Skip to main content

Svar

Sidsel Rasborg Wied, uddannelseskonsulent, Lægeforeningens Uddannelsessekretariat & Mette Siemsen, formand for Lægeforeningens Uddannelsespolitiske Udvalg

1. nov. 2005
2 min.

Kære Steen Walter

Du har ret i, at der efter den gamle vejledning var tale om 48 mdr. funktionstid som 1. reservelæge eller afdelingslæge efter afsluttet undervisningsstilling, mens der ifølge den ny vejledning skal være tale om 48 mdr. funktionstid i 1. reservelægestilling eller afdelingslægestilling efter anerkendelse som speciallæge. Reelt har denne ændring imidlertid ingen betyd- ning for langt de fleste specialer, men kun for de tidligere rene grenspecialer, som ofte havde 36. mdr. uddannelse som 1. reservelæge og kun 12. mdr. funktionstid som 1. reservelæge eller afdelingslæge. For dem, der først er grundspecialister og derefter grenspecialister, er der ingen ændring, for så har de jo arbejdet mere end 48 mdr. som specialister.

Det ændrer imidlertid ikke på, at den ny vejledning fastsætter en temmelig rigid tidsfrist for, hvornår en ansøger kan findes kvalificeret til en stilling som overlæge, hvilket Lægeforeningen også anførte i sit høringssvar til den ny vejledning. Således kan en ansøger efter den ny vejledning først findes kvalificeret til en overlægestilling mindst to år efter tidspunktet for opnået tilladelse til at betegne sig som speciallæge - som du så rigtigt anfører.

Sundhedsstyrelsen pointerer imidlertid, at der »kun« er tale om en vejledning - det vil sige retningslinjer for bedømmelse af ansøgere til overlægestillinger. Retningslinjerne har til formål at sikre, at ansøgeren har opnået en vis funktion som speciallæge. Der er imidlertid ikke noget til hinder for, at et bedømmelsesudvalg kan finde en ansøger kvalificeret og indstille vedkommende, selvom retningslinjerne ikke er opfyldt.

Da, der som du også pointerer, ikke er udarbejdet overgangsordninger, forestiller vi os, at ovenstående i en periode vil blive tilfældet ved mange ansættelsesprocedurer.