Skip to main content

”Turister giver et friskt pust”

Sommeren giver travlhed for praktiserende læger. Det gælder også for Lars Lundgaard Hansen, der får masser af gode oplevelser og bruger kreativ idéløsning, når han behandler turister.

Lars Lundgaard Hansen er praktiserende læge i Dragør. Foto: privat
Lars Lundgaard Hansen er praktiserende læge i Dragør. Foto: privat

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

2. aug. 2017
4 min.

I danske sommerferieområder har de praktiserende læger ekstra travlt, når danskerne flytter ud i sommerlandet. For praktiserende læge Lars Lundgaard Hansen, Dragør, kommer de ekstra patienter fra havnen, hvor sejlende turister lægger til i hobetal. Selvom det giver uger, der strækker sig udover de 50 timer i sommermånederne, så klager han ikke over travlheden.

”Jeg har patienter fra især Tyskland og Holland og selvom der kan være sproglige barrierer, der kan gøre det mere besværligt, så giver de også et friskt pust i hverdagen. De er her på ferie og kan fortælle en masse om, hvordan de oplever Danmark, hvad de har set og hvor de skal videre hen,” fortæller han.

Faktaboks

Sommerferiepatienter i Danmark

Så selvom Lars Lundgaard Hansen er glad for sine faste patienter, så holder han meget af sommerperioden, hvor hver dag byder på nye oplevelser og nye, ukendte patienter.

En undersøgelse foretaget af PLO viser, at der i 2016 var 15,1 pct. flere danske patienter i Dragør i månederne juli og august i forhold til april og maj.

Den største vækst ses på de små øer, hvor der er få fastboende og turister derfor øger andelen af patienter betragteligt: Læsø har en stigning på 22,8 pct, Fanø 17 pct. og Samsø 15 pct. Til sammenligning oplever Middelfart og Hedensted kun en stigning på 0,3 pct.

Kreative løsninger

Turisterne ofte kommer med helt alment medicinske problemer som sår og flåtbid, og på den måde adskiller de sig ikke fra Lars Lundgaard Hansens faste patienter. Men tit er de enten på vej videre eller på vej hjem og så kræver den fortsatte pleje, at der bliver tænkt i kreative løsninger.

”Jeg havde en patient fra Tyskland, der var blevet opereret i anklen derhjemme og nu var såret sprunget op, imens han var på ferie i Danmark. Det i sig selv var ikke noget problem, men han stod og skulle sejle videre, og så måtte jeg finde ud af, hvor det var smart at sejle hen, så behandlingen kunne fortsætte,” siger Lars Lundgaard Hansen og fortsætter:

”Fordi jeg ikke selv kunne fortsætte behandlingen fik jeg patienten til at tage billeder af såret dagligt, så den næste læge ville kunne se, hvordan sårranden havde udviklet sig.”

Netop den slags ud af boksen-tænkning er noget af det, Lars Lundgaard Hansen tager med sig, når sommeren er slut og turisterne forsvinder igen.

De er her på ferie og kan fortælle en masse om, hvordan de oplever Danmark, hvad de har set og hvor de skal videre hen. Lars Lundgaard Hansen, praktiserende læge, Dragør

Åben konsultation

Danskerne er vant til at bestille tid, inden de møder op ved lægen. Det system er der ikke mange turister, der kender til, så ofte møder de bare op og regner med at blive tilset af en læge. Det betyder at dagene er ekstra lange om sommeren.

”Jeg har haft en uge, hvor jeg var alene i konsultationen, og der var der virkelig run på. Og jeg siger ikke nej, når patienterne er mødt op og har brug for hjælp. Det betyder så, at jeg arbejdede fra 8-18 hver dag, og at aftenkonsultationen, der ellers plejer at være kortere, blev lige så lang som alle de andre dage,” forklarer Lars Lundgaard Hansen.

Flere patienter betyder flere konsultationer og flere penge. Og Lars Lundgaard Hansen tjener godt om sommeren, når Dragør trækker turisterne til. Det er dog ikke pengene, der motiverer ham til at have 10-timers arbejdsdage.

”Nogle turister har glemt deres kort, men jeg afviser ikke en patient af den grund. Nogle betaler kontant, men andre gange, så må man bare se langt efter betalingen. Sådan er vilkårene,” siger han.

Lars Lundgaard Hansen holder af hverdagen, men han holder især af sommeren, der bringer nye patienter og udfordringer med dig.

”Sommeren er anderledes, fordi patienterne ikke komme fra nede af vejen, men i stedet kommer op af deres både fra havnen. Det er ikke denguefeber, der kommer med, men de kommer med sommerferiestemning og frisk havluft.”