Skip to main content

Sundheds-it skal handle om patienten

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

27. apr. 2012
2 min.

Der er ikke nok læger involveret, når der udvikles ny sundheds-it, og det er et problem ikke bare for lægerne men også for patienterne. Det er hovedpointen i den nye sundheds-it politik, som Lægeforeningen har forfattet, og som kommer op på Lægemødet den kommende weekend.

"Læger har en central plads i hele processen vedrørende udvikling, udvælgelse og implementering af sundheds-it til sikring af optimale patientforløb", står der bl.a. om ønskerne til lægernes rolle.

Lægeforeningen forestiller sig også, at it-arbejde skal kunne være en del af lægernes stillingsbeskrivelse.

En mere central rolle til lægerne skal dog ikke ske på bekostning af andre faggrupper - de skal også inddrages, så it-systemerne udvikles så nær på den kliniske hverdag som muligt for både læger, sygeplejersker, sekretærer mm.

Patientforløb

Når læger efterlyser mere involvering er det naturligvis på baggrund af, at de ofte synes, deres it-systemer fungerer utilstrækkeligt i dag. Men et er nemmere systemer for lægerne - noget andet er effekten på patienterne.

Derfor er det en hovedpointe i Lægeforeningens papir, at it-systemer skal understøtte patientforløb.

"Det grundlæggende designelement er patientforløbet", som der står.

Deri ligger også naturligt, at it-systemer skal være sektoroverskridende.

"Det er vigtigt for lægens behandling af patienten, at der er opdateret og tilgængelig viden om patienten. Et fælles datagrundlag, der indeholder alle relevante data om patienten som laboratorieprøver, røntgenbilleder, medicinoplysninger mv., uanset om denne er behandlet i praksissektoren, på et mindre eller et specialiseret hospital, vil give det bedste grundlag for en hurtig og sikker behandling", står der i papiret.

Stort potentiale

På trods af den til tider massive kritik af forskellige it-systemer fra lægeside, er Lægeforeningen ubetinget tilhænger af it. Bare det bliver den rigtige it.

"Lægeforeningen finder, at der er store perspektiver i sundheds-it, hvis det fulde potentiale bliver udnyttet. Lægeforeningens vision er, at it skal sikre sektorovergange og optimere patientforløb. It skal derfor sikre gnidningsfrie sektorovergange, lette datadeling og mindske afstanden mellem patient og læge. It skal give overblik og tryghed for, at noget væsentligt ikke bliver overset. It skal frigive tid til patienten", som der står.