år siden var patienterne indlagt i mange måneder – ja, helt op til et år. Nu er vi nede på maksimalt et par måneder. Herefter er de jo ikke raske.

Børnene og de unge med svær psykisk sygdom udskrives ofte til socialpsykiatriske behandlingssteder eller hjem med anden støtte og vil i perioder opleve tilbagefald og have behov for en kort genindlæggelse.

Det er meget forskelligt fra region til region, hvilke muligheder man har at udskrive patienterne til”, siger Anne Marie Råberg Christensen og fortsætter:

”Dermed ikke sagt at vi ønsker os tilbage til årelange indlæggelser. Og vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå genindlæggelse. Men som sagt: genindlæggelse er ikke i sig selv dårligt for patienterne”.

Fulgt tæt

Ifølge formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, Charlotte Fischer (R) vil det stigende antal genindlæggelser blive fulgt tæt.

”Vores mål er at få antallet af genindlæggelser ned - og ikke mindst de meget hurtige, som kan være resultat af for hurtige udskrivelser. Det vil ikke mindst kræve et tættere samarbejde mellem regionernes psykiatriske hospitaler og kommunernes tilbud. Vi får kun knækket denne udvikling, hvis vi også bliver bedre til at sikre patienterne en hverdag i trygge rammer, når de udskrives. Det er en opgave, som regionerne ønsker at gå tættere sammen med kommunerne om”, siger Charlotte Fischer i en pressemeddelelse.

Halvering af indlæggelsestid

Når det kommer til den gennemsnitlige indlæggelsestid, skiller Region Nordjylland og Region Sjælland sig ud ved at have børnene og de unge indlagt i længere tid. I Region Sjælland er indlæggelstiden forlænget fra 23 til 36 dage. I de tre øvrige regioner er den gennemsnitlige indlæggelsestid faldet. I Region Syddanmark og Region Hovedstaden er den decideret halveret fra hhv. 38 til 18 dage og fra 53 til 28 dage.

Der er også entydige forbedringer i analysen.

Børn og unge ventede sidste år gennemsnitligt 24 dage på at blive set første gang i psykiatrien mod 77 dage i 2011. For voksne patienter var ventetiden 27 dage mod tidligere 37.