Skip to main content

Syriens sundhedsvæsen er kollapset

Formand for Lægeforeningen
Mads Koch Hansen

23. sep. 2013
2 min.

Bomber falder over syriske hospitaler med grusom præcision. Systematiske overfald på sundhedsprofessionelle og patienter betyder, at befolkningen i store dele af det borgerkrigshærgede land i dag er afskåret fra lægehjælp. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at 37 pct. af de syriske sygehuse er ødelagt, og at yderligere 20 pct. er alvorligt beskadiget.

Et stort antal sundhedsprofessionelle er blevet fængslet, og 15.000 læger er blevet presset til at flygte. I Syriens største by Aleppo var der før borgerkrigen 5.000 læger. I dag er der 36.

Det er en katastrofe for befolkningen: Krigshandlingerne efterlader et spor af sårede og torturerede mennesker, som ikke får behandling. Operationer foregår uden bedøvelse, kvinder med fødselsproblemer får ingen hjælp, og befolkningen slås nu med alvorlige sygdomsudbrud uden at kunne behandles med lægemidler. Patienter med cancer, astma og hjertesygdom har ingen steder at søge behandling.

De rystende tilstande i et land, som tidligere har haft et avanceret sundhedsvæsen, har fået 55 anerkendte læger fra hele verden til at publicere et åbent brev i The Lancet.

Her understreger de, at det er lægers professionelle, etiske og moralske pligt at yde behandling og pleje til alle i nød. »Når vi ikke kan gøre det personligt, er vi forpligtet til at tale for at støtte dem, der risikerer deres liv for at give livreddende hjælp«, skriver gruppen af læger, som bl.a. omfatter tidligere generaldirektør i WHO, Gro Harlem Brundtland.

De appellerer til den syriske regering og alle væbnede parter om at afstå fra at angribe hospitaler, ambulancer, sundhedspersonale og patienter. De retter også en appel til FN og internationale organisationer om at øge støtten til det syriske sundhedsvæsen.

Det er et initiativ, som Lægeforeningen helhjertet støtter. Begivenhederne i Syrien er i klar modstrid med den humanitære folkeret, som fastslår, at sundhedspersonale skal beskyttes under væbnede konflikter.

Lægeforeningen henvender sig nu til den danske udenrigsminister med en opfordring til at protestere over for det syriske styre mod befolkningens utålelige forhold og mod forfølgelsen af sundhedsprofessionelle. Vi vil også opfordre regeringen til at arbejde for, at EU og FN engagerer sig i, at krigens ofre får den sundhedshjælp, som de har brug for.

Lige nu arbejder der stadig læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle under ekstrem personlig risiko i Syrien. Den bedste håndsrækning til dem her og nu er at støtte de hjælpeorganisationer, som forsøger at sikre befolkningen adgang til den mest nødvendige hjælp. Det vil jeg selv gøre, og det vil jeg opfordre Lægeforeningens medlemmer til at bakke op om.