Skip to main content

Tid til handling

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

28. jan. 2011
3 min.

»Angst skal sidestilles med et brækket ben«. Sådan opsummerede Ritzau meget præcist det psykiatritopmøde, som Danske Regioner netop har været vært for: 75 politikere, organisationsfolk og eksperter mødtes for at diskutere, hvordan psykiatrien får det løft, som patienterne har brug for.

Psykiske sygdomme skal vejes på samme vægt som somatiske lidelser, var den røde tråd i udmeldingerne fra topmødet. Det er også det overordnede mål for Lægeforeningens arbejde på psykiatriområdet, og derfor er der grund til at glæde sig over resultatet.

Topmødedeltagerne pegede bl.a. på behovet for en fælles national strategi for psykiatrien, nationale kliniske retningslinjer på tværs af sektorerne for de store alvorlige psykiske lidelser, tidlig opsporing, kamp mod stigmatisering af psykisk syge og øget samarbejde mellem regioner og kommuner om at give den bedste behandling. Alle vigtige initiativer, som Lægeforeningen bakker helhjertet op om.

Afgørende er nu, at konklusionerne fra topmødet følges op af handling. En oplagt mulighed for regionerne er at insistere på psykiatrien som ligestillet del af sundhedsvæsenet ved de kommende økonomiforhandlinger. Det bør indebære, at psykiatrien får det nødvendige økonomiske løft.

De seneste års vækst i sundhedsvæsenet er ikke blevet lige fordelt. Tal fra Danske Regioner viser, at psykiatriske patienter langtfra har fået samme del i væksten som andre patienter.

Et særligt problem er, at satspuljer i dag udgør en del af psykiatriens finansiering. Den ordning skal der tages livtag med, for den sender et uheldigt signal om, at psykiatriske patienter ikke er syge på helt samme alvorlige måde som andre. Ellers ville man næppe finansiere psykiatrisk behandling via puljer, som kan svinge dramatisk i størrelse fra år til år.

Her og nu er der behov for at arbejde målrettet på at få udvidet kapaciteten i psykiatrien. Der accepteres stadig en dobbelt standard i forhold til tilbud om behandling. Patienter med brækkede ben kan være sikre på at få tilbudt behandling i tide. Det kan angstpatienter ikke. En ny undersøgelse fra Lægeforeningen har netop dokumenteret, at de tværtimod risikerer at skulle vente i månedsvis - og ofte med forværring af sygdommen til følge. Det er uden faglig mening, og det er en helt uacceptabel behandling af en stor patientgruppe.

For Lægeforeningen er det også afgørende, at sundhedsvæsenet får resurserne til at tilpasse sig en moderne forståelse af psykiske lidelser. Der i dag stadig et kunstigt skel mellem fysisk og psykisk syge i sundhedsvæsenet. Det skyldes en manglende erkendelse hos politikere og administratorer af, at psykiske lidelser er sygdomme som alle andre og derfor kræver lægelig behandling. Det er også vigtigt for at sikre, at alle patienternes sygdomme bliver behandlet. Psykisk syge lider ofte også af fysiske sygdomme, og visse grupper af patienter lever markant kortere end resten af befolkningen.

Mit håb er, at partierne i den valgkamp, som reelt allerede er i gang, vil levere klare og visionære udmeldinger om en psykiatripolitik, der følger op på psykiatritopmødet. Psykisk sygdom berører de fleste danskere - enten som patienter eller pårørende - i løbet af livet, og mange patienter taler åbent og fordomsfrit om deres sygdom. Forhåbentlig tæller deres stemmer også på Christiansborg.