Skip to main content

Tvist om lægernes spisepause står i vejen for aftale

Spisepausen er den sidste barriere for en ny overenskomst for landets læger, siger både Yngre Læge-formand og chefforhandler for Danske Regioner.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

25. apr. 2018
5 min.

Hvor sikret skal lægerne spisepause på 30 min. være i overenskomsten?

Det er tilsyneladende den eneste knast mellem Danske Regioner og bl.a. AC, der tæller bl.a. lægerne, efter at FOA i nat skrev under på en overenskomst på det regionale område for alt 46.000 medlemmer, eks. lægesekretærerne.

Det siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

”På det regionale område har FOA og HK i nat sagt ja til en aftale, hvor deres spisepause ikke bliver sikret i overenskomsten, men det er ikke noget, som vi fra Akademikernes og ikke mindst lægernes side kan gøre på samme vis. Vi gik ind i forhandlingerne med det mål at sikre en ordentlig løn og lønudvikling, sikre spisepausen i overenskomsten og få løst lærernes arbejdstid. Og vi er ikke i mål endnu. Så på den måde stiller FOA sig nu uden for fællesskabet. Vi har i aftes sagt til regionerne, at vi ikke kan skrive under på den aftale, der tilbydes”, siger Camilla Rathcke.

I nat valgte LO-forbundene - med FOA's formand Dennis Kristensen i spidsen - at indgå en aftale om overenskomsterne for ca. 46.000 medlemmer i regionerne, der kommer til at gælde for blandt andet lægesekretærer, sygehusportører og social- og sundhedsassistenter på hospitalerne.

Men samtidig valgte de øvrige grupper under FTF og AC ikke at skrive under. Og uenigheden handler om garantien for retten til spisepause, siger Camilla Rathcke.

Hvad er I ikke tilfredse med, som LO har accepteret?

”Vi er ikke tilfredse med, at retten til spisepausen ikke bliver sikret i aftalen. Fra lægernes side er vi ikke villige til at løbe den risiko med de udfordringer, vi generelt oplever med pressede afdelinger. Hvis der reelt er en åben mulighed i vores overenskomst, hvor man kan ændre vores spisepause, så vil vi ikke skrive under. Vi nærmer os den 1. maj, så på det regionale ser det meget svært ud lige nu”, siger hun.

Det som sygeplejerskerne har skrevet ind i overenskomsten – som lægerne ikke har, men kan få – er, at man som ansat har en betalt spisepause på 30 min. mod at stå til rådighed i spisepausen. Det har i mange år aldrig givet problemer. Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner

Lægerne skal stå til rådighed

Der er ikke aftalt nye møder på det regionale område, og chefforhandler for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), siger til ugeskriftet.dk, at han håber, at lægerne vil skrive under på den aftale, som LO skrev under på.

”Vi er faktisk enige om alt undtagen om ret til den betalte spisepause. Og jeg må sige, at spisepausen aldrig har været et problem på regionernes område. Vi er helt afhængige af, at lægerne og sygeplejerskerne står til rådighed på sygehusene, hvis vi skal sikre en ordentlig drift. Vi har tilbudt, at lægerne kan få skrevet det samme ind i overenskomsten, som sygeplejerskerne allerede har i den gældende overenskomst, og oven i købet med en betryggelse for, at vi ikke vil ændre det. Og det som sygeplejerskerne har skrevet ind i overenskomsten – som lægerne ikke har, men kan få – er, at man som ansat har en betalt spisepause på 30 min. mod at stå til rådighed i spisepausen. Det har i mange år aldrig givet problemer. Det sikrer på den ene side, at ansatte får en betalt spisepause og på den anden side, at vi ved, at de ansatte står til rådighed, hvis patienterne bliver dårlige og har brug for hjælp. Ja, det er ikke i juridisk forstand en ret til spisepause. Men vi kan ikke gradbøje det, udover at give en formulering om, at vi ikke har intensioner om at ændre det”, siger Anders Kühnau.

Spisepausen er pseudo-diskussion

Han kalder diskussionen om spisepausen en pseudo-diskussion.

”Der er ikke ingen andre knaster end spisepausen, vi er enige om alt andet. Det er rigtigt ærgerligt, hvis en spisepause, som ingen har problematiseret før, akademikerne i staten begyndte at tale om den, skal være afgørende. Det er en pseudo-diskussion, og hvis en konflikt skal bryde ud på grund af en pseudo-diskussion ville det være meget ærgerligt. Nu ligger der en aftale på bordet, som LO har sagt ja til i nat, og som de andre parter forhåbentlig også tilslutter sig. Dermed har vi banet vejen for en samlet overenskomst. Hvis ikke de andre parter vil det, så er det en konflikt. Der er kun de to veje, for den aftale, som ligger nu, bliver ikke ændret”, siger Anders Kühnau.

Men Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, vil ikke betrygges, hun vil have spisepausen reelt sikret.

”Danske Regioner mener ikke, der er et problem med spisepausen, men vil heller ikke sikre den. Og hvis man gerne vil ”betrygge” os, hvorfor så ikke sikre den? Vi oplever så mange forringelser i rammer og vilkår, at vi kan ikke skrive under på en tekst i overenskomsten, som ikke giver en reel sikring. Det vil bare være en åben invitation”.

Forligsmand Mette Christensen har ikke mulighed for at strække forhandlingerne længere end den 1. maj, fordi hun allerede to gange har udsat en eventuel konflikt. Det betyder, at en eventuel strejke kan iværksættes fra den 6. maj og lockout fra den 12. maj.

Læs hele ugeskriftes tema om OK18 her

Faktaboks

Fakta