Skip to main content

Stort set alt skal anmeldes

Journalist Nina Vinther Andersen, nina@ninawinther.dk

28. mar. 2008
3 min.

»Er du foredragsholder ...« »Hvis du ønsker at deltage i et fagligt arrangement ...« »Er du arrangør af et fagligt arrangement ...«.

Sådan lød det i brevet fra blandt andre Lægeforeningen d. 31.marts, da den for en sjælden gangs skyld benyttede sig af muligheden for at tilråbe sig opmærksomheden fra alle landets læger ved at sende en mail til deres dadlnet-adresse.

Målet var at orientere alle læger om, at et nyt selvjustitsnævn træder i kraft 1. april og oplyse om, at læger skal orientere dette nævn om stort set alt det samarbejde, de har med medicinvirksomheder. Det være sig efteruddannelse, sponsorater, reklamer og besøg af lægemiddelkonsulenter. Kort fortalt er reglen: Søg tilladelse først - ikke noget med tilgivelse bagefter, hvis reglerne overtrædes.

Fra NMI til NSL

NSL er initialerne for denne nye konstruktion, og selvom de lyder som noget fra en amerikansk basketballturnering, så står de for Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet. Nævnet erstatter Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale, som hidtil har overvåget lødigheden af reklamer overfor læger og de arrangementer, som læger og industri deltager i sammen.

Men efter kritik af, at virksomhederne blev vurderet efter én målestok, lægerne efter en anden (og langt mildere, mente kritikere) målestok og apotekerne efter en hel tredje, besluttede de respektive organer, at det hele skulle slås sammen. Så nu dækker det nye nævn læger, apotekere og lægemiddelvirksomheder, herunder også de generiske producenter og parallelimportørerne. Samtidig har Dansk Medicinsk Selskab tilsluttet sig aftalen, så ikke kun fagforeningen men også den videnskabelige del af lægernes forum bakker op om både reglerne og gennemførelsen af dem. Medlemmerne i nævnet skal finde ud af, om lægerne og virksomhederne overholder reglerne i den såkaldte selvjustitsaftale. Disse regler handler om vilkårene for samarbejdet, for eksempel den efteruddannelse, som medicinvirksomhederne arrangerer og betaler for. Reglerne handler også om, hvordan industrien må reklamere overfor lægerne, herunder deres besøg af lægemiddelkonsulenter.

Sammensætningen

Formanden bliver landsdommer Kaspar Linkis, som tager sin erfaring med sig fra NMI. Dertil kommer speciallæge Jens Søndergaard, som ikke har nogen tilknytning til lægemiddelbranchen. Også en apoteker, der ikke længere driver apotek, får plads i nævnet og her begynder Jens Overø. Speciallæge Kim Dalhoff sidder på pladsen, der er reserveret til en person med klinisk farmakologisk viden og endelig kommer der en person med særligt kendskab til gældende regler om reklame for lægemidler. Det bliver Michael Clan, som er tidligere politimester og chef for Bagmandspolitiet - og nuværende formand for Apotekernes Etiske Nævn.

De får hjælp af et sekretariat, som ledes af cand.jur Lene Ptak.

Offentliggøres

De virksomheder, der har overtrådt reglerne, er i et par år blevet hængt ud til spot og spe. Og det fremgår da også af den nye aftale, at hvis nogen overtræder reglerne, har nævnet mulighed for at give påtale eller kritik; uddele bøder; offentliggøre med nævns nævnelse og bede om en berigtigelse.

Et spørgsmål står imidlertid uafklaret. Det handler om, hvorvidt og i givet fald hvordan det skal offentliggøres, hvis læger og apotekere træder så meget ved siden af i samarbejdet, at de får en bøde. Det bliver det ikke i dag. Kort fortalt fordi det er uafklaret om en læge juridisk set kan sidestilles med en virksomhed. Spørgsmålet har rutsjet frem og tilbage mellem Justitsministeriet, Datatilsynet og Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed og der sagen stadigvæk og er uafklaret. Indtil beslutningen er klar, bliver navnene på lægerne ikke offentliggjort.

Udover at læger skal anmelde disse forhold til det nye nævn, skal de også fortælle Lægemiddelstyrelsen om deres engagement med industrien. Men det er en helt anden historie, og den blev fortalt i Ugeskrift for Læger 10/2008 3.marts, 801-904