Skip to main content

TUMPE skal skaffe bedre kvalitet

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

7. maj 2007
3 min.

Må vi introducere lægernes ny følgesvend. I det mindste på den helt specifikke rejse, som består af arbejdet med at præge regeringens kvalitetsreform. Navnet er TUMPE, og det står for Tid, Uddannelse, Manpower, Penge og Ejerskab.

Udtrykket stammer fra en af de grupper på Lægemødet, som skulle diskutere elementer i kvalitetsreformen men dækker faktisk på fortrinlig vis alle de indspark, der kom på mødet vedrørende kvalitetsreformen.

I det hele taget fyldte reformen meget på mødet. Til tider med kritiske vinkler.

Under debatten om formandens beretning gik Peter Haahr fra FAS f.eks. på talerstolen for at pege på, at kvalitet - fra myndighedernes side - ofte synes at indebære en masse registrering.

»Registrering tager tid. Rigtig lang tid. Vi vil gerne være med til at registrere, men det er vigtigt, at det, vi registrerer, bliver brugt til noget. Det skal bruges til noget fremadrettet - til noget, der giver læring«, sagde han.

Formand Jens Winther Jensen påpegede, at det vil være oplagt for lægerne at bidrage til at pege på specifikke områder, hvor registrering ikke er hensigtsmæssig, men advarede mod at lægge afstand til selve begrebet.

»Vi skal huske på, at sundhedsvæsenet set med mine øjne ikke mindst i kvalitetsmæssige sammenhænge er underdokumenteret«, sagde han.

Flere koblede kvalitetsdebatten til kvaliteten i lægernes egne job.

»Hvad er hele ideen med den overordnede dimension i en kvalitetsreform? Selvfølgelig at tingene skal være bedre også for den, som arbejder i sundhedsvæsenet«, sagde f.eks. Ole Nørregaard fra FAS.

»Jeg håber, at den kvalitetsreform, som regeringen spiller ud med, og som Jens og Hovedbestyrelsen har et ansvar for, bliver forhandlet på vores vegne, at den kommer til at indeholde som et utroligt markant element, at der overhovedet ikke er nogen kvalitet i sundhedsvæsenet, hvis man ikke også sørger for at få rettet op på de vanvittige forhold, som overlæger og yngre læger arbejder under«, lød det fra YL's Lars Hutters, som frygtede, at en reform uden den slags hensyn risikerede at være helt uden gavn.

Enkelte stillede spørgsmålstegn ved den ide med en patientombudsmand, som er et af Lægeforeningens hovedpointer i arbejdet med kvalitetsreformen.

»En ombudsmand for sundhedsvæsenet lyder rigtig spændende. Men det bærende princip skal være, at klager over utilsigtede hændelser skal klares lokalt«, sagde Carsten Hædersdal, FAS, og frygtede, at en ombudsmand på nationalt niveau ikke vil kunne sørge for den nødvendige læring der, hvor fejlene var opstået.

Såvidt de spredte bemærkninger under debatten om formandens beretning. Men kvalitetsreformen var også indlagt som separat punkt under Lægemødet, hvor tre grupper diskuterede input til det videre arbejde.

Det var under fremlæggelsen af resultaterne fra gruppe tre, at det nye begreb TUMPE blev lanceret. Gruppen skulle egentlig beskæftige sig med den danske kvalitetsmodel, men egentlig kan de fleste indspark vedrørende kvalitetsreformen pakkes ind under overskrifterne Tid, Uddannelse, Manpower, Penge og Ejerskab.

De tre gruppers afrapporteringer kan ses på www.læger.dk