Skip to main content

Strøtanker om medicinalfirmaers gratistilbud til hospitalerne

Sven Bundgaard

2. nov. 2005
2 min.

Det er for enhver kritisk journalist indlysende, at tilbuddet til hospitalerne om gratis medicin for længst er indkalkuleret i det aktuelle firmas beregninger. Udgiften vil blive afløst af en øget indtjening, så det der sættes til i sekundærsektoren, hospitalet, vil give profit i primærsektoren, hvor patienten selv - støttet af sygesikringen - skal betale.

Amterne vil spare på hospitalsudgifterne men vil sætte til på sygesikringsudgifterne. Måske går det lige op, men hvis medicinen skal indtages i meget lang tid, i måneder eller år, vil firmaets indtægter - og sygesikringsudgiften - stige ganske væsentligt. Det samme gælder patienternes udgifter. Alt dette er der intet ondt i bortset fra det umoralske i at hospitalsbudgettet bliver lettet via sygesikringsbudgettet. Men hvis der nu er tale om alt for dyr medicin, hvad så?

Så skal nogen have på hattepulden, og det bliver naturligvis de læger, der skal udskrive medicinen til patienterne efter udskrivelsen, de praktiserende læger, hvis moral både amtspolitikere, embedsmænd, journalister og mange »fodformede« læger med rynkede pander sætter et meget stort spørgsmålstegn ved. Fytteføj da!

Men medicinen har nok en effekt. Ellers ville den næppe være blevet ordineret af hospitalsspecialisterne. Hvis patienterne bliver raske, sparer de sygedage, så kan de eventuelt tjene penge i stedet for at være syge. Det kunne være interessant at undersøge, om patienter med de lidelser, der kan afkortes af den dyre medicin, har færre sygedage, når de behandles.

Desværre kan det ikke lade sig gøre. Kommunerne registrerer ikke hvilke sygdomsårsager, der giver anledning til at udbetale sygedagpenge, og man kan jo ikke hente oplysninger ud af et register, der ikke er der.

En anden mulighed er, at hospitalerne registrerer indlæggelsesårsagerne. Måske har medicinen gjort genindlæggelse unødvendig, men det register er ej heller eksisterende.

En tredje mulighed er, at grupper af interesserede praktiserende læger over en periode registrerer deres attestationer over uarbejdsdygtighed og deres sociale attester samtidig med, at kommunerne oplyser om varigheden af probandernes sygeperioder. Lægerne kunne uden stort besvær få et tilnærmelsesvist overblik over hospitalsindlæggelser mht. årsag og varighed i perioden. Supervisionen af en sådan undersøgelse ville være et taknemmeligt job for en ph.d.-studerende i almen medicin. Det vil næppe være klogt at udvide undersøgelsen, det kan gøres senere.

Det spændende ved opgaven er, at næsten alle oplysninger bortset fra de kommunale er faktuelle og i forvejen tilgængelige i journalerne i almen praksis.

Ingen kan vide, hvad undersøgelsen vil vise; så ville den heller ikke være interessant. Det er mærkeligt, at sundhedsøkonomerne ikke har lavet den, men almen praksis har muligheden. Brug den!

Forf.s adresse: Haslegårdsvej 7, 8210 Århus V.