Skip to main content

Sundhedsministeriet lukker lægers klageadgang

Læger, der oplever forkert eller mangelfuld sagsbehandling hos Styrelsen for Patientsikkerhed i tilsynssager, kan ikke længere klage til Sundhedsministeriet. Det skyldes en praksisændring hos ministeriet, viser en række dokumenter fra Lægeforeningen. Manglende mulighed for at klage underminerer lægers retssikkerhed, siger lægeformand.
Læger kan ikke længere klage over sagsbehandlingen til Sundhedsministeriet, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed fx har givet et skærpet tilsyn eller et fagligt påbud. Illustration: Helle Scheffmann.
Læger kan ikke længere klage over sagsbehandlingen til Sundhedsministeriet, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed fx har givet et skærpet tilsyn eller et fagligt påbud. Illustration: Helle Scheffmann.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

29. okt. 2018
7 min.

Læger kan ikke længere klage til Sundhedsministeriet over sagsbehandlingen hos Styrelsen for Patientsikkerhed i tilsynssager.

Det har ellers været fast praksis indtil for nylig, at læger kunne klage til Sundhedsministeriet. Nu er der lukket for klageadgangen, fordi ministeriet har ændret praksis.

Det står klart efter en konkret sag om en læge, hvor Sundhedsministeriet afviste at behandle lægens klage. Lægen klagede derfor til Folketingets Ombudsmand, og Lægeforeningen blev også involveret i sagen.

I et brev fra Ombudsmanden til Lægeforeningen fra oktober 2018, som Ugeskrift for Læger har læst, svarer Ombudsmanden, at han er enig i Sundhedsministeriets opfattelse af, at lægen ikke har klageadgang.

Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing siger, at det er en forringelse af lægers retssikkerhed, at de ikke længere kan klage over sagsbehandlingen i tilsynssager.

»Det er meget alvorligt for en læge at få en tilsynssag. Derfor er det også helt afgørende, at sagsbehandlingen er i orden. På andre områder – eksempelvis på socialområdet, hvor en afgørelse truffet af en myndighed kan være særligt indgribende – er det muligt at klage over en myndigheds sagsbehandling. Det er helt uholdbart, at læger i tilsynssager ikke længere har den mulighed,« siger Andreas Rudkjøbing.

Praksis fortsatte trods lovændring

Ugeskrift for Læger har fået adgang til en række dokumenter og afgørelser i lægens sag.

En dag i 2016 klagede lægen til Sundhedsministeriet over sagsbehandlingen i sin tilsynssag i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Lægen havde fået et skærpet tilsyn. I afgørelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed stod der, at lægen kunne klage over styrelsens sagsbehandlingen til Sundhedsministeriet.

Sundhedsministeriet har også tidligere haft praksis for at behandle klager over styrelsens sagsbehandling.

Lægeforeningen blev involveret i sagen og klagede til Folketingets Ombudsmand, der i sit brev henviser til autorisationsloven, hvori det står, at læger ikke kan indbringe klager til anden myndighed.

Her opstår ifølge Lægeforeningen et problem. For selvom læger juridisk set ikke har kunnet klage over en tilsynssanktion siden 2010, er loven i praksis altid blevet forvaltet sådan, at læger har haft mulighed for at klage. Det er denne klagemulighed, som Sundhedsministeriet har valgt at fjerne, uden at ministeriet har gjort omverdenen opmærksom på ministeriets praksisændring.

Heller ikke i 2016, da den manglende klageadgang blev samlet i en fælles bestemmelse i autorisationslovens§ 14, skrev ministeriet nogen bemærkninger om praksisændringer.

Frem til minimum juni 2017 fortsatte Styrelsen for Patientsikkerhed den mangeårige praksis med at vejlede læger i, hvordan de kan klage til Sundhedsministeriet over sagsbehandling, selvom loven sagde noget andet. Det fremgår af eksempler på afgørelser fra den måned.

Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsministeriets egen styrelse, vidste altså heller ikke, at der var sket en praksisændring – heller ikke efter indførelsen af autorisationslovens § 14 i 2016.

Derfor skriver Lægeforeningen til Folketingets Ombudsmand, at Sundhedsministeriets afvisning af lægen strider imod gældende praksis i lignende sager.

Det er meget alvorligt for en læge at få en tilsynssag. Derfor er det også helt afgørende, at sagsbehandlingen er i orden. På andre områder – eksempelvis på socialområdet, hvor en afgørelse truffet af en myndighed kan være særligt indgribende – er det muligt at klage over en myndigheds sagsbehandling. Det er helt uholdbart, at læger i tilsynssager ikke har den mulighed. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Beskyttelse af læger fjernet

Sundhedsjurist Kent Kristensen forklarer, at regeringen med strammerpakken fra 2016 gav tilsynet flere beføjelser, og at der sker en gradvis udhuling af klageadgangen for læger.

»Med lov 656 fra 2016 præciserer man hjemmelsgrundlaget for at gribe ind i retten til lægefaglig virksomhed. Her får Styrelsen for Patientsikkerhed nye hjemler, f.eks. mulighed for at suspendere autorisation«, siger han.

Kent Kristensen peger på, at regeringen med strammerpakken i 2016 ikke fulgte op med regler, som styrker det sundhedsfaglige personales retssikkerhed.

»Tværtimod har man fjernet beskyttelsen i, at man kunne få prøvet beslutning om indgreb i lægers autorisationsforhold hos ministeren og nu også frataget mulighed for at få prøvet, om Styrelsen for Patientsikkerhed har fulgt de formelle sagsbehandlingsregler«, siger Kent Kristensen.

Sundhedsministeriet beklager

Ombudsmanden refererer i sit svar til Lægeforeningen til, at ministeriet konstaterer, at der historisk har været en anden praksis end loven, og at der i 2016 skete en opstramning af autorisationsloven.

Ombudsmanden skriver også i brevet, at Sundhedsministeriet »skal beklage, at I og andre relevante interessenter ikke er blevet orienteret om dette«, altså om praksisændringen.

Sundhedsministeriet siger til Ugeskrift for Læger, at det såkaldte Ankenævn skal løse problemet med manglende klageadgang. Ankenævnet er under udvikling, og derfor er der lige nu ingen beskyttelse af læger i tilsynssager.

Ankenævnet skal ifølge Lægeforenin-
gen kun behandle klager over afgørelser omkring de mere indgribende tilsynssank-
tioner, hvor en sundhedsperson f.eks. midlertidigt får frataget sin autorisationen.

Derfor er der ifølge Lægeforeningen stadig et udestående med de øvrige sanktioner i autorisationsloven som f.eks. skærpet tilsyn, så længe autorisationsloven § 14 slår fast, at læger ikke kan klage over styrelsens sagsbehandling.

Klageadgang nødvendig

Lægeforeningen opfordrer til, at Folketinget ændrer autorisationsloven og genindfører Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsministeriets mangeårige praksis, som gav lægerne og ansatte i sundhedsvæsenet mulighed for at klage over styrelsens sagsbehandling, siger Andreas Rudjøbing.

»At læger får bedre retssikkerhed er naturligvis afgørende. Men det er også i ministeriets interesse at få information om, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed behandler sagerne, og om der begås fejl eller dårlig sagsbehandling i en styrelse under ministeriets retsområde. Uden den viden kan man jo heller ikke lære af de fejl, som opstår, og få dem rettet«, siger Andreas Rudkjøbing.

»Den konkrete sag om lægen illustrerer, at der er et behov for, at ministeriet følger med i styrelsens sagsbehandling. Det får ministeriet bedre mulighed for, hvis der indføres en formel klageadgang«, siger Andreas Rudkjøbing.

Faktaboks

Fakta