Skip to main content

Sygesikring til EU-borgere

Journalist Mette Breinholdt, mb@mediemageriet.dk

4. nov. 2005
3 min.

Fra 1. juni får EU-borgerne et fælles sygesikringsbevis. Samtidig træder nye regler i kraft. Det ens design i blå og hvide farver illustrerer at rettighederne til behandling er de samme for alle og dermed enklere. Det betyder blandt andet, at hvor en læge tidligere skulle overveje, om patienten fra et andet EU-land havde ret til efterkontrol eller behandling, alt efter om det var en studerende, en pensionist, arbejdstager eller turist, får de forskellige grupper nu samme rettigheder.

Den besøgende EU-borger har dog aldrig ret til anden hjælp end den, som landets egne borgere har krav på. EU-sygesikringsbeviset erstatter fire forskellige blanketter, som EU-borgerne hidtil har skullet bruge, når de rejste i andre EU-lande, alt efter hvilket formål rejsen havde, og om de var pensionister.

Blanketterne er udstedt på forskellige sprog, hvilket har gjort det svært for læger og andre sundhedsarbejdere at læse dem, hvis ikke de har en dansk version liggende.

Udvidet rettighed

Med kortet får turisterne en ny rettighed, som hidtil har været forbeholdt pensionister og mennesker, der var på arbejds- eller studieophold. Turisterne får nu også mulighed for at gå til kontrolbesøg og få opfølgende behandling under deres ophold i udlandet.

»Med det nye sygesikringsbevis, har alle ret til hjælp til de ydelser, der opstår behov for under opholdet. Også til kontrol og efterbehandling«, siger fuldmægtig Kirsten Hvid fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

For patienterne betyder det, at de ikke er nødt til at planlægge eller afbryde deres rejse efter, hvornår de skal til efterkontrol eller -behandling.

Doktorshopping

Praktiserende læge Mette Bitsch-Christensen fortæller, at der hos de praktiserende læger er en lille bekymring for, om den nye rettighed vil føre til doktorshopping. Men Kirsten Hvid mener ikke, der er grund til bekymring, da patienterne kun kan doktorshoppe, hvis de bryder reglerne.

»Sygesikringskortet giver ikke ret til at rejse til et andet land med det formål at få behandling«, understreger hun.

Derfor skal den behandlende læge i hvert tilfælde tage stilling til, om patienten er kommet til eksempelvis Danmark for at få behandling, og om behandlingen med rimelighed kan vente, til patienten kommer hjem.

Fakta:

  • EU-landene kan vælge mellem tre forskellige plastikkort til deres borgere:

  • Et plastikkort - uden digitale oplysninger men med personlige identifikationsoplysninger.

  • Et plastikkort - med en magnetstribe, med enkelte oplysninger.

  • Et plastikkort - med en chip, der kan lagre mange oplysninger, både om patientens helbred og om forsikringsforhold.

  • Danmark har valgt det mest enkle plastikkort, der kun rummer de basale identifikationsoplysninger.

  • Medlemslandene vælger selv, hvor lang tid sygesikringsbeviset skal gælde. I Danmark gælder det for et år ad gangen, og borgerne skal selv aktivt anmode om at få et bevis.

  • Kortet giver ret til »ydelser der bliver lægeligt nødvendige under et ophold, under hensyn til ydelsens art og opholdets forventede varighed«. Eksempelvis fjernelse af gips og sting, og kontrol af blodtryk og tryk i øjet.

  • EU-sygesikringen giver ikke refusion for transport tilbage til hjemlandet. Der gælder dog særlige regler for rejser inden for Norden.