Skip to main content

Test din viden!

Test din viden redigeres af Ib Lorenzen og Niels Ebbe Hansen

2. nov. 2005
2 min.

1. En 19-årig kvinde henvendte sig på grund af en brun, glat, let skinnende og øm pladeformet hudforandring, der var lokaliseret tværs over venstre flanke. Læsionen var tre måneder forinden rødviolet. Patienten syntes i øvrigt at være rask. Objektivt blev der konstateret en 10$15 cm fast, atrofisk, hyperpigmenteret, glat forandring (Fig. 1). En biopsi viste forøget forekomst af tykke kollagene bundter i nederste halvdel af dermis med minimal inflammation og fravær af hårfollikler.

Hvilken af følgende diagnoser er mest sandsynlig og hvad er den rette behandling?

a. Lupus erythematosus discoides.

b. Kutant T-celle-lymfom.

c. Morphaea.

d. Hyperpigmenteret naevus.

2. En 60-årig mand havde rødbrunt, kløende udslæt i højre aksiltop. Lokalbehandling for svamp havde ingen effekt. Der var en objektivt skarpt afgrænset, tør, skællende og højrød læsion. Patienten havde ingen almensymptomer (Fig. 2).

Hvad er diagnosen og den rette behandling?

3. En 56-årig færøsk erhvervsfisker havde akut smerte i en rødviolet, velafgrænset hævelse på venstre tredje finger og i håndfladen. Gradvis udvikling af konfluerende polygonale hævelser dækkede hele venstre håndflade. Der var intensiv ømhed og bevægelsesindskrænkning, men ingen afskalning eller suppuration (Fig. 3).

Hvad er diagnosen og hvilken behandling skal der vælges?

4. En 25-årig mand henvendte sig pga. et kløende udslæt, der var udviklet over tre dage. Udslættet startede primært med en enkelt læsion på brystet efterfulgt af talrige mindre læsioner spredt over truncus og overarmene. Patienten havde ingen aktuelle almensymptomer. Han var bekymret for smitterisikoen for en gravid kæreste (Fig. 4).

Hvilke diagnoser og undersøgelser skal der overvejes?

Hvilke forholdsregler bør der træffes?

5. En fire år gammel pige havde akut eruption af tætstillede vesiko-papuløse elementer og crustadannelser i knæhaserne og på lårene (Fig. 5A+B). Der var ingen familiær eller tidligere hudanamnese.

Diagnose og behandlingsforslag ønskes.

Svar