Skip to main content

Tilskud til edb

Lisbeth Dahl, FAS' sekretariat

1. nov. 2005
3 min.

Ved indgåelsen af Speciallægeoverenskomsten 2002 blev det aftalt at afsætte 15 mio. kr. til at understøtte anvendelsen og udbredelsen af it i speciallægepraksis. Der ydes 15.000 kr. i tilskud til en fuldtidspraktiserende speciallæge, der både skal anskaffe et MedCom-godkendt lægesystem og tilslutte sig sundhedsdatanettet.

Der ydes 20.000 kr. i tilskud til en deltidspraktiserende speciallæge og speciallæger med 3-timers ydernummer, der både skal anskaffe sig et MedCom-net og tilslutte sig sundhedsdatanettet.

Den deltidspraktiserende speciallæge, som afregner via sundhedsdatanettet (dvs. via EDI-fact), får forhøjet sit omsætningsloft med 100.000 kr. (grundhonorar).

Herudover ydes 5.000 kr. i tilskud til en praktiserende speciallæge, der allerede har MedCom-godkendt lægesystem, men som skal tilslutte sig sundhedsdatanettet.

Der ydes ikke tilskud til speciallæger, der allerede har MedCom-godkendt lægesystem, og som er tilsluttet sundhedsdatanettet.

Speciallægesamarbejdsudvalgene kan søge midler fra it-puljen til ansættelse af en datakonsulent, der kan yde hjælp og vejledning i systemerne. Der er afsat 2,5 mio. kr. til formålet.

Følgende amter har allerede ansat en datakonsulent: Nordjyllands, Viborg, Vejle, Sønderjyllands, Fyn, Københavns og Frederiksborg Amter - og der skulle være datakonsulenter på vej i Århus Amt og H:S.

Kvalitetssikring og kommunikation

»Anskaffelse af edb i sin praksis er en forudsætning for, at man kan gennemføre en generel kvalitetsudvikling for hele sektoren, og det er essentielt for at kunne kommunikere med de andre aktører i sundhedsvæsenet«, siger Jørgen Meibom, formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger, og fortsætter:

»Min holdning er, at edb i praksis indebærer en betydelig rationalisering i dagligdagen - personlig kunne jeg slet ikke forestille mig en verden uden edb. Der er selvfølgelig specialer, som måske ikke er så afhængige af edb som andre. Men enhver form for registrering er lettere med edb«.

Der arbejdes i disse år på at oprette faciliteter til at registrere kvalitetsdata i FAPS-regi. Det er hensigten, at praksis skal kunne registrere kvalitetsdata på samme måde som sygehusene. Tanken er at udbrede dette alment til hele sektoren og ikke som i dag, hvor nogle »ildsjæle« indrapporterer til diverse kliniske databaser, og andre slet ikke interesserer sig for det. FAPS er bevidst om, at det vil stille krav til speciallægernes edb-systemer.

I november 2003 lancerer Amtsrådsforeningen sundhedsnettet - sundhed.dk - og det er der store forventninger til ifølge Jørgen Meibom.

»Sundhedsnettet vil bl.a. indebære, at speciallægerne og de alment praktiserende læger kan kommunikere direkte på nettet, og der vil være mange andre fordele forbundet med sundhedsnettet. Amtsrådsforeningen synes at være indstillet på at udvikle et arbejdsredskab, der vil lette arbejdsdagen for alle læger. Når det går i luften, vil det blive svært, hvis man ikke kan koble sig på elektronisk via Internettet«, siger Jørgen Meibom.

Man kan allerede se effekten af ovenstående aftale om tilskud til edb. I løbet af de første 4-5 måneder i 2003 har ca. 80 praktiserende speciallæger benyttet sig af ordningen. Det er lige

så mange som anskaffede edb i hele 2002.

Ansøgningskema om tilskud til etablering af edb i praksis ligger på www.faps.dk

Se også Standardtillægsaftale til brug ved lægers indgåelse af aftaler om levering mv. af edb-systemer på www.plo.dk - under P.L.O'rientering nr. 01/2001