Skip to main content

Sygehuslæger skal kunne henvise patienter til almen praksis

Sygehuslæger skal benytte et nyt »fast track« for svækkede patienter, så patienterne ikke bliver tabt mellem sygehuset og almen praksis, foreslår PLO. Intet nyt i det, siger regionsformand Bent Hansen (S).

Karin Zimmer er praktiserende læge i Hørsholm og fandt på ideen med henvisning til egen læge. Foto: Anne Mortensen
Karin Zimmer er praktiserende læge i Hørsholm og fandt på ideen med henvisning til egen læge. Foto: Anne Mortensen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

27. jun. 2016
5 min.

Når praktiserende læge Karin Zimmer sidder i sin praksis på Hovedgaden i Hørsholm, dumper der dagligt omkring 50 epikriser ind i hendes it-system. Problemet er, at der blandt de 50 eprikriser godt kan være et ønske fra en sygehuslæge om at være opmærksom på en patient, der netop er udskrevet. Men der er en risiko for, at hun overser det. Og hun er faktisk som praktiserende læge ikke forpligtet til at opdage det. Konsekvensen er, at især ældre, svækkede patienter falder ned i et hul mellem de to sektorer.

Det kan ikke være rigtigt, tænkte Karin Zimmer for nylig. Hvorfor skal sygehuslægen ikke kunne sende en særskilt henvisning til mig, hvis en patient kræver særlig opmærksomhed? Det forslag sendte hun til PLO, som har slebet det til og via Lægeforeningen båret det videre til Sundhedsministeriets udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som forventes at fremlægge en plan i slutningen af året.

»Jeg skal som praktiserende læge gribe patienterne, efter at de er udskrevet, men hvis patienterne ikke henvender sig, er det nogle gange for sent, og så bliver de måske genindlagt. Jeg sidder af og til med patienter, der tror, at jeg som praktiserende læge indkalder dem til kontrol. Med dette forslag lægges der op til at forpligte de praktiserende læger til at tage sig af de patienter, der har brug for særlig opmærksomhed, og forpligte sygehuslægerne til, at tage stilling til, om egen læge skal aktiveres«, siger Karin Zimmer.

At den manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet er et faktum, satte en undersøgelse gennemført af TrygFonden og Mandag Morgen for nylig streg under. Kun en tredjedel af de 6.025 danskere, der har medvirket i undersøgelsen, stoler så meget på sammenhængen mellem sundhedsvæsenets forskellige dele, at de føler sig sikre på at blive sendt det rigtige sted hen første gang. Og næsten halvdelen – 45 pct. – oplever mangler i koordinationen, hvis behandlingen involverer flere aktører.

Christian Freitag, formand for PLO, mener, at dette forslag hjælper en tiltrængt patientgruppe.

»Alle i sundhedsvæsenet taler meget om de udsatte og de ældre medicinske patienter, og alle er enige om, at der skal gøres noget for at øge sammenhængen for de patienter. Dette forslag spænder et sikkerhedsnet ud under den gruppe og giver dem noget ekstra og er dermed med til at mindske uligheden. Altså en konkretisering af udtrykket, at vi skal behandle patienter forskelligt for at behandle dem ens«, siger Christian Freitag.

Meningen er, at der skal være en mulighed for, at den udskrivende læge på hospitalet kan henvise til patientens praktiserende læge, når der er behov for det. Og at henvisningen går direkte til en særskilt mailboks hos den praktiserende læger, der bliver forpligtet til at handle på henvisningerne inden for en aftalt tidsfrist.

»Det handler ikke om alle de patienter, der skal til diabeteskontrol eller lignende. Det retter sig mod typisk ældre medicinske patienter eller psykisk ressourcesvage patienter. Altså patienter, hvor det er vigtigt, at egen læger følger op, og der samtidig er en risiko for, at patienten ikke husker det. På den måde undgår vi, at den ældre dame bliver genindlagt, fordi ingen havde styr på hendes blodprocent eller infektionstal, efter at hun blev udskrevet«, siger Christian Freitag.

Han vurderer, at det for den enkelte praktiserende læge vil betyde 1-2 af disse særlige henvisninger om ugen, men han er usikker.

»Og den usikkerhed er udtryk for, at jeg dybest set ikke ved, hvor mange jeg overser. Denne nye henvisning vil give et klart billede af omfanget, og ikke mindst et klart ansvar til os som praktiserende læger. Hvis man glemmer henvisningen eller overse den, har man ikke gjort sit arbejde godt nok og skal kunne kritiseres for det. Og ja, det vil give os lidt ekstra arbejde, men vi vil gerne være med til at udvikle sundhedsvæsenet og styrke sammenhængen«, siger PLO-formanden og peger på ulempen ved forslaget:

»Hvis vi ikke er kræsne nok, så det bliver næsten alle udskrevne patienter, der får sådan er henvisning, får vi for meget aktivitet med for lidt udbytte. Så vi skal blive enige med sygehusene om, hvad der skal til, for at de henviser, for det skal være ekstraordinært og ikke den almindelige patient«, siger han.

Anja Mitchell er formand for Overlægeforeningen og dermed nogle af de læger, som fra hospitalet skal lave en sådan henvisning til egen læge. Og hun er umiddelbart positiv over for forslaget.

»Forslaget taler ind i vores eget fokus på sammenhængen i behandlingsforløbet for patienterne, og vi er meget opmærksomme på, at patienterne kommer fra almen praksis og skal tilbage til eget hjem. Derfor er det en rigtig god idé, at især svækkede patienter har sådan en mulighed for opfølgning hos egen læge. Det giver god mening. Men det skal selvfølgelig kunne fungere rent teknisk, og det må ikke ende med så mange henvisninger, at den praktiserende læge bliver en slags underafdeling af sygehuset«, siger Anja Mitchell.

Derimod mener formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), at der ikke er noget nyt i forslaget.

»Jeg har opfattelsen af – måske naivt – at den praktiserende læge allerede har overblikket over sine patienter. Vi giver et fast honorar pr. patient til de praktiserende læger, for at de skal have overblik over patienterne – også de patienter, der har et særligt behov. Desuden eksisterer opfølgende hjemmebesøg mange steder, som jo er en sikring af, at de udskrevne patienter har det godt. Det kan godt være, at vi skal ændre den måde, sygehuslægen laver epikrisen på, så det bliver mere tydeligt, hvilke patienter der har særlige behov, men det ligger efter min mening som en kerne i familielægebegrebet at have overblikket over alle sine patienter«, siger Bent Hansen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) nøjes med at kvittere for forslaget.

»Der er behov for at forbedre samarbejdet mellem sygehusene og de praktiserende læger, og derfor er jeg også glad for, at lægerne kommer med forslag til, hvordan vi kan styrke patientforløbene på tværs af sundhedsvæsnet, « skriver Sophie Løhde i en skriftlig kommentar og understreger, at det vil være oplagt, at udvalget for det sammenhængende sundhedsvæsen forholder sig til forslaget.