Skip to main content

Strukturreform og forbedring af arbejdsmiljø

Jesper Brahm, FAS-redaktør, j.brahm@dadlnet.dk

1. nov. 2005
4 min.

Overlægeforeningens formand, Erik Kristensen, aflagde sin beretning om fredagen, og den blev livligt diskuteret om lørdagen. Beretningen (se www. fas.dk) er opbygget af 13 punkter, hvoraf især strukturreformen, den elektroniske patientjournal og Lægeforeningens struktur gav anledning til flere indlæg.

Julius Nissen, Ribe Amt, slog bl.a. til lyd for, at Overlægeforeningen i højere grad organiserede sig lokalt for at gå ind i den politiske debat.

Helge Fasting, Viborg Amt, udtrykte bekymring over, at Overlægeforeningens synspunkter ikke fremmes i tilstrækkelig grad i den nuværende struktur og af Overlægeforeningen selv. Han efterlyste klarhed i Lægeforeningens opbygning.

Lynge Kirkegaard, Sønderjyllands Amt, glædede sig over Overlægeforeningens vilje til at gå i rette med urimelige planer og forhold i øvrigt, fx i sagen fra Gentofte om lægers bibeskæftigelse, som havde sit udspring i politik og administration.

Lynge Kirkegaard, Sønderjyllands Amt, og Erika Christensen, Århus Amt, fremdrog vigtigheden af at have fokus på den svage patient, fx den ældre medicinske patient, som ikke er omfattet af kampagner, foreninger e.lign., eller den akutte, bevidstsløse patient. Erika Christensen foreslog kurser i kriseledelse.

Kim Solstad, H:S, glædede sig over, at Overlægeforeningen havde kæmpet så hårdt for psykiatriens placering i sundhedsvæsenet - og med held. Han slog på vigtigheden af at få fokus på arbejdsmiljøet.

Erik Obel, Frederiksborg Amt, fremhævede, at dannelsen af de nye regioner er den største udfordring for Overlægeforeningen, og at den bør fokusere på dette. Det er vigtigt at få klare overordnede principper, fælles benchmarks, for afdelingsledelserne, hvis opgaver for to tredjedeles vedkommende kommer fra administrationen og kun 1/3 fra afdelingen. Han opfordrede til en hurtig organisering lokalt, så Overlægeforeningen bliver et talerør til de nye beslutningstagere om bl.a. overbelægning og udearbejde. Det er nu, det sker.

Johan Wandall, H:S, havde fokus på overlægernes egen kompetence. Hvis overlægerne skal akkrediteres, så skal andet personale, sygeplejersker og bioanalytikere osv., også. Han pegede også på det problem, at en overlæge skal kunne sige fra og henvise til en anden kollega, hvis kompetencen ikke er til stede.

Poul Jaszczak, Københavns Amt, Overlægeforeningens bestyrelse, spåede, at der ikke sker de store ting i de næste to år. Politikerne skal finde sig selv i det nye system, og der vil derfor blive en række af enkeltsagsbehandlinger. Overlægerne skal benytte den tid til at finde ud af, hvordan man gerne vil have struktureret arbejdet, organisationen osv.

Axel Malchow-Møller, Fyns Amt, fremhævede bl.a., at EPJ (elektronisk patientjournal) faktisk virker i Fyns Amt. Men man var nu på 7.-8. version. Det er krævende, det er kostbart, men der er ingen vej tilbage.

Carsten Hædersdal, Frederiksborg Amt, opfordrede til at blive rigtig gode til at udnytte strukturreformen. Han udtrykte tilfredshed med foreningens mediepolitik og mente, at kun 10 pct. tilmelding til nyhedsbrevet var udtryk for en forventelig inerti blandt medlemmerne om at tilmelde sig.

Susanne Vind, H:S, understregede vigtigheden af, at Overlægeforeningen laver en strategi for, hvordan de lægefaglige elementer kommer ind i strukturdebatten. Der skal være kompetencevurdering, kliniske stillingsbeskrivelser, 360° evaluering. Det er vigtigt, at Overlægeforeningen går aktivt ind i dette og afkræver sygehusejerne de ressourcer, der skal bruges til overlægernes efteruddannelse, hvis der er en forskel mellem kompetencerne og stillingsbeskrivelserne.

Torben Scherff Sørensen, Viborg Amt, påpegede, at EPJ har medført en glidende opgaveløsning, idet arbejdet er gået fra diktafon til tastearbejde. Tiden kan kun tages et sted fra: og det er patientkontakten!

Jens Frandsen, Århus Amt, betragtede strukturreformen som en kærkommen anledning til at revurdere det lægefaglige arbejde ud fra faglige, uddannelsesmæssige og etiske synsvink-ler. Han efterlyste endvidere en forenkling af strukturen i Lægeforeningen.

Anna Birthe Bach, Ringkøbing Amt, Overlægforeningens bestyrelse, fastslog, at indflydelse skabes gennem arbejdsindsats, ikke ved at jamre sig.

Undervejs kommenterede formanden, Erik Kristensen, indlæggene, hvor han bl.a. understregede Overlægeforeningens synspunkter på vigtigheden af at forbedre arbejdsmiljøet, at kompetenceudvikling kobles til efteruddannelsen, og at Overlægeforeningen skal styrkes gennem såvel en decentral oprustning som gennem en ændring af Lægeforeningens struktur.

Formandsberetningen blev herefter godkendt.

Forslag om tillidsrepræsentanter

Hans Stimpel, H:S, havde fremsendt et forslag til repræsentantskabet om, at amts-/regionsrepræsentanten samt mindst en organisationsrepræsentant fra Overlægeforeningen på hvert hospital anmeldes som tillidsrepræsentant. Forslaget blev kommenteret fra forskellig side. Det ligger fast, at overlæger kan indgå som ledelsesrepræsentanter i samarbejds- og medindflydelsesudvalg (A-siden), og at en anmeldelse ikke rykker repræsentanten over på B-siden. Der blev også udtrykt bekymring for, om det ville være et uønsket signal til ledelsen om en ændring i repræsentationen. Forslaget blev sendt i udvalg.

Valg af formand og bestyrelse. Til bestyrelsen blev Lise Møller og Jens Bjerre Winther genvalgt.

Nyvalgt til bestyrelsen er Susanne Vind (www.fas.dk)

Den mundtlige beretning kan også rekvireres i FAS' sekretariat på tlf. 35 44 85 00