Skip to main content

Stort fremmøde ved kick-off for mentorordning

Journalist Sine Barrett-Madsen, E-mail: sinemadsen@live.dk

18. mar. 2011
3 min.



Det er store matchdag i bedste datingstil i Lægeforeningen. Tirsdag aften mødes omkring 40 klinisk basisuddannelse (KBU)-læger til kick-off-møde for at blive klinket sammen med den mentor, som skal vejlede og guide dem igennem den første svære overgang fra studiebøgerne til lægelivet. Og efterspørgslen på mentorer har været stor.

Aftenens oplægsholder Bo Rahbek fra Lægeforeningen mener, at forklaringen skal findes i de store udfordringer, der venter KBU-lægerne, når de skal ud i det pulserende arbejdsliv.

»De står midt i et stort kaos. Deres lægeliv begynder, og det kan være en meget voldsom oplevelse. Desuden skal de træffe et valg om speciale relativt hurtigt, og det kan være forvirrende for mange. Mentorordningen er stort set det eneste tilbud om karrierevejledning, de har«, siger Bo Rahbæk til Ugeskriftet, som er mødt op for følge aftenens arrangement sammen med de i alt 80 fremmødte.

Tiltrængt matchmaking

Mentorordningen trådte i kraft i 2008 i kølvandet på den berømte fireårsregel. Dermed kom valg af speciale og karriereretning til at fylde en hel del mere for de yngre læger, end det gjorde tidligere. Ordningen er derfor et forsøg på at udfylde den manglede karrierevejledning, som opstod for de studerende, da de pludselig havde en begrænset periode til at vælge specialeretning.

En gruppe KBU-læger er på vej op ad trapperne til den store festsal i Lægeforeningen. I forhallen er der sandwich og danskvand, der skal fortæres senere, når sløret er blevet løftet for det store match. De ankomne finder deres navneskilt og en plads ved et af de runde borde. Ved det bagerste bord sidder Anna Oldenburg. Hun ser med spændt forventning frem til at møde sin mentor.

»Jeg håber, at min mentor arbejder inden for almen medicin, som også er mit felt«, siger hun til Ugeskriftet.

Hun fortæller, at hun skal begynde på en medicinsk afdeling i Køge til april, men hun føler sig usikker på det kommende forløb.

»Jeg klarer mig godt socialt, men jeg er nervøs for det faglige. Jeg føler mig utrolig grøn og vil gerne have en, der kan guide mig fagligt og personligt. En der kan forudse faldgruber og give en peptalk, når der er brug for det«, siger Anna Oldenburg.

Der er stor sandsynlighed for, at Annas ønsker bliver opfyldt. For selve matchet sker ud fra særlige parametre som specialeområde, geografi og ansættelsessted. For at skabe et magtfrit rum, hvor begge parter kan agere og tale frit om aktuelle problemstillinger, må mentor og mentee f.eks. ikke være ansat samme sted. Desuden er hensynet til specialet også en del af matchet.

Morten Vaagholt har tilmeldt sig på mentorsiden. Han er speciallæge i almen medicin. Han husker kun alt for godt, hvordan det var at være helt grøn.

»Hvis jeg på nogen måde kan være en hjælp, vil jeg gerne det. Jeg har en masse erfaring, som jeg kan bruge til at guide i den rigtige retning. Der er mange uskrevne regler som læge. F.eks. findes der et uformelt netværk rundt omkring på afdelingerne. De skal lære, hvordan tingene hænger sammen i praksis«, siger Morten Vaaholt.

Afslutningen på aftenen nærmer sig, og det er tid til at afsløre, hvad alle er kommet for. Matchet. De fremmødte mentees bliver bedt om at kigge bagpå deres navneskilt, hvor de finder navnet på deres mentor. Herefter er der pause.

Anna Oldenburg finder sin mentor i forhallen. Han hedder Jakob Maraldo og er almen mediciner. Samtalen er i gang med det samme. Rundt omkring i lokalet står mentorer og mentees parvis, og der lyder en høj summen af ivrig snak.

Ugeskriftets udsendte taler med Anna Oldenburg efter mødet med hendes mentor. Nu er der faldet mere ro på.

»Han virker meget indsigtsfuld, og efter at jeg har mødt ham, føler jeg mig mere tryg, fordi jeg nu har kontakt med en, der er kommet ud på den anden side. Det skal nok blive et godt forløb«, siger Anna Oldenburg.