Skip to main content

I 2011 blev der registreret 480 tilfælde af syfilis. Det er en stigning på 2000 procent siden 1994, hvor sygdommen nærmest var udryddet i Danmark med kun 24 tilfælde.

Omkring 80 procent af de smittede er homoseksuelle mænd, især fra København, som dyrker sex uden kondom.

En tredjedel af af de smittede homoseksuelle mænd er hiv-positive, og det er særligt uheldigt, fordi det er lettere at få syfilis, når man er hiv-positiv og omvendt.

Der er også gravide blandt de smittede, og syfilis kan medføre store skader på fostret, i værste fald abort eller dødfødsel. I 2010 blev der registreret syv gravide med syfilis.

Kristian Kofoed, 1. reservelæge. ph.d., Hudklinikken Panoption, vurderer, at folk , primært mænd, får syfilis, fordi de har fået et mere afslappet forhold til at bruge kondom på grund af de nye, succesfulde behandlingsmetoder mod hiv.

»HIV ses ikke længere som en dødelig sygdom. Det får nogle personer til at lade være med at bruge kondom. Derudover kan udbredelsen af internettet være med til at lette kontakten mellem seksualpartnerne og gøre det seksuelle netværk større og mere "tilfældigt" og dermed øge risikoen for smitte,« mener Kristian Kofoed.

Han advarer mod at betragte syfilis som en bøsse-sygdom. Antallet af smittede stiger også blandt de heteroseksuelle, og det får ham til at frygte, at syfilis for alvor risikerer at blive udbredt i befolkningen.

Kristian Kofoed giver et bud på, hvor mange smittede personer, som sundhedsvæsenet ikke opdager og en prognose for de kommende år:

»Mit usikre skud er, at det reelle antal af smittede er 33 procent sttøre end det registrerede antal. Prognosen for antallet af tilfælde i de kommende år afhænger meget af om syfilis for alvor bliver reintroduceret hos heteroseksuelle. Hvis det sker, vil den eksplosive stigning fortsætte og det årlige antal af diagnosticerede kan komme op på et sted mellem 1000 og 1500 personer. Hvis dette ikke sker, tror jeg, at toppen snart er nået, og jeg forventer, at incidensen vil stabilisere sig på ca. 600 diagnosticerede tilfælde per år.«

Vanskeligt at forebygge

Den måske største udfordring for sundhedsvæsenet med syfilis er at forebygge, at sygdommen overhovedet opstår, vurderer Kristian Kofoed.

»Der findes ingen vaccine, og man bliver ikke immun efter overstået infektion. Seksuelt overført syfilis kan forebygges ved brug af kondom, men såret kan sidde på slimhinder i mundhulen eller andre steder, hvor man ikke er opmærksom på det. Syfilisbakterier kan også sidde i huden. Syfilis er vanskelig at forebygge,« nævner han.

Stigning i andre lande

Danmark er ikke det eneste land, hvor antallet at tilfælde af syfilis er i udbrud.

I Tyskland og Sverige er antallet af syfilis tilfælde fordoblet i over de seneste 10 år.

Kristian Kofoed pointerer dog, at man skal til amerikanske storbyer som fx Washington og San Francisco for at finde en stigning i antallet af syfilis tilfælde, som matcher stigningen i Danmark.

Screening af gravide en succes

Konstitueret overlæge Tine Vestergaard, Hudafdeling 1 og Allergicentret, Odense Universitetshospital fremhæver, at tilbuddet om screening, som blev indført i 2010, har betydet, at flere kvinder end ellers får hjælp til at behandle deres syfilis.

»Lidt overraskende er der påvist syfilis hos flere gravide uden kendt risikoadfærd, hvilket understreger vigtigheden af den generelle screening,« understreger hun.

Tine Vestergaard tror ikke, at vi med det første igen kommer ned på et niveau som i 1990`erne, hvor sygdommen var tæt på at være udryddet i Danmark.

»Jeg tror ikke, at vi kommer ned på nul tilfælde. Det er en generel trend, at forekomsten af kønssygdomme har været stigende de sidste ti år på trods af, at folk er bevidste om smitteveje og beskyttelsesmuligheder,« nævner hun.