Skip to main content

Styrelsen for Patientsikkerhed splittes op

Styrelsen for Patientsikkerhed splittes op i to og ny styrelse bliver oprettet. Men det har intet med den nuværende protest at gøre, ifølge sundhedsministeriet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i Canada i disse dage for at se på cannabis-produktion. I dag splitter hun Styrelsen for Patientsikkerhed op i to. Foto: sum.dk
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i Canada i disse dage for at se på cannabis-produktion. I dag splitter hun Styrelsen for Patientsikkerhed op i to. Foto: sum.dk

Anders Heissel, ah@dadl.dk

17. jan. 2018
4 min.

Styrelsen for Patientsikkerhed bliver i dag delt op i to og udløser en helt ny styrelse med navnet Patientklagestyrelsen.

Det sker som led i regeringens udflytning af statslige arbejdspladser, da 121 årsværk flytter fra København til Aarhus, hvor der allerede i dag er en afdeling af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Patientklagestyrelsen får altså hovedsæde i Aarhus med i alt 214 årsværk og skal ansætte en ny direktør.

Derimod vil den tilbageværende Styrelsen for Patientsikkerhed beskæftige ca. 244 årsværk i København, Randers, Kolding og Slagelse samt to årsværk på Færøerne – og forsat have den nuværende direktør Anne-Marie Vangsted som chef. Og fortsat have med både tilsyn og læring at gøre.

Faktaboks

Fakta

Ifølge sundhedsministeriet har opsplitningen af styrelsen dog været undervejs, siden anden bølge af udflytningerne blev annonceret i efteråret, og har dermed ikke noget med den aktuelle protest og mistillidsvotum mod styrelsen at gøre.

Det handler i udgangspunktet om at skabe flere arbejdspladser uden for København og dermed øge ligheden i Danmark. Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Det skal den nye styrelse i Aarhus

Den nye Patientklagestyrelse med hovedsæde i Aarhus skal ifølge sundhedsministeriet tage sig af behandlingsklager, erstatning, visitation og sagkyndige samt patientrettigheder. Desuden oprettes de to nye enheder: ”Enhed til revurdering af lægeerklæringer vedr. indfødsret eller ”second opinion” og ”Enhed til behandling af klagesager vedr. anvendelse af tvang i somatikken”.

Sundhedsminster Ellen Trane Nørby (V) udtaler i forbindelse med den nye styrelse:

”Det handler i udgangspunktet om at skabe flere arbejdspladser uden for København og dermed øge ligheden i Danmark. Det er vigtigt, at der er faglige miljøer i hele landet. Med den nye styrelse og den øvrige udflytning har Sundheds- og Ældreministeriet institutioner i mange dele af landet – i Randers, Kolding, Aarhus, Slagelse og København”, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Ministeriet forventer, at udflytningen af arbejdspladserne sker fra den 1. januar 2019.

Måske en ny kurs for STPS?

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, håber, at Styrelsen for Patientsikkerhed lægger en ny kurs.

"Og jeg håber, at det for Styrelsen for Patientsikkerhed vil betyde, at den kommer til at lægge vægten på læring og ikke på straf, som vi har set indtil nu. På den måde kan opsplitningen i to styrelser betyde muligheden for en ny kurs i styrelsens arbejde. Det viser den nuværende debat med underskrifter også i høj grad, at der er brug for", siger Andreas Rudkjøbing i en kommentar.

Han kalder det desuden for "en overraskeden udmelding", at der bliver etableret en enhed til revurdering af lægeerklæringer vedr. indfødsret.

"Det er afgørende for Lægeforeningen at stå vagt om, at en lægeattest er fagligt uantastelig og har vægt. Det er med det udgangspunkt, at vi vil vurdere den nye enhed".

Slagselse får 12 ansatte

Som led regeringens udflyningsplan bliver der desuden etableret 12 arbejdspladser under Styrelsen for Patientsikkerhed i Slagelse. Det vil dog kræve en ændring af Sundhedsloven.

”Tilsyn og Rådgivning Øst fører både tilsyn med Region Hovedstaden og Region Sjælland, men tilsynet er kun placeret fysisk i København – altså i den ene af de to regioner. Det giver derfor god mening, at der etableres 12 arbejdspladser i Region Sjælland. Placeringen er endt specifikt i Slagelse, så medarbejdere stadig sikres god adgang til offentlig transport mellem de to enheder”, siger Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar.