Skip to main content

Sundhedsstyrelsen øger kontrol med private behandlingssteder

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

30. sep. 2011
4 min.

"Med de nye regler bliver de private behandlingssteder fremover mindst lige så godt set efter som de offentlige".

Således siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, om nye regler, der pr. 1. oktober i år forpligter alle private sygehuse, klinikker og praksis, der foretager lægebehandling, til at blive registreret og godkendt af myndigheden. Fra 1. januar 2012 bliver disse behandlingssteder så udsat for løbende tilsyn.

"Når det her har kørt noget tid og er kommet i god gænge, så vil der ikke længere være tale om et gråt marked for lægebehandling, sådan som det nok kan være på nogle områder i dag", siger Anne Mette Dons.

De nye regler kommer som følge af en række sager, hvor Sundhedsstyrelsen har været kritiseret for ikke at vide tilstrækkeligt om, hvad der egentlig er foregået på et lægeligt behandlingssted, der har været udsat for offentlig kritik.

I Danmark har det traditionelt været muligt for en autoriseret læge at slå sig ned i garagen, hamre et lægeskilt på døren og begynde at behandle patienter, uden at Sundhedsstyrelsen ved, hvad der reelt foregår - før det er gået galt. Dermed har det danske lægemarked været præget af et offentligt kontrolleret og overvåget lægearbejdsmarked og et privat, hvor myndighederne slet ikke i samme omfang har haft kendskab til behandlingskvaliteten. Sådan fungerer det ikke i de fleste lande omkring os, hvor behandlingssteder skal være registreret hos myndigheden, før de kan åbne døren for patienterne.

"Målet er at opnå en bedre patientsikkerhed. Når vi kommer på besøg på steder, hvor de diagnosticerer for brystkræft, vil vi tjekke, om de tilbyder tripeldiagnostik. Foretager de mange prøver, tjekker vi, om de følger ordentligt op på prøvesvar. Og ser vi noget, som ikke er, som det bør være, vil vi bede den behandlingsansvarlige læge sikre, at der bliver rettet op på forholdene. Og i sidste ende kan vedkommendes autorisation jo komme i spil. Men det håber vi naturligvis ikke vil ske", siger Anne Mette Dons.

Hun fastslår, at der vil være meget klare kriterier, så de behandlingsansvarlige læger på de private behandlingssteder ved, hvad det er, som forventes ved tilsyn.

Alle private behandlingssteder vil inden for en treårig periode modtage et anmeldt tilsynsbesøg. Derudover vil der føres tematiserede tilsyn - det kunne eksempelvis være alle steder, der bedøver børn, der vil modtage et særskilt tilsyn.

Registreringen sker via en webformular på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Pris 22.429 kroner, hvis det private behandlingssted har sengepladser. Eller 9.023 kroner, hvis man er sololæge i en privat praksis uden sengepladser.

Praktiserende læger er undtaget den nye registreringspligt. Men ikke speciallægeklinikker.

Se alle gebyrer og registreringspriser samt hvilke behandlingssteder, der er inkluderet i de nye regler, på Ugeskriftet.dk eller sst.dk.

Hvem skal registreres?

  • Alle private sygehuse.

  • Alle speciallægeklinikker, jf. dog nedenfor.

  • Alle behandlingssteder hvor der foretages lægefaglig virksomhed, herunder misbrugsbehandlingssteder, klinikker, hvor andre personer arbejder som medhjælp for læger, f.eks. klinikker hvor der foretages tarmskylning, sundhedstjek med blodprøveundersøgelser, vaccinationsklinikker.

Hvem skal ikke registreres?

  • Alment praktiserende lægers klinikker.

  • Speciallægeklinikker/praksis, hvor speciallægen udøver behandling som bibeskæftigelse på et offentligt sygehus, hvor lægen også er ansat (tretimers praksis).

  • Behandlingssteder, hvor der kun udføres kosmetisk behandling.

  • Klinikker, hvor der kun foretages laboratorievirksomhed.

  • Lejlighedsvis lægevirksomhed, der ikke ydes på et bestemt behandlingssted, f.eks. læge ved et ishockeystævne.

Hvordan bliver man registreret?

Behandlingsstedet skal indgive registreringen via en webformular på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Til webformularen vil der være en vejledning til udfyldelse af formularen. Behandlingsstedet skal bl.a. oplyse adresse, CVR- og P-nummer, om der er sengepladser, antallet af læger, om der er tale om fuldtids- eller deltidsbeskæftigelse, navnet på den ansvarlige læge for patientbehandlingen, hvilke specialer der udføres behandling inden for, og om der udføres lægelig patientbehandling, som ikke hører ind under de anerkendte specialer.

Gebyr

Ordningen er gebyrfinansieret; derfor skal der betales et gebyr ved registrering. Gebyret går til dækning af Sundhedsstyrelsens udgifter til registrering af og tilsyn med behandlingsstederne. Efter den første registrering vil der årligt blive opkrævet et gebyr til dækning af Sundhedsstyrelsens tilsyn med behandlingsstedet. Gebyret det første år dækker således både registrering og de tilsynsbesøg, der vil blive udført i det første år.

Behandlingssteder, hvor der både udføres kosmetisk behandling og anden lægelig patientbehandling, er omfattet af denne registreringsordning og skal betale gebyr herefter. Imidlertid vil Sundhedsstyrelsen ved indbetaling af gebyr for registrering og tilsyn med kosmetisk behandling vurdere i de enkelte tilfælde, om der er grundlag for at fravige opkrævning af fuldt gebyr herfor.

Registreringsgebyr

Gebyret er inddelt efter behandlingsstedernes størrelse:

1) Har behandlingsstedet sengepladser (uanset antal læger), er gebyret 22.429 kroner.

2) Er det et behandlingssted med flere læger (uden sengepladser), er gebyret 5.775 kroner.

3) Er det et behandlingssted med kun en læge (uden sengepladser), er gebyret 9.023 kroner.

4) Er det et behandlingssted med kun en læge, som kun er beskæftiget deltids på stedet (uden sengepladser), er gebyret 5.066 kroner.

Årlige tilsynsgebyr

1) 20.392 kroner.

2) 13.738 kroner.

3) 6.998 kroner.

4) 3.029 kroner.