Skip to main content

Sygehuslæger skal hjælpe ældre hjemme

Klaus Larsen kll@dadl.dk

27. mar. 2013
3 min.

Med et nyt udspil vil sundhedsministeren blandt andet gøre det muligt for kommuner at trække på sygehuslægernes ekspertise uden for sygehusene, hjemme hos ældre medicinske patienter.

I en kronik i Berlingske tirsdag opregner hun ”fem nødvendige ændringer, der skal fremtidssikre vores fælles sundhedsvæsen”. Ministeren bebuder blandt andet, at regeringen vil fremme samarbejdet mellem kommuner og regioner om de patientgrupper, de har fælles, f.eks. borgere med kroniske sygdomme.

Ud og hjælpe

”Det kan være ved at give hjemmesygeplejersken mulighed for at trække på sygehuslægens viden, så borgeren måske undgår at skulle på sygehuset”, skriver Astrid Krag.

Læger skal derfor i langt større udstrækning rykke ud fra sygehusene og hjælpe kommunerne med at løfte indsatsen for de ældre, siger ministeren i et interview.

Astrid Krag henviser bl.a. til en ny undersøgelse, som viser, at op til 40 pct. af patienterne på nogle afdelinger slet ikke burde være indlagt, men i stedet kunne være derhjemme med den fornødne, kvalificerede støtte.

Formand for Yngre Læger – og speciallæge i geriatri – Lisbeth Lintz, er ikke afvisende. Men samtidig undrer hun sig:

”Astrid Krag kunne jo begynde med at opruste i geriatrien”, siger Lisbeth Lintz.

Sparet væk

”Der findes i geriatrien forskellige udgående teams. Og den funktion er blevet sparet væk flere steder, fordi den er ressourcetung: Man kan jo ikke se så mange patienter per time, hvis man skal køre ud til dem. Flere steder har man nedlagt eksisterende geriatriske afdelinger”.

Ved lukningen for 15 år siden flyttede geriatrien ud fra Københavns Kommunehospital – blandt andet til en ny afdeling på Hvidovre Hospital.

”Den afdeling eksisterer ikke længere. Der er en eller to speciallæger tilbage på Hvidovre Hospital, som er et af landets allerstørste. ”En vej at gå kunne jo være at prioritere, at der var en stor, velfungerende geriatrisk enhed på alle store akuthospitaler. Men i stedet for at udnytte, at den klassiske geriatriske afdeling faktisk havde udgående teams, har man mange steder sparet det hele væk”, siger Lisbeth Lintz og tilføjer:

”Da Region Hovedstaden blev etableret i 2007, blev der taget en beslutning om, at der skulle være geriatri på alle matrikler. Nu skriver vi 2013, og man skulle tro, at der havde været tid til at gennemføre det. Men der er stadig ingen geriatri på den meget store matrikel, der hedder Nordsjælland”.

Lisbeth Lintz peger på, at der rundt omkring i landet kører et væld af tværsektorielle projekter, som under forskellige etiketter arbejder med sammenhængende patientforløb for gamle.

”Når man nu har så mange projekter, og ved så meget om, hvad der virker, hvorfor permanentgør man så ikke den viden?” siger Lisbeth Lintz. Hendes råd til Astrid Krag er derfor: ”Stop med midlertidige projekter, styrke det, man ved, er godt, frem for at opfinde den dybe tallerken igen og igen”.