Skip to main content

Tv-seere elsker læger

Christian Andersen, chr.cph@gmail.com

8. jun. 2012
5 min.



Hvis ikke du har fået nok sex, drama, intriger, sladder, magtkampe, uduelige chefer, ydmygelser, flirt, kærlighed, had og hævn på arbejdet som læge, kan du altid finde en tv-serie eller en dokumentar om læger at hygge dig med i sofaen, når du kommer hjem.

Tv-serier og dokumentarer om læger er det store hit for tiden på en lang række kanaler.

TV3 rydder f.eks. en aften om ugen til dramalæger.

Det samme gør Kanal 4.

Hvorfor er den hvide verden mon så populær i den store vide verden?

Ugeskrift for Læger har spurgt de personer, som afgør, hvad du skal se i tv: programredaktørerne på fire af de største danske tv-stationer. Alle fire redaktører nævner, selvfølgelig, den grundlæggende fascination af området.

Gitte Tækker, DR, siger, at tv om læger har »alle de ingredienser, som ethvert tv-format drømmer om, fordi det involverer seerne, som kan identificere sig med de medvirkende, og der er drama og følelser for alle pengene«.

Jesper Hahr, Kanal 4, beskriver serierne som »klassisk eskapisme«.

»Seerne kan sætte sig til rette i sofaen og blive grebet af de dramatiske historier, der udspiller sig på skærmen. Det er som at være til stede uden nogen form for risiko«, nævner han og sammenligner på den konto serier med læger med tv om politifolk og brandmænd.

Tv om læger er ikke kun romantiske forviklinger, højpotente følelser og dramaer, men også et spørgsmål om public service.

I hvert fald hvis du spørger programredaktørerne på DR og TV2.

De fremhæver public service-begrebet som forklaring på, at tv om læger fylder så meget i programfladen, og redaktørerne sender en tak til både ledere og personalet i sundhedsvæsenet, fordi kulturen i sundhedsvæsenet er blevet meget mere åben i forhold til at give tv adgang til den hvidkitlede verden.

Gitte Tækker siger, at formålet med serien »Nye hvide verden« er at fange »de unge lægers sprøde og utilslørede syn på sygehusvæsenet«.

»Hvad undres lægerne over, hvad havde de håbet på, hvad overraskes de over og skuffes over? Fordi de netop er i deres første rigtige job som læger, får vi et indblik i sygehusvæsenet, som er meget upoleret, og vi er med på en rejse ind i en ny verden, som er i øjenhøjde med os som seere«, mener Gitte Tækker.

Moderne socialreportage

Lasse Bjerre, TV2, mener, at både seerne og myndighederne kan have glæde af tv om læger. Han beskriver også tv med læger som en »moderne socialreportage«.

»Set ud fra et public service-synspunkt, er det både relevant og væsentligt at se, hvordan læger, sygeplejersker og reddere løser de udfordringer, de møder i deres arbejde. Det giver et interessant indblik og en forståelse, som vi alle har glæde af. Vi får et billede af, hvordan vores velfærdssamfund fungerer på et område, som er højt prioriteret og debatteret i offentligheden.

Vi får også et billede af, hvad der foregår ude på gader og stræder, og dermed er f.eks. en programserie som ,Alarm 112` på TV2 faktisk et svar på, hvad man kunne kalde den moderne socialreportage.

På den måde er det ikke alene seerne, der har glæde af programmerne. Det har myndighederne også, fordi borgerne får en større forståelse for de vilkår og den kompleksitet, som arbejdet i denne del af sundhedssektoren foregår i«, vurderer Lasse Bjerre.

Endnu tættere på

Tv om læger er absolut ikke et modefænomen, lyder det enslydende fra de fire programredaktører. Målgruppen for serier og programmer om læger, kvinder fra 15 til 44 år, kan stadig se frem til mere hvidkitlet romantik og følelser på fuldt blus.

Tv-seriernes moderland, USA, viser stadig vejen for de danske kanaler, og i USA fortætter produktionen af nye tv-serier om læger, som ofte vises i primetime.

Ifølge Jesper Hahr vil tv-serier og -programmer om læger og sundhedsvæsenet blive endnu mere ekstreme.

Det er slut med skæret af soap opera og lægeroman over genren, mener han.

»Tendensen er, at historierne bliver mere ekstreme. Dokumentarprogrammerne har de seneste år fokuseret på usædvanlige sygdomme som f.eks. kæmpesvulster og ekstreme deformiteter. Fiktionsserierne drejer sig om voldsomme eller meget sjældne cases. Et godt eksempel er serien ,House`, hvor vi følger den krakilske dr. House og hans hold af eksperter, der er specialiserede i medicinske tilfælde, hvor normale læger har måttet give fortabt. Dr. House er mere en medicinsk Sherlock Holmes end en traditionel overlæge«, siger Lasse Bjerre.

Han vurderer, at den nye engelske serie »One born every minute« fra fødeafdelingen på King's Cross Hospital i London vil sætte standarden for dokumentarprogrammer fremover.

Lasse Bjerre fortæller, at denne serie er kommet tættere på den uredigerede virkelighed end noget andet program, fordi hospitalet i serien er udstyret med et utal af skjulte kameraer.

»De mange kameraer optog begivenhederne på hospitalet 24 timer i døgnet, uden at de medvirkende læger, sygeplejersker og patienter blev forstyrret af kameramænd, lydmænd og tilrettelæggere. Det er udtryk for en bevægelse i tv-verdenen imod at komme endnu tættere på historierne«, udtaler Lasse Bjerre.

Gitte Tækker, som også er fascineret af »One born every minute«, fortæller, at serien er det store hit i England.

Læger og sygeplejersker, som har reddet liv i serien, er blevet så populære, at det er på tale, at de skal være med til at bære OL-faklen til sommer, hvor OL afholdes i London.

Kampen om lægeserier intensiveres

Torsdag den 3. juni tager TV3 kampen op med Kanal 4 og deres populære »Medical night« om mandagen - en aften kun med lægeserier.

TV3's lægeaften bliver med serierne »Miami medical« om læger på et hospital i Miami, Royal Pains, om en læge, som efter en sag om lægesjusk og fyring forsøger at kæmpe sig vej tilbage i faget, og »Trauma«, en serie om ambulancelæger i San Francisco.

Tidligere har TV3 bragt »Hospitalet«, »Klinikken« og »Redningskvinder«. Til efteråret kommer nye afsnit med »Redningskvinder«.

»Medical night» på Kanal 4 har bl.a. følgende serier på menuen: De gamle kendinge som »Greys hvide verden«, »House« og »Private practice« samt de nye hits »Boston med« og »Off the map«.

DR og TV2 er selvfølgelig også med.

DR har netop bragt »Nye hvide verden«, og TV2 viser og har for nylig vist »Alarm 112«, »Krop umulig«, »Red mit udseende«, »Felthospitalet« og »De unge kirurger«.

På Wikipedia findes en oversigt over indtil videre 151 amerikanske og britiske lægeserier:http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Medical_television_series