Skip to main content

Strammere regler på vej for samarbejde med medicobranchen

Klaus Larsen kll@dadl.dk

10. feb. 2012
3 min.

Danske ortopædkirurgers økonomiske samarbejde med den amerikanske virksomhed DuPuy, som har produceret en farlig hofteprotese, er kommet under kritik.

Virksomheden har bl.a. betalt danske ortopædkirurgers flybilletter og hotelophold ved deltagelse i faglige kongresser i USA, lige som den annoncerer på selskabets hjemmeside, kunne TV-Avisen oplyse.

Mens der er meget strikse regler for, hvad læger må modtage fra medicinalindustrien, er der i praksis ingen grænser, når det gælder producenter og leverandører af medico-udstyr, herunder hofteproteser.

Ifølge den nugældende lov må læger højst modtage gaver på op til 300 kroner fra en lægemiddelvirksomhed, og lægen skal søge om tilladelse til at udføre konsulentarbejde eller på anden vis samarbejde med en lægemiddelvirksomhed. Og mens lægemiddelvirksomhederne ikke må lave opsøgende salgsarbejde på hospitalerne, må medicovirksomhederne - som f.eks. leverer proteser og hospitalsudstyr - gerne.

Politikerne

"Jeg synes, vi skal tage det samme regelsæt, vi har fra medicinområdet, hvor der findes nogle regler om sponsorater og samarbejde med industrien", siger den konservative sundhedsordfører Benedikte Kiær til Business.dk, og hun suppleres af sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), som til DR Nyheder siger:

"Vi har for tit set læger, der har nogle økonomiske interesser, og der skal være gennemsigtighed".

Daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) nedsatte sidste sommer efter en folketingsbeslutning en arbejdsgruppe om regulering af lægers og andre fagpersoners tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder.

Arbejdet, der blev forsinket af valget, ventes afsluttet til sommer. Fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) vil gerne have, at arbejdet fører til et sæt regler, som ligner, hvad der gælder for lægemiddelindustrien:

"Der skal læger jo indberette til lægemiddelstyrelsen, og det kommer på hjemmesiden, så folk kan se, hvad der er for et samarbejde. For det skal jo være gennemskueligt", siger hun til Business.dk

Lægerne

Formanden for de Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Peter Schwarz, foreslår i et indlæg på Altinget.dk, at der udvikles en kodeks eller en "uafhængighedserklæring", hvor læger kan erklære og dokumentere, at de er uafhængige af interesser, der kan påvirke behandlingen af patienter.

"Det skal være en erklæring, der i princippet tager det hele med og definerer interesser meget bredt. Kodeordet er transparens", skriver han.

Peter Schwarz understreger, at han ikke ønsker "den spanske inkvisition" eller noget, der blokerer for "de mange og naturlige samarbejdsrelationer, som er en del af lægegerningen".

"Hvis det ikke er læger, der arbejder sammen med industrien om udvikling og afprøvning af nye lægemidler, hvem skulle det så være? Og forhåbentligt er det de dygtigste læger, der medvirker her, så vi kan stole på, at de nye produkter er sikre, virksomme og pengene værd", skriver LVS-formanden.

I TV-Avisen mandag oplyste formanden for Dansk Ortopædisk Selskab, Søren Overgaard, at han ikke så nogen problemer i at efterleve de samme, stramme krav, som gælder for samarbejde med lægemiddelindustrien.

"Og mon ikke også det kommer", tilføjede han.

Lægeforeningen: Stram op

"Det holder ikke, at samarbejdet mellem læger og medico-industrien ikke er reguleret i lovgivningen", siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

"Kravene skal være lige så stramme som dem, der gælder for lægers samarbejde med medicinalindustrien", siger Mads Koch Hansen, som opfordrer regeringen til at sikre, at reglerne gøres ens.

Lægeforeningen deltager i ministeriets arbejdsgruppe og vil her arbejde for, at de samme regler kommer til at gælde for samarbejde med medico-industrien.

"Men derudover foregår der også et arbejde i foreningen, som dels skal forberede foreningens repræsentanter i ministerens arbejdsgruppe, men nok så vigtigt: udarbejde et etisk kodeks, som kan vejlede læger i deres samarbejde med både medicinal- og medikoindustrien", siger Mads Koch Hansen.

" De etiske kodeks skal hjælpe læger til at undgå at komme i karambolage med lovgivningen og navigere i de gråzoner, som findes", siger Mads Koch Hansen.

"Mange af medicoindustriens produkter ligner i stigende grad medicinalindustriens", siger han med henvisning til bl.a. de skadelige hofteproteser og de franske PIP-brystimplantater.

"Det er jo fremmedlegemer, som man indopererer i kroppen og går med i mange år. Derfor er det rimeligt, at tingene for det første underkastes de nødvendige kliniske afprøvninger , men også, at sammenhængen mellem, hvad vi køber, og vores samarbejde med industrien, bygger på regler, der sikrer uvildighed".