Skip to main content

Stort fald i knæ- og skulderoperationer på privathospitaler

Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. feb. 2012
2 min.

Tidligere blev mange skulder- og knæpatienter henvist til privathospitalerne, fordi det offentlige ikke kunne behandle inden for tidsfristen. Men i dag klarer det offentlige selv langt de fleste knæ- og skulderoperationer inden for behandlingsgarantiens 30 dage.

Det viser en opgørelse fra Danske Regioner. I 2010 foretog de private hospitaler 2060 ambulante skulderoperationer på patienter, der var henvist fra det offentlige som følge af det udvidede frie sygehusvalg. I 2011 var det 635 af den slags. Tilsvarende udførte private klinikker 2.558 ambulante knæoperationer på det offentliges regning i 2010. I 2011 var det kun 709. Sådan lyder opgørelsen på landsplan.

Region Hovedstaden er en af de regioner, der tegner den udvikling.

I 2008 henviste regionens visitationskontor 521 patienter til operation i skulderen. Sidste år var det kun 144. Når det gælder knæoperationer er udviklingen endnu mere markant. I 2008 blev 2.110 patienter henvist til operation i det private, mens det sidste år kun var 151 patienter.

Det er ifølge chefen for Enhed for Sygehusvalg Jens Kristian Kragholm, resultatet af en målrettet indsats.

"Vi er blevet bedre til at udnytte den offentlige kapacitet på tværs af regionens hospitaler, så de henviser til hinanden, hvis de ikke har plads. Det har vi sat i system, sådan så de ortopædkirurgiske afdelinger hver uge indrapporterer deres fremadrettede ventetider til os. I konkrete tilfælde kan vi også ringe og spørge den enkelte afdeling om de har plads", siger han.

Det er den vigtigste grund, siger Jens-Kristian Kragholm. Han mener dog også, at der er faldet ro på mange afdelinger rundt om efter specialesammenlægninger og afdelingsfusioner.

"Det betyder, at personalet nu har ro til at koncentrere sig om behandlingen frem for også at bruge kræfter på organiseringen."

Generelt er der sket et fald i 2011. i patienter der behandles på privathospitaler under behandlingsgarantien, viser Danske Regioners opgørelse.

Regnet ud på patientkontakter var de i 2010 omkring 250.000, det var sidste år faldet til 200.000, viser den foreløbige beregning for sidste år.

Udviklingen skyldes også at der er sket en stramning af visitationsreglerne for fedme- og rygoperationer. Det har navnlig på fedmeoperationer medført et markant fald.