Skip to main content

Sundhedseksperter i tænkeboks efter forsoningsmøde i Silkeborg

Diagnostisk Center i Silkeborgvil gerne have genoprettet sit Advisory Board. Sparrings- og rådgivningsgruppen trak sig, da den ledende overlæge blev afskediget, men trods en god dialog sagde de sundhedsfaglige eksperter hverken ja eller nej

Af Kurt Balle Jensen

22. jun. 2020
4 min.

Da Hospitalsenheden Midt valgte at afskedige ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg, reagerede de sundhedsfaglige eksperter i Advisory Board omgående. De trak sig i protest mod de faglige dele af begrundelsen for fyringen, og hermed var det slut med den sparring og rådgivning på højt niveau, som Diagnostisk Center i årevis havde nyt godt af.

Den forløbne uge var der indkaldt til dialogmøde i Silkeborg, og her deltog ud over de sundhedsfaglige eksperter også sygehusledelsen, koncernledelsen i Region Midtjylland og ledelsen på Diagnostisk Center.

»Det var et godt møde med en god dialog, en bedre fælles forståelse og enkelte indrømmelser«, siger medlem af Etisk Råd og tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

»Vi fik den klare opfattelse, at man måske nok ville have grebet sagen om anvendelse af lavdosis-CT i Silkeborg anderledes an, hvis man havde haft den viden, man har i dag. Her tænkes ikke mindst på den måde, hvorpå man inddrog praktiserende læger, patienterne samt Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen, uden at det dog på mødet direkte kom til at handle om personsagen og afskedigelsen af den ledende overlæge«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Ringsted-sagen »spøger«

Han fortæller, at det gjorde indtryk at høre, hvor påvirket man i hospitalsledelsen og regionsledelsen har været af Ringsted-sagen, hvor der på Ringsted Sygehus havde været mangelfulde brystkræftundersøgelser i strid med nationale retningslinjer, og hvor reaktionen fra Styrelsen for Patientsikkerhed var meget markant.

»Derfor måtte der ikke være bare den mindste tvivl om, at der blev handlet efter retningslinjerne, og derfor havde man reageret meget konsekvent og meget voldsomt. Det begræd jeg, for det er faktisk ikke i patienternes interesse, at det foregår så uigennemtænkt, som det er foregået her, ikke kun hos hospitalsledelsen, men også i Styrelsen for Patientsikkerhed og i en vis grad i Sundhedsstyrelsen«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han oplevede, at der på en fin måde blev givet kritik og reflekteret, og han mener, at alle gik derfra og var klogere.

»Og det er vel formålet med et møde. Vi blev så spurgt, om vi ville overveje at vende tilbage til Advisory Board, og vi sagde, at det ville vi gerne overveje positivt. Det er ikke det sammen, som at vi har sagt ja. Præmisserne skal helt på plads, før vi i givet fald siger ja. Vi opfordrede også centerledelsen til at gentænke sammensætningen af Advisory Board. Det er jo ikke givet, at vi alle er lige relevante fremover«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

»Brug for deres kompetencer«

Konstitueret ledende overlæge på Diagnostisk Center, Mikkel Callsen, synes overordnet, at det var et godt møde, og det synes han af flere årsager, som han siger:

»Der var plads til, at deltagerne kunne komme frem med deres egne holdninger, og til, at der kunne stilles spørgsmål. De blev så besvaret så godt som muligt. Det var ærligt, hvilket nok også var nødvendigt, hvis samarbejdet skal genopbygges«, siger Mikkel Callsen.

Han håber, at alle tidligere medlemmer af Advisory Board vender tilbage. Der er behov for deres kompetencer.

»Det er jo nogle kapaciteter, der har vist, at de kunne komme med nogle indspark og nogle tanker, vi kunne bygge videre på. De gav også udtryk for, at de har oplevet, hvordan noget af det, de har ønsket og foreslået, rent faktisk blev ført ud i livet, så det gav mening at lægge et stykke arbejde i det«, siger Mikkel Callsen.

Nu er de sundhedsfaglige eksperter så i tænkeboks, men Mikkel Callsen håber, at der vil være fortsat kontakt, og at eksperterne gerne vil følge med i, hvad der sker.

»Ja, for vi arbejder jo videre med nogle af de ting, de har været med til at foreslå, og der er data fra anvendelsen af lavdosis-CT, der nu er ved blive gjort op, og som jeg ved, at de har interesse i«, siger den konstituerede ledende overlæge.

Advisory Board bestod indtil afskedigelsen af ledende overlæge Ulrich Fredberg af direktør for Danske Patienter Morten Freil, professor og direktør Jes Søgaard, professor Kjeld Møller Pedersen, professor emeritus og tidligere formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og medlem af Etisk Råd Leif Vestergaard Pedersen, cheflæge og professor Peter Vedsted og formand for PLO Christian Freitag.

 

LÆS OGSÅ:

Diagnostisk Center vil gerne have eksperterne ombord igen