Sundhedsstyrelsen har nu offentliggjort sin faglige vurdering af effekten og sikkerheden ved at kombinere AstraZeneca-vaccinen Vaxzevria med en mRNA-vaccine. Netop den kombination, som mange sundhedsansatte i vaccinationsgruppe 4 nu bliver tilbudt.
Lægeforeningen har bedt styrelsen om at offentliggøre de data og overvejelser, der ligger bag beslutningen om at kombinere de to vacciner mod COVID-19, og foreningens formand, Camilla Rathcke, hæfter sig ved, at effekten og sikkerheden ved kombinationsvaccinerne bliver fulgt i både danske og internationale studier.
»Styrelsen skal holde skarpt øje med, om studierne viser et behov for at vaccinere mere end én gang med en mRNA-vaccine. Hvis det er nødvendigt med to stik, skal læger og andre sundhedspersoner naturligvis tilbydes det hurtigst muligt«, siger hun.
Mulig stærk effekt af kombination
Da Sundhedsstyrelsen 14. april besluttede at fortsætte det danske vaccinationsprogram uden vaccinen fra AstraZeneca, efterlod det en lang række sundhedsansatte med kun ét vaccinestik. Efterfølgende har styrelsen meldt ud, at de pågældende skal færdiggøre vaccination med en mRNA-vaccine cirka 12 uger efter første stik.
Ifølge det nu offentliggjorte notat fra Sundhedsstyrelsen har man en formodning om, at kombinationen af forskellige vacciner mod COVID-19 kan give en lige så god eller måske endda bedre og mere langvarig effekt af vaccination. Den antagelse bygger bl.a. på, at personer, der tidligere har haft symptomatisk COVID-19, udvikler et højere antistofrespons efter vaccination end personer, som ikke tidligere har været smittet. Det indikerer, at immunsystemet reagerer godt, selvom det bliver stimuleret på to forskellige måder.
Effekten og sikkerheden ved at kombinere to forskellige COVID-19-vacciner følges af både danske og internationale studier, og der forventes resultater af de første internationale studier inden for få måneder.
I Danmark måler ENFORCE-studiet løbende deltagernes antistoffer efter vaccination og sammenligner vaccinernes virkning. Cirka 500 personer, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, indgår i studiet.
Derudover vil Lægemiddelstyrelsens Data Analytics Centre og Statens Serum Institut følge de borgere, der har fået kombinationen af AstraZenecas vaccine og en mRNA-vaccine, med registerstudier. På baggrund af data fra studierne vil Sundhedsstyrelsen løbende vurdere, om der er behov for at tilbyde yderligere vaccination til en eller flere af grupperne, skriver styrelsen i notatet.
Utilfredsstillende
Mange læger er på nuværende tidspunkt færdigvaccinerede. Efter at Sundhedsstyrelsen for nylig skærpede kriterierne for at være en del af vaccinationsgruppe 4, har 99 procent af lægerne i gruppe 4 påbegyndt vaccination, mens 76 procent er færdigvaccinerede.
For den samlede gruppe af sundhedspersoner er det dog langt færre, der er færdigvaccinerede. Lægeforeningen har tidligere presset på for at få færdigvaccineret de sundhedsansatte i gruppe 4 noget hurtigere. I april viste en undersøgelse fra Yngre Læger således, at 15 procent af de adspurgte yngre læger, der har direkte kontakt med COVID-19-patienter, enten slet ikke har påbegyndt vaccination eller kun har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen.
Tempoet er utilfredsstillende, lyder det fra Lægeforeningen, der hæfter sig ved, at sundhedpersonale i gruppe 4 ifølge den oprindelige vaccinationsplan fra Sundhedsstyrelsen skulle have været færdigvaccineret ved udgangen af marts.
»Det kan undre, at vaccinationen af sundhedspersonerne i den oprindelige gruppe 4 ikke er kommet længere, når det generelle vaccinationsprogram er nået til gruppe 9. Vi har hele tiden fremhævet det fornuftige i, at vaccinationsindsatsen går på to ben. Patienter i størst risiko skal vaccineres sideløbende med, at vi hurtigt får vaccineret sundhedspersoner. Men kriterierne for gruppe 4 har hele tiden ændret sig, og indsatsen har reelt været sat i stå i en længere periode. Det har været et stop-go-forløb for mange sundhedspersoner – og opleves stadigvæk sådan af mange, ikke mindst de, der oprindeligt blev visiteret til vaccination, inden AstraZeneca-vaccinen blev taget ud af programmet, men nu ikke længere er omfattet af de skærpede kriterier og derfor ikke tilbydes vaccination alligevel som en del af gruppe 4. Det opleves som et svigt og er bestemt ikke tilfredsstillende«, siger Camilla Rathcke.