Skip to main content

Tradition og fornyelse

Informationschef i Yngre Læger Camilla Kjærager, ck.yl@dadl.dk

14. nov. 2008
5 min.

2008 i Yngre Læger har været præget både af traditionelle fagforeningsopgaver som OK-forhandlinger og fornyelse i form af nytænkning omkring speciallægemanglen og muligheder for at afbøde/løse den. OK-forhandlingerne har dog ubetinget været det, der har fyldt mest både i formandens hoved og i kalender det seneste år. To ting varmer især formandshjertet.

»Det store engagement og resultatet gør mig stolt af at stå i spidsen for Yngre Læger«, siger Lisbeth Lintz. »Rigtig mange medlemmer har involveret sig undervejs i OK-processen, er kommet med konstruktive input, har stillet spørgsmål, diskuteret og stemt - og forhandlingsdelegationen har utrætteligt diskuteret strategi og tilbragt et utal af nætter hos forhandlingsmodparten i Danske Regioner. Og set i lyset af forhandlingssituationen, synes jeg, at vi har grund til at være tilfredse med, at vi valgte forhandlingsløsningen frem for strejke. Vi fik bl.a. gennemtrumfet »centralt aftalt decentral løn« til de uddannelsessøgende, og vi fik den nye forhandlerstatistik, som er det redskab, vi kan og skal bruge til at sikre, at vi ikke sakker bagud i lønudviklingen lokalt«.

Raketter og ansvar

Men i formandens optik er og skal Yngre Læger ikke kun være en fagforening. Yngre Læger skal også være en aktiv medspiller i udviklingen af sundhedsvæsenet og tage ansvar for centrale problemstillinger som f.eks. speciallægemanglen. I den sammenhæng fremhæver formanden de såkaldte raketforløb, der giver mulighed for, at yngre læger mod at arbejde mere end 37 timer om ugen, kan blive speciallæger hurtigere.

»Vi skal ikke bare stå på sidelinjen og brokke os, når vi oplever ubalancer i sundhedsvæsenet. Vi vil kaste os ind i kampen og bidrage med ideer og energi, når problemerne skal løses. Det kræver, at vi tager ansvar, men det giver os samtidig en legitim ret til at stille krav. Når det f.eks. handler om at afbøde speciallægemanglen, stiller vi krav til - og bliver hørt af - systemet. Sundhedsstyrelsen er på vores kraftige opfordring gået ind i arbejdet med at sikre en mere smidig meritvurdering. Vi går også ind og løfter vores del af opgaven ved at skabe fleksible muligheder for at uddanne flere speciallæger hurtigt - både via raketforløb og ved at informere og opfordre medlemmerne til at få meritvurderet deres kompetencer. Det er dejligt at kunne sige, at de første to raketforløb inden for onkologien er meget tæt på at være en realitet«.

Ny vision på vej

Formandens tredje keyword handler om den udviklingsproces, som Yngre Læger har været i gang med de seneste måneder, og som efter planen skal kulminere i en ny vision og nogle politiske og organisatoriske mærkesager på efterårets repræsentantskabsmøde den 25.-26. november.

Lisbeth Lintz fortsætter:

»For godt et år siden startede vi ud med en næsten spritny bestyrelse, der skulle finde ud af at fungere sammen. Undervejs i den proces blev det klart, at vi manglede et fælles grundlag for arbejdet. I stedet for diverse lappeløsninger valgte vi at starte helt forfra og ,gentænke` Yngre Læger. På de områder, hvor politikker, prioriteringer og aktiviteter er rigtige og fungerer, lægger vi ikke op til de store forandringer, men hvor der er grund til at gøre tingene anderledes, der kommer vi med nogle nye bud. Så er det op til repræsentantskabet at diskutere og kvalificere Yngre Læger version 2.0.

Hvis repræsentantskabet er med på de nye ideer, skal 2009 bl.a. bruges til at konkretisere og realisere visionen og de tilhørende politikker og strategier, men jeg ser også frem til, at Yngre Læger får sat nogle større aftryk på sundhedspolitikken. En af mine kæpheste er, at lægerne skal ,kræve` kommunikationen med patienterne tilbage. Kommunikation omkring de lægelige kerneydelser skal foregå direkte mellem patienten og læge. Det er simpelthen for vigtigt til at overlade til andre. Endelig glæder jeg mig også til at se en masse medlemmer få glæde af vores nye medlemsservices som f.eks. de nye mentorordninger og hele karriererådgivningen«.

www.laeger.dk kan du læse hele den skriftlige beretning fra Yngre Lægers bestyrelse og se mere om, hvad der skal ske på Yngre Lægers repræsentantskabsmøde.

Yngre Læger 2008 - helt kort

November 2007 vedtog Yngre Lægers repræsentantskab, at »Yngre Læger vil arbejde imod tvang i den lægelige videreuddannelse«.

I januar 2008 kom handlingsplanen for, hvordan Yngre Læger vil arbejde med de nye principper i videreuddannelsen og herunder minimere effekten af fireårsreglen.

I slutningen af januar gik OK-forhandlingerne for alvor i gang, og den 21. februar fik yngre læger på statens område ny overenskomst. Den 5. marts fulgte regionerne efter.

I februar opfordrede Yngre Lægers formand til at sætte fuld fart på speciallægeuddannelsen og annoncerede ideen om raket- og turboforløb.

I marts berettede Sundhedsstyrelsen om et fald i antallet af tilmeldte til den nye kliniske basisuddannelse på 20%.

Den 26. marts sendte Yngre Lægers repræsentantskab OK-resultatet til urafstemning blandt medlemmerne, og 87% af de afgivne stemmer fulgte bestyrelsens og repræsentantskabets anbefaling og sagde ja.

I maj lancerede Gruppen af Yngste Læger (GYL) kampagnen »Det er kanon med supervision«.

I maj dukkede de første synlige resultater af den nye overenskomst op på lønsedlen i form af lønstigninger på 4,09% i regioner/kommuner og 3,30% i staten.

Den 27. maj indgik Yngre Læger ny overenskomst med PLO. Parterne aftalte samtidig en ny TR-struktur for almen praksis.

I juni kunne Yngre Læger tilbyde to nye mentorordninger til hhv. nye læger og nye ledere, og i september så også et nyt prælederkursus til afdelingslæger dagens lys.

I august kom den nye ansættelsesprocedure og de nye faglige profiler, der skal sikre et bedre match mellem ansøgerne, specialerne og ansættelsesstederne.

I efteråret startede de første læger på den kliniske basisuddannelse - og både Yngre Læger og Ugeskrift for Læger følger de nye læger tæt.

Den 25.-26.november holder Yngre Læger repræsentantskabsmøde igen.