Skip to main content

Tryk 1 for dansk. Drücken Sie 2 für Deutsch

Flemming Gade er praktiserende læge i Hvide Sande på den jyske vestkyst. I ferietiden er han også læge for tusinder af turister – også denne fredag, årets varmeste dag.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

12. aug. 2013
4 min.

6.25 Telefonen vækker mig. Den mellemste af drengene har i nattens løb sneget sig op i sengen til os. Det er sidste feriedag for den øvrige del af familien, og fra næste dag bliver alarmen sat til 5.25. De sover trygt videre i huset. Jeg kører fra Ringkøbing til Hvide Sande gennem det smukke sommerlandskab langs Ringkøbing Fjord. Temperaturen har allerede rundet de 20 grader, og i radioen siger de, at det bliver årets varmeste dag. Der er flag ved mange af sommerhusene.

8.00 Telefontid. Der er få opkald, så jeg følger med i, hvordan de installerer en ny antenne på redningsbåden ved kajen neden for lægehuset. Et par tyske turister. Sekretæren har nybagte boller med.

9.00 Dagens første selvhenvender. En del turister henvender sig direkte, og man ved aldrig, hvornår de dukker op, og hvor mange. Er det strandvejr, kommer de tidligt eller på vej hjem fra stranden. I mere jævnt dansk sommervejr sover de længe og kommer ved middagstid.

10.00 En amerikansk turist med et barn med hoste, feber og dyspnø. Lidt bilyde ved stetoskopien, så jeg supplerer med en CRP, der bekræfter bakteriel pneumoni. Forældrene er positive over for, at vi har svar efter to minutter og selv tager blodprøven. Deres egen læge i Delaware gør det ikke længere pga. risiko for hiv. Vi taler om det danske vs. det amerikanske sundhedsvæsen, og de virker begejstrede for den danske model. Flere feriegæster: Først et udslæt fra poolbadning. Så et par eksterne otiter, også efter meget badning – to små brødre. Næste patient fortæller, at temperaturen er oppe på 30 grader.

12.00 Næste patient, som jeg kender godt, har en lidt trist historie. Han er en tidligere fisker, der har fundet sig en midaldrende, filippinsk kæreste. Sidst, han var hjemme, blev han syg med divertikulitis, der blev kompliceret. Han tror, han mister kæresten, hvis han ikke rejser derned. Han har været syg i over et år og kan ikke tegne en forsikring. Og hvad mener jeg?

14.00 Efter frokost ser jeg en tysk cancerpatient, der er i kemobehandling. Hans egen læge har faxet blodprøver, og hans datter medbringer en hel mappe med udskrifter og kopier. Han er kommet på ferie i området gennem årtier og har haft et stort ønske om også at komme af sted i år. Derefter et forældrepar og deres nyfødte, hvor podningen fra barnets konjunktivitis, viser sig at være klamydiapositiv. De er polske og arbejder i fiskeindustrien. En hollandsk surfer med et sår på foden, og så en en ung tysker, der har fået et voldsomt vrid i skulderen under windsurfing. Han må til skadestuen.

15.00 En schweizisk mor med en datter, der har skåret sig under foden. Der skal renses for sand og småskaller, før vi kan behandle såret. Begge er i bikini. Vores praksis har nok landets største variation i alternativ beklædning i form af badetøj, våddragter og kedeldragter (»Thyborønhabit«).

16.00 Dagens program har fordelt sig 50/50 mellem vores egne patienter og turister. Nu kører jeg til Herning, hvor jeg har lægevagten. Surt at køre fra sol og strand. Bilens display viser 34,5 grader.

17.00 Sløv dag i lægevagten – alle er nok kørt mod Vesterhavet. Det lokale fodboldcup kan dog levere et par skader. Jeg har selskab af en introlæge, og vi er enige om, at der er indikation for en kold cola. Vi har et par småskader, der skal sutureres, en dreng med appendicitis, en kvinde med svimmelhed, hvor introlægen forsøger sig med Epleys manøvre. Så et par børn og en yngre kvinde med diffuse neurologiske symptomer. Sidste patient er en otteårig dreng med underarmsfraktur efter trampolinhop.

23.30 Jeg kører hjem. Temperaturen er faldet til 23 grader. Jo tættere jeg kommer på havet, jo tættere kommer jeg på et enormt tordenvejr. Min bedre halvdel er oppe, da jeg kommer hjem, så vi går en runde i haven og kigger på lynene mod vest ude bag fjorden og klitten.