Skip to main content

Tog hun pillerne - rigtigt?

Journalist Mette Breinholdt, mb@mediemageriet.dk

31. okt. 2005
2 min.

Selvfølgelig går informationen for det meste igennem og bliver forstået. Men selv efter flere års erfaring fra sin praksis i Urbancentret på det vestlige Amager, hvor ca. 20 procent af patienterne er indvandrere, oplever Marianne Nexmann Jacobsen, at informationen glipper. Eksempelvis når det gælder brugen af p-piller.

»Når de kommer hjem, har de alligevel ikke forstået, og så har jeg oplevet, at de har rådført sig med veninder eller kvinder i familien og bagefter taget pillerne på en måde, hvor de ikke virker. De har ikke ringet til mig for råd, for det er svært med sproget. Hvis man ikke er så god til dansk er det jo endnu sværere at kommunikere over en telefon«, siger hun.

Hun fortæller, at den forkerte brug af p-pillerne har givet anledning til mindst en abort i hendes praksis og måske flere.

Ressourceperson

Problemerne i kommunikationen sker på trods af, at Marianne Nexmann Jacobsen kender sine patienter godt og er god til at tjekke, om de har forstået informationen, inden de forlader praksis.

»Arbejdet med indvandrerpatienterne er en svær opgave, som de praktiserende læger skal løse«, siger hun. Og blandt andet på den baggrund sagde hun ja, da Lægeforeningens Uddannelses-sekretariat og Sundhedsstyrelsen spurgte, om hun ville deltage som ressourceperson i deres fælles uddannelsesindsats KVAI: Kollegial Vejledning om Abort og Indvandrerkvinder.

»Det kunne være spændende at få den diskussion med kollegerne. For folk sidder og er dybt frustrerede rundt omkring«, siger hun.

Hvordan og hvornår

Marianne Nexmann Jacobsen synes ikke, at emnet prævention er vanskeligere at informere om end andre emner. Problemet med information er generelt.

»Det er ikke altid jeg synes, det lykkes mig at være en rigtig god læge for de her patienter«, siger hun. Derfor mener hun også, det er vigtigt med uddannelsesinitiativer som KVAI.

Men selvfølgelig er der forskellige forhold, der gør sig gældende på de forskellige områder. Inden for prævention er et spørgsmål blandt andet, hvornår man skal informere og hvordan.

»Mange af patienterne spørger selv til det, eller jeg tager det op ved otte-ugersundersøgelsen efter fødslen. Jeg tager det også op over for de unge piger. Men kommer de og er tilslørede, er det ikke altid jeg tager det op - men det skulle jeg måske gøre alligevel«, siger hun funderende, og ser frem til at diskutere netop den slags spørgsmål med sine kolleger, ved de KVAI-møder, hun skal være med til at afvikle.