Skip to main content

Sundhedsstyrelsen til Region Sjælland: Vi vil have en forklaring

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

10. feb. 2012
2 min.

I sidste uge sendte Region Sjælland en række cases fra sit eget præhospitale område til Sundhedsstyrelsen, herunder fem dødsfald, som var afdækket af Ugeskrift for Læger.

I de pågældende tilfælde mente læger i Region Sjælland, at det havde gjort en afgørende forskel til fordel for patienterne, hvis der havde været læger med i regionens akutbiler. Lægerne blev fjernet den 1. marts sidste år, således at bilerne nu udelukkende bemandes med paramedicinere.

Ifølge Søren Brostrøm, chef for Sundhedsstyrelsens enhed for sygehusbehandling og beredskab, er der nu aftalt et »afklarende« møde med Region Sjælland i uge otte.

»Regionen har nogle ting, de gerne vil spørge os som myndighed til råds om. Det ligger i tråd med vores rådgivning siden 2010 - herunder den række opmærksomhedspunkter, vi fremsendte i januar. For eksempel har vi foreslået, at regionen sikrer sig, at eventuelle episoder eller forhold, som kan udgøre en risiko for patienterne, er - og fortsat bliver - indberettet til ledelsen. Og vi har sagt, at vi synes, at det er en god ide med en audit. Det er bl.a. de punkter, vi gerne vil tale med dem om«, siger han.

De »opmærksomhedspunkter«, som Søren Brostrøm omtaler, var nævnt i et brev fra Sundhedsstyrelsen til Region Sjælland, hvor styrelsen bl.a. efterlyste en sundhedsfaglig evaluering af det nye beredskab - herunder de lægeløse akutbiler - og »undrede« sig over, at den ikke var gået i gang endnu.

Godt med afklaring

Fra lægeside er der tilfredshed med, at der kommer en opfølgning.

»Når vi har stået med de sager eller er blevet gjort bekendt med dem og har søgt at efterspore dem, har vi ikke oplevet, at der er taget noget initiativ andetsteds fra«, siger Claus Lie, overlægen fra Slagelse Sygehus, som har lagt navn til kritikken af Region Sjællands akutberedskab. Han udtaler sig på egne og ikke sygehusets vegne.

»Så vidt man kan se udefra, synes der ikke at have været et kontinuerligt opfølgende forløb«, siger han.

Det gælder f.eks. den seneste case, som Ugeskrift for Læger har offentliggjort. Den handler om et kaotisk og resursekrævende forløb, hvor lægevurderingen er, at det havde været langt enklere og billigere med en læge i akutbilen.

Sagerne ærgrer formanden for Reddernes Landsklub, Vagn Flink.

»Jeg vil meget hellere samarbejde med Lægeforeningen om at finde ud af, hvordan vi udvikler det præhospitale område til gavn for borgerne«, siger han.

Vagn Flink og hans formandskollega i Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, har aftalt at mødes for at gøre netop dette.