Skip to main content

Sundhedspersonale har ofte svært ved at tale om døden

Ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at sundhedspersonalet har svært ved at tale med døende patienter om deres situation – og at regionerne har uensartede tilbud til denne patientgruppe.

26. apr. 2016
2 min.

Kræftens Bekæmpelse har undersøgt, hvordan sygehusene behandler uhelbredeligt syge kræftpatienter. Undersøgelsen bygger på interviews med læger og sygeplejersker, som behandler og plejer patienterne i den sidste fase, hvor der er behov for lindrende behandling.

Undersøgelsen viser, at der blandt sundhedspersonalet er en ”berøringsangst” for de meget syge patienter, skriver Kræftens Bekæmpelse i en artikel på foreningens hjemmeside. De er tilbageholdende med at tale med patienterne om døden. Henriette Lipczak, der er chef for Kræftens Bekæmpelses afdeling for Kvalitet og Patientsikkerhed, mener, det er forståeligt. Men:

”Det er meget vigtigt, at de får talt med patienten om, hvordan han eller hun ønsker at ende sine dage, og det er vigtigt at tage denne snak på et tidligt tidspunkt, når der er ro. Hvis patienten for eksempel ikke ønsker at blive genoplivet, skal det skrives i journalen og efterleves,” siger hun.

Åben indlæggelse

Patienter i denne sidste fase skal ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger tilbydes en åben indlæggelse, hvor patienten er derhjemme, men er tilknyttet en bestemt hospitalsafdeling.

Men ikke alle regioner giver det tilbud og hvis de gør, er det ikke altid, at det fungerer – der er eksempler på, at patienten eller de pårørende ikke slev er klar over det, ejheller den praktiserende læge, viser undersøgelsen.

Det kan have meget uheldige konsekvenser for patienten, mener Henriette Lipczak, der er chef for Kræftens Bekæmpelses afdeling for Kvalitet og Patientsikkerhed.

- Hvis systemet ikke fungerer, kan det betyde, at nogle patienter ikke får tilstrækkelig pleje, behandling og hjælp til de behov, der ikke kan løses i hjemmet af den praktiserende læge og hjemmeplejen. Det kan for eksempel være patienter, der har unødige smerter, fordi de ikke får den rette medicin, eller at patient og pårørende ikke længere magter situationen i hjemmet, siger hun på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Alt i alt mener Kræftens Bekæmpelse på baggrund af undersøgelsen, at regionerne bør stramme op og have retningslinjer og stille forskellige værktøjer til rådighed for sundhedspersonalet, der plejer og behandler døende eller uhelbredeligt syge patienter.

Læs hele undersøgelsen her.