Skip to main content

Sundhedsminister og lægeformand studerer prioritering

Anne Steenberger, as@dadl.dk

26. aug. 2011
3 min.

London er stedet, hvis man vil se, hvordan man kan organisere prioriteringen i sundhedsvæsenet i en stor statslig institution. NICE hedder den engelske institution og det står for National Institution for Clinical Excellence. I starten af september drager indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder til London for at besøge det nationale prioriteringsinstitut. Han har inviteret Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen med. Det er et gammel løfte fra forårets lægemøde, som sundhedsministeren dermed opfylder.

På det tidspunkt var debatten præget af diskussionen om et eventuelt dansk nationalt prioriteringsinstitut. Bertel Haarder var lunken over for NICE, men udviste alligevel så meget interesse, at han lovede at invitere Mads Koch Hansen med på en tur til London.

"Jeg er selvfølgelig glad for invitationen. Den viser, at vi har en fælles interesse i at finde en måde at sikre alle bedst mulig behandling i en tid, hvor efterspørgslen stiger og den økonomiske ramme er begrænset," siger Mads Koch Hansen.

Han mener, at NICE er et godt sted at starte, når en dansk udgave af en national prioritering skal modelleres. "I NICE går langt den største del af opgaven ud på at udarbejde nationale kliniske retningslinjer. Og Lægeforeningen mener netop, at en solid og nuanceret lægefaglig gennemgang af sygdommene og deres behandling skal være grundlaget for den politiske prioritering," siger Mads Koch Hansen. NICE kan også på sundhedsministerens bestilling gennemgå bestemte, typisk dyre behandlinger med henblik på at undersøge, om de skal tilbydes på det offentliges regning. Det er sket med fx en bestemt type kræftbehandling, at NICE har dikteret et nej.

Mads Koch Hansen siger: "Det er fagligt vanskeligt og politisk ømtåleligt at prioritere, men det er nødvendigt for at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det er jo, hvad der i sidste ende giver den bedste patientbehandling. Prioritering kan være at behandlinger fra, men det skal ske ud fra grundige analyser, både faglige og sundhedsøkonomiske. Først og fremmest skal det handle om sortere forældede eller uvirksomme behandlinger fra." Mads Koch Hansen er overbevist om, at der er behov for en debat om, hvordan man kan skrue en dansk prioriteringsmodel sammen. "Uanset hvad valget ender med og om regionerne bliver nedlagt eller ej, kommer vi ikke uden om en prioritering. Og det skal ikke foregå ved patientens seng eller i lægepraksis. Det er et politisk ansvar," siger han.

Sundhedsminister Bertel Haarder har tidligere sagt, at han gerne ser, at Danmark på en eller anden måde anvender udenlandske analyser, når behandlinger skal vurderes. Det fastholder han op til London-turen: "Vi skal naturligvis lade os inspirere af, hvad der sker i verden omkring os og lære af de gode erfaringer, man gør sig i andre lande. Måske skal vi også i højere grad sikre at nye udenlandske vurderinger af behandlinger og lægemidler nyttiggøres i dansk sammenhæng. Og her er NICE bestemt interessant. Det er også derfor, jeg tager til London for bl.a. at se nærmere på NICE. Jeg mener dog ikke, at vi skal have et stort, forkromet og dyrt prioriteringsinstitut i Danmark. "