Skip to main content

Sundhedsforskning oplever kraftig vækst

I perioden 2008-2011 er der postet næsten en mia. kr. mere i sundhedsforskningen. Især organisationer og fonde er blevet mere gavmilde og gav i 2011 næsten 500 mio. kr. mere end i 2008.

Foto: Klaus Larsen
Foto: Klaus Larsen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

24. nov. 2014
3 min.

Dansk sundhedsforskning har inden for de seneste år oplevet et sandt boom. Ifølge tal fra Danske Regioner var der i 2008 afsat 1,9 mia. kr. til forskning inden for sundhedsområdet, men de seneste validerede tal fra 2011 viser, at beløbet er steget til 2,7 mia.

Det er bl.a. pengestrømmen fra organisationer og fonde, der er blevet større. I 2008 stod de for godt en halv mia. kr. til forskningen, men det tal blev næsten fordoblet til godt 1 mia. kr. i 2011.

Her har f.eks. Lundbeckfonden øget sin andel. Fonden uddelte i 2008 i alt 328 mio. kr. til den kliniske forskning, mens det steg til 412 mio. kr. i 2011, og selv om beløbet har varieret de seneste år, er forskningschef Anne-Marie Engel sikker på, at der er tale om en tendens.

»Fondens ene hovedformål er at foretage uddelinger til forskellige formål, og fondens bestyrelse har i de senere år valgt at fokusere på at øge støtten til dansk sundhedsvidenskab. På den måde løfter fonden forskningskvaliteten i Danmark og bidrager derigennem til bedre diagnostik og behandling af patienter. Og for første gang har vi i år oprettet kliniske forskningsprofessorater og forskningslektorater for at signalere, at den kliniske forskning bør foretages af personer, der ser patienter til hverdag«, siger Anne-Marie Engel.

At forskning er en langsigtet strategi, understreger hun ved at pege på en britisk undersøgelse, der viste, at der i gennemsnit gik 17,5 år ved kardiovaskulær forskning og 12,5 år ved psykatrisk forskning, fra man satte et pund i et klinisk forsøg, til det blev afspejlet i kliniske retningslinjer.

»Men under alle omstændigheder kan jeg ikke se, at der skulle være nogen ulemper ved høj forskningsaktivitet i Danmark. På afdelinger, hvor man både ser patienter og forsker, er man mere orienteret mod de nyeste metoder. Det kan alt andet lige kun være en fordel for patienterne«, siger Anne-Marie Engel.

Også Kræftens Bekæmpelse har i perioden 2008-2011 øget bidraget til forskningen fra ca. 160 mio. kr. til 200 mio. kr. – hvor nogle af pengene stammer fra de store Knæk Cancer-kampagner, siger Jørgen Olsen forskningschef ved Kræftens Bekæmpelse.

»Stigningen er et udtryk for en øget opmærksomhed på, at både grundforskning og strategisk forskning skal føre Danmark fremad, og at resultaterne kommer via forskning. Den brede befolkning er mere opsat på at donere, og desuden er store spillere som private fonde klar over, at forskning er et konkurrenceparameter«, siger Jørgen Olsen.

Region Hovedstaden er landets klart mest forskningstunge region, der i 2013 brugte ca. 1 mia. kr. til sundhedsforskning eller 380 mio. kr. mere end 2010 ifølge en foreløbig opgørelse fra regionen.

Og den tendens kan Bo Feldt-Rasmussen, formand for Rigshospitalets forskningsudvalg, godt mærke, efter at Rigshospitalet for nylig har fået flere store tocifrede millionbevillinger.

»Det har vist sig at være vigtigt at være stor og visionær for at kunne tiltrække store bevillinger til fokuserede områder. Udviklingen er et udtryk for, at man skal gå efter at samle og ansøge om store projekter, som jo er båret af en generel tendens om, at hvis du gerne vil drive sundhedsvæsenet frem, skal du forske«, siger Bo Feldt-Rasmussen.

Men selv om sundhedsforskningen er vokset i beløb, er der mindre tid til forskning i det daglige arbejde, siger Bo Feldt-Rasmussen.

»I højere grad er forskningen blevet samlet på store centre, og det er som udgangspunktet godt. Men det levner ikke plads til forskning i det daglige kliniske arbejde for de fleste læger. Derfor er det vigtigt at have opmærksomhed på at fastholde muligheden for at bygge lidt mindre forskningsenheder ind i det kliniske arbejde, og vigtigt, at hospitalerne ud over at tænke drift også tænker forskning«, siger Bo Feldt-Rasmussen.

Læs mere om sundhedsforskning på næste side