Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: Læger vil få store bøder

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

25. nov. 2011
5 min.

Sundhedsstyrelsen aner ikke, hvor mange behandlingssteder med læger tilknyttet der findes i Danmark. Men myndigheden ved, at alt, alt for få af dem har ladet sig registrere hos Sundhedsstyrelsen, som de ifølge et lovkrav skal senest 1. januar 2012, hvor en ny registrerings- og tilsynsordning træder i kraft.

Kun lidt over 200 behandlingssteder har indtil nu fået papirerne i orden. Alene Danske Regioner har overenskomst med 1.300 berørte klinikker plus underskoven af mindre steder for tarmskylning, laserbehandling, akupunktur - altså alle steder med en eller anden form for patientbehandling udført af en uddannet læge.

Risikerer politianmeldelse

I første omgang vil Sundhedsstyrelsen i det nye år sende breve til de behandlingssteder, myndigheden kender til, der ikke har ladet sig registrere. Med håbet om, at det er en forglemmelse.

Sker registreringen fortsat ikke, vil klinikkerne blive politianmeldt:

»Der vil helt sikkert komme bøder til læger. Det kan ikke undgås, når det handler om så mange behandlingssteder, der fortsat ikke har ladet sig registrere. Men mit håb er, at alle er opmærksomme på, at det her er et vilkår for at drive privat sundhedsfaglig behandling, så vi kan sikre os, at det sker på en forsvarlig måde. Uanset om man kan lide det eller ej«, siger chef for Tilsyn i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons.

I forbindelse med en lignende ordning for kosmetiske behandlingssteder har bøderne været over 20.000 kr. for en manglende registrering.

Bøderne plejer at være sat i forhold til fortjeneste i den periode, hvor klinikken ikke har været registreret.

»Derfor kan vi forvente klækkelige bøder, da mange af de berørte behandlingssteder har store omsætninger. Derfor opfordrer vi naturligvis til, at alle læger er meget opmærksomme på disse regler«, siger Anne Mette Dons, der fastslår, at det bliver enten politiet eller domstolene, der i sidste ende fastsætter bødestørrelsen.

FAPS: Måske en protest fra medlemmerne

Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) forklarer de mange ikkeregistrerede læger med, at organisationerne først 17. november fik information fra Sundhedsstyrelsen om, at de skulle hjælpe til med at informere medlemmerne om de nye regler:

»Så er det altså ikke så mærkeligt, når de færreste har kendt til reglerne. Sundhedsstyrelsen orienterer jo ikke længere den enkelte læge direkte«, siger Mikkel Holmelund, der er næstformand i FAPS.

Han forstår godt, at Sundhedsstyrelsen ønsker diverse organisationers medvirken. Men han undrer sig over den sene reaktion:

»Men det er efterhånden rygtedes, så registreringerne skal nok komme. Vi kan jo ikke undslå os, da det er en lov, som er vedtaget i Folketinget. Men denne kontrolordning har altså allerede vakt et voldsomt postyr. I brede kredse er der modvilje, så måske er nogle af de manglende registreringer også udtryk for en protest«, siger Mikkel Holmelund og fortsætter:

»Der er efterhånden en stemning blandt medlemmerne om, at de bliver overbelastet med registreringer og tilsyn i alle mulige sammenhænge. Arbejdstilsynet, nu Sundhedsstyrelsen, og så har vi af egen drift etableret en kvalitetsenhed sammen med Danske Regioner, der risikerer at overlappe det tilsyn, som Sundhedsstyrelsen nu pålægger os. Vi risikerer, at der bliver dobbeltregistreret. Og det belaster os alt sammen i klinikken. Alle disse kontrolordninger er måske gået lidt over gevind«.

Intet dobbeltarbejde

I Sundhedsstyrelsen afviser Anne Mette Dons dobbeltregistrering:

»Det her kommet til at gå hånd i hånd med den øvrige kvalitetssikring og det kvalitetsarbejde, der sker i disse år. Vi sikrer os, at alle kommer over bundgrænsen for acceptabel patientsikkerhed. Sundhedsstyrelsen laver ikke dobbeltarbejde i forhold til, hvad speciallægerne laver med ,Kvalitet i speciallægepraksis`. Det er vi meget opmærksomme på«, siger Anne Mette Dons og fortsætter:

»Sagt lidt kækt, så laver de et glimrende kvalitetsarbejde. Vi fører så tilsyn med, at alle får det implementeret ordentligt. Tilsyn sørger for at få de dårligste med og lægger en nedre grænse for, hvad der må udføres, hvorimod kvalitetsudvikling har sigte på at forbedre behandlingen. Det er to forskellige metoder og to forskellige formål«.

Sundhedsloven blev ændret i sommer, og Sundhedsstyrelsen mener ikke, at den hurtigere har kunnet inddrage de relevante lægelige organisationer.

Detektivarbejde

Udover de lægelige anerkendte behandlingssteder, der har overenskomst med Danske Regioner, vil Sundhedsstyrelsen forsøge at finde de øvrige private behandlingssteder ved hjælp af en studentermedhjælp, der via via »lidt detektivarbejde« som opslag i telefonbøger og på internettet skal finde klinikkerne.

Alle registrerede behandlingssteder vil inden for en treårig periode modtage tilsyn, så Sundhedsstyrelsen sikrer sig, at relevant lovgivning og patientsikkerheden er overholdt.

Registrering

Hvem skal registreres?

  • Alle private sygehuse

  • Alle speciallægeklinikker, jf. dog nedenfor

  • Alle behandlingssteder hvor der foretages lægefaglig virksomhed, herunder misbrugsbehandlingssteder og klinikker, hvor andre personer arbejder som medhjælp for læger, fx klinikker hvor der foretages tarmskylning, sundhedstjek med blodprøveundersøgelser, vaccinationsklinikker

Hvem skal ikke registreres?

  • Alment praktiserende lægers klinikker.

  • Speciallægeklinikker/praksis, hvor speciallægen udøver behandling som bibeskæftigelse på et offentligt sygehus, hvor lægen også er ansat (tretimers praksis).

  • Behandlingssteder, hvor der kun udføres kosmetisk behandling.

  • Klinikker, hvor der kun foretages laboratorievirksomhed.

  • Lejlighedsvis lægevirksomhed, der ikke ydes på et bestemt behandlingssted, f.eks. læge ved sportsstævner.

Fakta

Tilsyn med private behandlingssteder:

Fra 1. oktober 2011 skal alle private sygehuse, klinikker og praksis, hvor der fortages lægelig patientbehandling, registreres hos Sundhedsstyrelsen. Forpligtelsen følger af Sundhedslovens § 215a og bekendtgørelse nr. 977 af 30. september 2011 om registrering af og tilsyn med visse sygehuse, klinikker og praksis.

Der er ved lægelig patientbehandling tale om alle former for lægelig virksomhed. Det omfatter også virksomhed som er forbeholdt læger, men hvor en læge benytter medhjælp til at udføre virksomheden.

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: http://www.sst.dk/Tilsyn%20og%20patientsikkerhed/Private%20behandlingst…

Her kan du blive registreret: https://www.sst.dk/DS/RegPrivatKlinik.aspx