Skip to main content

Tal om læger: kvinder vil til København

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

25. nov. 2011
2 min.

Udkantsdanmark er ikke noget for de kvindelige praktiserende læger.

Ifølge PLO er andelen af kvindelige praksislæger nu oppe på 41,2 pct., men den fordeler sig skævt over landet.

Region Hovedstaden er absolut den populæreste region blandt de kvindelige læger - her er næsten halvdelen, nemlig 46,4 pct., af lægerne i almen praksis af hunkøn.

Bundskraberen er Region Nordjylland, hvor andelen er nede på 32,1 pct.

Heller ikke Region Syddanmark tiltrækker de kvindelige praktiserende læger - her er andelen på 37,3 pct.

Det kommer ikke bag på cand.scient., geografi Kalle Emil Holst Hansen, at læger klumper sig sammen omkring København. Han har for nylig skrevet speciale om, hvad det er for faktorer, der får læger til at bosætte sig hvor.

"Overordnet bliver en stor del af lægerne jo uddannet i København med Aarhus som det næststørste sted, og generelt har lægerne en ringe tendens til at flytte sig fra de storbymiljøer, de er uddannet fra", siger han.

Specialet vedrørte hospitalslæger, men der er ingen grund til at antage, at mønstret skulle være anderledes for praktiserende læger.

"De når at rodsætte sig, de får familie, de køber lejlighed, de finder en ægtefælle, som i langt de fleste tilfælde også er veluddannet. Og hvis ægtefællen ikke også er lægefaglig, så er det væsentligt sværere at få et job for hende eller ham på grund af det private arbejdsmarkeds fordeling af videnstunge arbejdspladser", siger han.

Men om tendensen gælder specielt for kvinder, siger specialet ikke noget om.

"Jeg kunne ikke umiddelbart se noget, der slog mig som en forskel på kvinder og mænd", siger han.

Job til ægtefællen

Forskningslektor, cand.cur., sygeplejerske og ph.d. Bibi Hølge-Hazelton fra Forskningsenheden for Almen Praksis i København har et bud.

"Jeg tror ikke, der er nyere opgørelser over det, men man kan godt have den hypotese, at kvinder i højere grad følger deres ægtefæller jobmæssigt end mændene. Der findes rigtig mange eksempler på, at også yngre, mandlige praktiserende læger har deres ægtefælle ansat i praksis", siger hun.

Det hænger sammen med, at det stadig er sådan, at kvindelige akademikere har tendens til at flytte sammen eller gifte sig med andre akademikere, mens de mandlige i højere grad finder sammen med kvinder, der har kortere uddannelser end dem selv.

Tallene fra PLO viser også, at langt flere kvinder end mænd foretrækker at arbejde i kompagniskabspraksis - det gør næsten 80 pct. af kvinderne mod lige under 60 pct. for mændenes vedkommende.