Skip to main content

Sundhed på klimadagsordenen

Formand for lægeforeningen Jens Winther Jensen

4. dec. 2009
3 min.

Denne mandag den 7. december åbner i København en af de mest skelsættende begivenheder, som nogensinde har fundet sted på dansk jord. Man skal leve meget afsondret fra medierne, hvis det er forbigået ens opmærksomhed, og ordet klimakvalme er dukket op som nyt begreb. Men COP 15, eller FN's klimatopmøde, skal imod mange odds forsøge at nå frem til nogle internationale politiske aftaler, der kan bremse de klimaforandringer, der truer vor klode. Lægeforeningen er med i Bella Centret. Vi repræsenterer verdenslægeforeningen, WMA, som en del af den NGO, der hedder HEAL, Health and Environment Alliance. Vi skal sørge for at få placeret sundheden på den internationale klimadagsorden.

De sundhedsmæssige konsekvenser af den globale opvarmning er kommet sent med i klimaspørgsmålet. Det skyldes formentlig, at fokus har været på de mere spektakulære aspekter, som bl.a. Al Gore var med til at sætte på lystavlen: afsmeltningen ved polerne, ændring af havstrømme, vejrmæssige forandringer, sultkatastrofer etc. Som læger så vi bekymret til, men passede i øvrigt vores arbejde. Relativt sent kom erkendelsen af, at alle disse dramatiske scenarier havde sundhedsmæssige konsekvenser. I det stille her hos os, men voldsomt der, hvor det gør mest ondt, i den fattige del af verden, som ikke har haft del i de menneskeskabte ændringer.

Det var The Lancet, der, sammen med London Royal College, slog på den store gong gong i dette forår med en undersøgelse, der konkluderede, at klimaændringerne er den største trussel mod folkesundheden i vor tid. Med den britiske lægeforening i spidsen blev det efterfølgende taget op af det internationale lægesamfund. Vores udgangspunkt for medvirken ved COP 15 er Delhi Deklarationen, der blev vedtaget af WMA på den nylige generalforsamling oktober 09 i New Delhi, Indien. Den tager på vegne af WMA's medlemsorganisationer, der repræsenterer omkring 20 mio. læger verden over, klimaspørgsmålet op og forpligter de nationale organisationer til at tage ansvar i forhold til de sundhedsmæssige konsekvenser, som de er beskrevet af FN's klimapanel.

Det falder i fem temaer. For det første påtager WMA og dets medlemsorganisationer sig et ansvar for at påvirke de nationale politikere og regeringer til at handle på klimatruslen. For det andet at påtage sig et lederskab i at hjælpe befolkningen med at overkomme og tilpasse sig klimaforandringerne, bl.a. gennem oplysning og sundhedsprogrammer. For det tredje at støtte uddannelse og opbygning af kapacitet til at overkomme trykket fra øgede sygdomsproblemer, såvel fysiske rammer som bemanding. For det fjerde at medvirke til overvågningen og forskning i ændrede sygdomsmønstre og endeligt for det femte at samarbejde med regeringerne, NGO'ere og andre om at udvikle ny viden om, hvordan konsekvenserne af klimaforandringerne kan overvindes.

Der ligger også i disse fem principper forpligtelser om at være forbilleder, det vil sige selv at opføre sig klimamæssigt fornuftigt og ikke mindst arbejde for sundhedsvæsener, der tager mest muligt hensyn til miljøet. Der ligger endelig også en forpligtelser om i særlig grad at hjælpe de mest udsatte lande og støtte, at der både overføres ressourcer og viden til deres sundhedssektorer. Uanset, hvor langt COP 15 kommer i København, så er det disse principper, som det internationale lægesamfund vil forpligte sig til og arbejde for.