Skip to main content

SUND-dekan: Fusion fører ikke til fyringer

Klaus Larsen kll@dadl.dk

26. sep. 2011
4 min.

Det får ingen personalemæssige konsekvenser, at Sundhedsvidenskabeligt Fakultet og Farmaceutisk Fakultet formentlig fra nytår bliver fusioneret til ét Medicinsk Fakultet.

Det siger dekan for SUND KU, Ulla Wewer, til Ugeskriftet.dk.

Hun forsikrer samtidig, at der ikke har ligget økonomiske overvejelser bag den såkaldte "grovskitse", som de to dekanater ifølge Ugeskriftets kilder har arbejdet med i månedsvis i den dybeste hemmelighed - og som snarere end en grovskitse beskrives som en detaljeret plan.

"Ikke tid til at drøfte alt"

Da planen blev præsenteret for fakulteternes ansatte ved hasteindkaldte stormøder i tirsdags, var stemningen ifølge tilstedeværende præget af modvilje, og ifølge Universitetsavisen oplevede flere, at de nærmest blev "rullet over af en ledelsesmæssig damptromle".

SUNDs dekan Ulla Wewer siger til Ugeskriftet.dk, at fusionen ikke vil få personalemæssige konsekvenser, og at der heller ikke ligger økonomiske overvejelser bag:

"Fusionen går ud på at arrangere vores fagområder på en måde, der skaber bedre samarbejde til fordel for forskning og uddannelse", siger hun. "Der vil ikke ske afskedigelser begrundet i sammenlægningen i 2012. Faktisk forventer vi at blive stærkere til at tiltrække forskningsmidler og kunne rekruttere - også fra internationale forskningsmiljøer".

Hvorfor indkaldes et møde om en så stor beslutning med så kort varsel, at ingen kan nå at forholde sig kvalificeret til det?

"Vi har indkaldt hurtigt, for at folk kan få en ordentlig information og få svar på de umiddelbare spørgsmål, men vi fortsætter med dialogen. I denne uge vil vi sammen med samarbejdsudvalgene sætte rammerne for, hvordan processen drives bedst muligt. Vi taget emnet op i alle relevante mødefora, og i de kommende uger skal vi samle input fra alle, der har lyst til at være med i processen", siger Ulla Wewer.

Hun tilføjer, at der ikke er tid til at "drøfte alt igennem nu":

"Vores opgave er alene at lave et oplæg, som bestyrelsen kan tage stilling til i december. Hvis bestyrelsen godkender det, kan vi gå videre med processen, og så har vi hele 2012 til de konkrete diskussioner om, hvordan fagområder skal organiseres", siger dekan Ulla Wewer.

Kan en farmaceut blive dekan for et medicinsk fakultet?

"Rektor og dekanerne fra de fire berørte fakulteter har aftalt, at hvis bestyrelsen giver grønt lys i december, så fortsætter jeg som dekan for det nye medicinske fakultet, og at Sven Frøkjær bliver prodekan for erhvervssamarbejde. Hvem der skal tage over, når jeg stopper, er det op til rektor at overveje efter opslag".

Dyrlæger vil med

Fusionsprocessen har ført til intern splid på Life-fakultetet, som også står foran en fusion med Naturvidenskabeligt Fakultet (Nat).

Onsdag meldte Den Danske Dyrlægeforening sig under fusionsfanerne med et ønske om at indgå i det kommende Medicinske Fakultet. Dyrlægeuddannelsen, som i dag er forankret på Life, bør sammen med den veterinære forskning "placeres sammen med lægeuddannelsen under det kommende Medicinske Fakultet på Københavns Universitet". En tanke, som ifølge pressemeddelelsen bakkes op af Lægeforeningen.

Lægernes formand, Mads Koch Hansen, fandt det ifølge pressemeddelelsen "oplagt, at de to fags studerende har et tæt samarbejde fra start", da "menneskers og dyrs helbred hænger tæt sammen på en lang række områder".

Mindre begejstrede er Jordbrugsakademikerne (JA). JA repræsenterer lige som Dyrlægeforeningen en stor personalegruppe på Life. Dette fakultet skal ifølge de samme planer fusioneres med Naturvidenskab. JA frygter ifølge sin formand, Kirsten Holst, at Life som følge af fuusionerne vil miste "den stærke faglige sammenhæng".

Ifølge en pressemeddelelse fra JA er fusionen en beklagelig, men forventelig konsekvens af, at Life (som før hed Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole) og KU blev lagt sammen i 2007.

FAKTA:

Sundhedsvidenskabeligt og Farmaceutisk Fakultet skal samles til ét nyt Medicinsk Fakultet. Også Nat og Life skal lægges sammen til et fakultet.

Antallet af institutter på hvert storfakultet begrænses til 10-14. På Det Medicinske Fakultet skal der muligvis oprettes et mindre antal 'schools', dvs. større sammenhængende faglige enheder efter amerikansk model, under ledelse af en prodekan.

De fire nuværende dekaner på bliver i deres stillinger i 2012, som er et såkaldt integrationsår for de nye enheder.

(Kilde: Universittetsavisen.dk)

FAKTA:

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet blev i sin nuværende form etableret i 1992 ved en fusion af Københavns Tandlægehøjskole og Det Lægevidenskabelige Fakultet.

Det Lægevidenskabelige Fakultet blev dannet i 1842, da det oprindelige Det Medicinske Fakultet, som var et af universitetets oprindelige fakulteter fra 1479, blev slået sammen med Kirurgisk Akademi.