Skip to main content

Sundhedsstyrelsen lover inspektor-rapporter til tiden

Klaus Larsen kll@dadl.dk

31. aug. 2012
3 min.

Rapporter om afdelingernes uddannelsesforhold har været forsinket i op mod halvandet år. Det har vakt utilfredshed i Lægeforeningen, men nu skulle det blive bedre, lover Sundhedsstyrelsen

En hospitalsafdeling, der uddanner yngre læger, kan i princippet vente regelmæssige besøg fra Sundhedsstyrelsens såkaldte inspektorer - speciallæger, som udpeges af Sundhedsstyrelsen og de lægevidenskabelige selskaber. I forbindelse med besøget interviewer de høj og lav, analyserer uddannelsesmæssige rutiner og procedurer og afdelingens uddannelsesmiljø, hvorefter de udfærdiger en rapport, som ...

»... som nogle gange syltes i over et år, inden den er tilgængelig på nettet«, siger Yngre Lægers bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen, Mads Skipper.

Han peger blandt andet på et tilfælde, som drejer sig om inspektorbesøget på en medicinsk afdeling i Randers. Her bedømte inspektorerne syv ud af 16 uddannelsestemaer som »Tilstrækkelig«, mens ni temaer fik vurderingen »Behov for forbedringer« eller »Utilstrækkelig«. Besøget fandt sted den 27. januar 2010. Den færdige rapport blev først offentliggjort i foråret 2011.

Vejledningen siger ikke, hvor lang tid, der skal gå, fra Sundhedsstyrelsen modtager rapporterne, og til de skal offentliggøres.

»Det er selvfølgelig utilfredsstillende« siger kontorchef i Sundhedsstyrelsen Birte Obel. »Vejledningen giver normalt inspektorerne fire uger til at udarbejde rapporten og efterfølgende har afdelingen to uger til at godkende den. Når det trækker ud, skyldes det ofte, at afdelinger og inspektorer er i dialog om rapporten, Der kan være uenighed om rapportens konklusioner eller de foreslåede indsatsområder«, forklarer Birte Obel og tilføjer:

»Efter det omtalte besøg i januar 2010, fik Sundhedsstyrelsen først tilsendt den færdige rapport i februar 2011, hvorefter den blev offentliggjort i foråret 2011«.

Vejledningen siger ikke noget om, hvor lang tid, der kan gå, fra Sundhedsstyrelsen modtager rapporterne, og til de skal offentliggøres. »Vi vil jo gerne offentliggøre hurtigt, men erkender, at vi har haft et efterslæb«, siger hun.

»I øvrigt skal man være opmærksom på, at afdelingen går i gang med forbedringerne umiddelbart efter inspektorbesøget - længe inden, at rapporten nogen sinde når ind til os i Sundhedsstyrelsen«, siger Birte Obel.

»De mennesker, der har lavet rapporten sammen med inspektorerne, er jo de samme, som skal rette op på de indsatsområder, man er enige med inspektorerne om«.

Kritik tages alvorligt

Kári Mikines har mange års erfaring som inspektor. Han er speciallæge i urologi og overlæge på Herlev Hospital, og han ser ikke det store problem i, at rapporterne forsinkes:

»Efter vores besøg sender vi rapporterne til afdelingsledelse, uddannelsesansvarlig overlæge og hospitalsledelsen. Først når vi får deres kommentarer, sender vi rapporten ind til Sundhedsstyrelsen. Afdelingen er helt klar over, at eventuelle kritikpunkter skal rettes op inden for seks måneder«, siger Kári Mikines.

Han ser det dog som et problem, at en læge, som søger uddannelsesstilling på en afdeling, som ikke lever op til uddannelseskravene, risikerer at købe katten i sækken, hvis han søger en uddannelsesstilling, før de kritiske forhold er blevet rettet.

Mads Skipper understreger, at han er meget glad for inspektorordningen:

»Den er med til at sikre uddannelseskvaliteten. Og derfor er det ærgerligt, hvis den ikke fungerer optimalt. Det kræver, at der både er inspektorer nok til at gennemføre alle besøg, men også, at der er administration nok til, at rapporterne kommer hurtigere ud«, siger Mads Skipper.

Ifølge Birte Obel har Sundhedsstyrelsen hele sommeren arbejdet på fuld kraft »for at komme i bund«, og nu mangler der kun offentliggørelse af syv rapporter, der alle omhandler besøg i 2012: »Fire har vi endnu ikke fået fra inspektorerne, formentlig fordi deres dialog med afdelingerne stadig foregår. To andre mangler indsendelse af selvevalueringeskemaer«, siger Birte Obel.

»Så vi har kun én liggende, som ikke er lagt på nettet endnu - hvor besøget i øvrigt foregik den 14. juni 2012«, siger Birte Obel.