Skip to main content

Til møde med læger fra 100 lande

Erhvervspraktikant Amalie Degner Lundsteen

21. okt. 2011
3 min.

06.30 Jeg var tidligt oppe og i hotellets motionscenter. Det kan man godt trænge til efter en rejse på 26 timer.

07.50 Jeg møder op lidt før mødets start for at finde min plads sammen med den øvrige delegation: Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, formanden for Etisk Udvalg, Poul Jaszczak, og Christina Lumby Christensen fra sekretariatet.

I går var der møder i arbejdsgrupperne, som forbereder de sager, der skal diskuteres. Danmark er med i tre arbejdsgrupper: En, der beskæftiger sig med revision af den såkaldte Helsinki-deklaration, der handler om at beskytte patienternes rettigheder i forbindelse med forskning. En, der handler om at gøre WMA lidt grønnere. Og endelig er vi med i en arbejdsgruppe om, hvorvidt man skal lave en deklaration imod dødsstraf. Det er der en del diskussion om bl.a. i forlængelse af, at et dansk medicinalfirma leverer medicin, der bruges til at slå folk ihjel.

08.00 Der er åbning, hvor man sikrer sig, at folk er mødt frem, og dagsordenerne gennemgås. Der er cirka 200 mennesker i mødelokalet. Der skal være møder i WMA's tre faste komiteer, som har hver deres dagsorden.

08.15 Mødestart. Den første komite er komiteen for sociale og medicinske affærer. Der er mange forskellige sager på dagsordenen, og en af de rigtigt væsentlige er, hvordan man skal beskytte sundhedspersoner under væbnede konflikter. Det er et stort problem mange steder. F.eks. blev læger og sygeplejersker i staten Bahrain arresteret og fik hårde domme for at hjælpe demonstranter, der deltog i et oprør mod regeringen. WMA prøver at være den stemme, der kæmper imod den slags, som kan føre til, at sundhedspersoner ikke kan hjælpe de patienter, de har til opgave at hjælpe. Tobakspolitik er et andet emne i WMA, og i morgen er der en hel dags session om, hvordan man kan stoppe udbredelsen af tobak og få folk til at holde op med at ryge.

10.30 Den næste komite skal i gang med arbejdet om organisationens økonomi og planlægning. Derudover er et af de vigtigste emner, vi skal diskutere, hvad vi i det hele taget skal med WMA: Hvilken strategi skal organisationen arbejde efter, og hvilke mål og visioner skal vi have? Det er også i denne komite, at vi skal rapportere om vores arbejde med at gøre WMA grønnere. Mængden af papir til møderne er det f.eks. lykkedes at reducere med 2/3. Men det når vi ikke i dag.

12.30 Der er en lille kaffepause og frokost efterfulgt af en gåtur i byen. Det er første gang, jeg er uden for hotellet, og det er lidt utrygt at gå der. Vi har allerede hørt tre historier om deltagere i mødet, som er blevet frarøvet deres ting. Så vi er meget opmærksomme på, at vi skal holde sammen.

15.45 Nu skal den sidste komite i gang, og det er måske en af de vigtigste komiteer i WMA: etikkomiteen. Den beskæftiger sig med alle spørgsmål, der har at gøre med medicinsk etik. Her drøftes bl.a. nye principper for, hvordan man skal håndtere at få flere organer til transplantation. Det er også her, der skal afrapporteres fra Helsinki-arbejdsgruppen om brug af placebo i forskningen. Blandt punkterne er også et punkt om sociale medier: Hvordan skal læger omgås Facebook, blogs osv. i forholdet til deres patienter?

17.30 Det var dagens arbejde, og det skal nu i de kommende dage vidererapporteres fra komiteernes arbejde til det, der hedder Council, og til Generalforsamlingen.

18.15 Vi er inviteret til velkomstreception på det lokale rådhus, hvor der er pindemadder og taler, inden vi skal ud og spise. Vi spiser sammen med de svenske og norske repræsentanter.

24.00 Sengetid, efter at jeg først lige har besvaret de sidste mails hjemmefra.