Skip to main content

Tal om arbejdsmiljøet- det nytter!

Konsulent i Yngre Læger Katrine Henningsen, khe.yl@dadl.dk

26. jun. 2006
3 min.

Lægerne skal blive bedre til at tale om deres arbejdsmiljø. Det var hovedbudskabet, da H:S Rigshospitalets reservelægeråd for nylig afholdt et arbejdsmiljøseminar, der skulle skabe bedre forståelse for lægernes arbejdsmiljømæssige udfordringer.

I debatten deltog både fagfolk inden for området og de læger, der til dagligt oplever arbejdsmiljøet på deres egen krop.

Ændringer gennem åbenhed

Hvis arbejdsmiljøet skal på dagsordenen, skal lægerne selv på banen. Naturligvis skal ledelsen også bakke op om at løse problemerne, men det kræver dialog at ændre på tingene, og derfor er det vigtigt, at lægerne bliver bedre til at tale om arbejdsmiljøet - både med kollegerne, ledelsen og andre fagfolk, der kan gøre en forskel.

Læger er ifølge Klaus T. Jensen fra Arbejdstilsynet atypiske i forhold til andre faggrupper: De taler ikke om problemerne og kan derfor ikke hjælpe Arbejdstilsynet på vej.

Og det er problematisk, fordi første skridt til at forbedre forholdene er at tale om dem.

I orden at tale om problemerne

Også de lægelige oplægsholdere fremhævede vigtigheden af at tale om problemerne. Rigshospitalets risk manager, Kim Garde, opfordrede til at indrapportere alle utilsigtede hændelser, fordi indrapporteringen minimerer risikoen for gentagelser og øger potentialet for læring - og derigennem kan lægernes arbejdsforhold forbedres.

Men det kræver en kulturændring, så de, der taler om fejl og mangler, ikke opfattes som sladrehanke. Man skal i stedet bakke op om de kolleger, der tør tage bladet fra munden. Som en af deltagerne sagde: »Gør op med anonymiteten. Gør det acceptabelt at være den, der påpeger problemerne«.

Fremhæv de gode eksempler

Marlene Mohr fra Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg anbefalede at fremhæve de gode eksempler f.eks. på morgenkonferencen: »viden er det stærkeste våben, dernæst åbenhed«. Når den enkelte læge oplever at have baglandet i orden, skaber man de ideelle forhold for åbenheden - og derigennem ændres kulturen.

Hun lagde op til at bruge det eksisterende tillidsrepræsentantsystem til at tage hånd om de arbejdsmiljømæssige udfordringer. De lokale tillidsrepræsentanter og reservelægerådet har nemmere ved at tage tingene op med ledelsen end den enkelte læge - og ledelsen sætter som oftest pris på de konstruktive forslag.

Rigshospitalets arbejdsmiljøpris

Rigshospitalets reservelægeråd har igennem længere tid sat fokus på at forbedre arbejdsmiljøet. De har bl.a. set på vagtbelastninger, det psykiske arbejdsmiljø og frygten for utilsigtede hændelser. For det arbejde modtog de i november sidste år Rigshospitalets arbejdsmiljøpris.

Det er første gang, at prisen er gået til en gruppe frem for enkeltpersoner, og pengene fra prisen er gået til at arrangere seminaret, så endnu flere læger kan blive inspireret til at sætte arbejdsmiljøet på dagsordenen og videreformidle de gode ideer til deres kolleger.

Vil du vide mere?

Vil du høre mere om erfaringerne fra seminaret og se hele programmet, kan du kontakte formanden for Rigshospitalets reservelægeråd, Inge-Lise Jarnvig på inge-lise.jarnvig@rh.hosp.dk

Læs mere om lægers arbejdsmiljø på: Læger.dk > Arbejdsliv.