Skip to main content

Tolkning skal koste 1.675 kr.

Der er nu sat et prisskilt på det tolkegebyr, som regeringen vil indføre i sundhedsvæsenet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

31. maj 2018
2 min.

Fra 1. juli indføres et tolkegebyr på 1.675 kr. ved indlæggelse på hospital. Hos egen læge eller på skadestuen skal man af med 334 kr., hvis man har brug for tolkning.

Reglen skal gælde alle, der har boet i Danmark i over tre år – men dog med en række undtagelser.

Forslaget er vedtaget, og den betænkning, som i dag tredjebehandles i Folketinget, gælder gebyrets størrelse.

Tilflyttere, der har boet mindre end tre år i Danmark, er undtaget fra tolkningsgebyret. Det samme er grønlændere, færinger og borgere fra det tyske mindretal samt patienter, der på grund af fysiske eller psykiske problemer ikke skønnes i stands til at lære dansk.

”Grundlæggende handler det om at sikre, at folk, der er i Danmark og bor i Danmark, også lærer det danske sprog. Derfor har vi sat en grænse på tre år for, hvornår man selv må oppebære betalingen, hvis man har behov for en tolk”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken.

Tidligere på måneden viste en meningsmåling på Altinget.dk, at et flertal på 59 pct. af vælgerne bakker op om et gebyr på tolkebistand til folk, der har boet i Danmark i over tre år. 27 pct. fandt, at forslaget er ”en dårlig idé”, mens 14 pct. svarede ”ved ikke”.

Dyrt og ulighedsskabende

Tolkegebyret vil ifølge regeringens beregninger øge statens provenu med 2,4 mio. kr. Men

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing har ved flere lejligheder advaret om, at gebyret kan ende med at blive dyrt for sundhedsvæsenet og samfundet.

Ifølge Lægeforeningen kan det høje gebyr føre til, at svage grupper udebliver fra behandling af økonomiske årsager, og at de derved bliver endnu sygere og dermed langt mere ressourcekrævende og omkostningstunge.

Desuden strider gebyret, uanset størrelse, imod det grundlæggende princip om fri og lige adgang til sundhedsvæsenet, mener Lægeforeningen. De samme, advarende toner lyder fra Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og patientforeningerne.

Der vil formentlig være flertal for forslaget, idet Socialdemokratiet er for gebyret. Til Altinget siger partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, at det "er uholdbart, at man kommer til Danmark og bor her i mange år uden at tilegne sig det danske sprog".

Link: Lovforslag nr. L 213 om tolkegebyr (pdf)