Skip to main content

Sundhedscentre og sygehuse konkurrerer

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

28. nov. 2005
3 min.

Konkurrence mellem de forskellige sundhedsudbydere har ikke været det politisk mest højprofilerede tema i debatten om de tyske sundhedscentre. Det er ikke politisk opportunt, men en realitet.

Det mener Konrad Kuper og Andreas Pavlovic, jurister i Kassenärztliche Vereinigung Bayerns - de 20.000 privatpraktiserende speciallæger og alment praktiserende lægers organisation i alpelandet.

De mener, at Medizinische Versorgungszentren (MVZ) ikke mindst er skabt for at sætte turbo på den ambulante behandling, som har været meget underprioriteret i det det tyske sundhedsvæsen.

Sundhedscentrene er så funktionsduelige i forhold til ambulant behandling, at de sætter sygehusene under pres. Hidtil har der været en majoritet af ejere af sundhedscentre blandt de selvstændige læger, men sygehusene har lugtet lunten og er i fuld færd med selv at etablere sundhedscentre.

»Nogle læger mener, at der er sket en uheldig kommercialisering af sundhedsvæsenet med MVZ. Hvad skal det fx gøre godt for at bygge MVZ til sygehuse andet end at spare på udgifterne? Der er ansatte læger begge steder. Det kan kun betyde ren konkurrence på den ambulante behandling«, udtaler Andreas Pavlovic.

Endnu er der ikke lavet nogen målinger på området, men Konrad Kuper tror, at sundhedscentrene på sigt vil trække patienter til sig på bekostning af sololægerne. Samtidig understreger Andreas Pavlovic, at sololægerne har nogle fordele, som sundhedscentrene har svært ved at matche.

»Man skal ikke undervurdere fortrolighedsforholdet mellem læge og patient. Det trækker fx ned i forhold til læge-patient-forholdet, at der i en MVZ kan være mange deltids-ansatte læger, som man som patient ikke får et personligt forhold til. Der er ikke altid mulighed for at se den sædvanlige læge. Det foretrækker mange patienter«, bemærker Andreas Pavlovic.

Han mener dog, at det absolut er nødvendigt at undersøge, om der er patientvandringer og hvorfor. Ligeledes savner han undersøgelser af, om kvaliteten af behandlingen rent faktisk er bedre på et sundhedscenter i forhold til en solo-praksis.

Om sundhedscentrene nu også er en økonomisk gevinst for samfundet, om fx de mange dobbeltundersøgelser bliver reduceret, er der også behov for at finde ud af, tilføjer Konrad Kuper.

Konrad Kuper oplyser, at der p.t. er 70 MVZ i Bayern med i alt 200 og 250 læger, omkring ti procent af alle selvstændige læger i Bayern.

»Det typiske MVZ er kun med 2-5 læger, men der findes også betydeligt større MVZ med fx 12 læger. De er ikke større, fordi de prøver sig frem. Usikkerheder om konceptet for centrene bevirker også, at der ikke er så mange, som for alvor kaster sig ud i projektet. Hvis det virkeligt viser sig, at et MVZ er lig med effektivitet, kvalitet og færre omkostninger, så vil vi selvklart se flere læger etablere et sundhedscenter. Der er ingen tvivl om, at udgangspunktet politisk var større MVZ. Jeg tror, at når sygehusene begynder at gå ind på det her marked, vil vi se meget større MVZ, fordi der ligger helt andre resurser bag«, udtaler Konrad Kuper.