Skip to main content

Tyske organmodtagere snydt for transplantater

Michael Reiter, reiter@comnorth.de

17. aug. 2012
2 min.

Det er den måske største transplantationsskandale i tysk historie: En tidligere overlæge i transplantationskirurgi anklages for at have manipuleret patientpapirer i op mod 48 tilfælde - først på universitetshospitalet i Regensburg, siden i Göttingen.

Angiveligt har lægen forfalsket laboratorieværdier, så nogle patienter fremstod som mere syge, end de egentlig var. På den måde er de kommet foran i køen ved organtransplantationer, mens andre er blevet snydt for deres transplantater - muligvis med dødelig udgang.

Den tyske statsadvokat undersøger p.t. sagen, herunder hvilke motiver lægen har haft - det være sig finansielle eller personlige - og om han har haft medhjælpere.

UDEN OM VENTELISTERNE

Imens vokser skandalen.

Avisen Frankfurter Rundschau har afsløret, at tyske hospitaler stadigt oftere fordeler transplantater via en fremskyndet proces, der normalt kun anvendes, når der er tale om ældre eller syge donorer.

Da det pr. definition er de færreste, der kan bruge transplantater fra denne kategori, giver særordningen hospitalerne lov til selv at bestemme modtagerne - uden om de officielle ventelister.

For ti år siden blev gennemsnitlig hvert tiende organ fordelt via særordningen. I dag er der tale om ca. hvert fjerde donorhjerte, hver tredje lever og hver anden bugspytkirtel.

Den tyske lægeforening, Bundesärztekammer, ser den kraftige stigning som et tegn på bevidst fejlkategorisering af organer.

FÆRRE VIL DONERE

I lyset af skandalen dropper stadigt flere tyskere tanken om organdonation.

For få måneder siden kunne godt to tredjedele af befolkningen forestille sig at donere - i dag er det under halvdelen. Og det er et kæmpeproblem for modtagerne og deres repræsentanter i den tyske transplantationsgruppe, Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO).

»Det er klart, at folk nu tænker sig om en ekstra gang«, siger DSO-formand Günter Kirste til Ugeskrift for Læger.

»Men jeg krydser fingre for, at de trods alt er villige til at donere«.

ØNSKE OM UAFHÆNGIGHED

For at bremse donorflugten og genoprette tilliden til systemet kræver den tyske lægeforening og DSO større gennemsigtighed og kontrol, når organer fordeles.

»Problemet i Tyskland er, at donation og transplantation er for strengt adskilt. Den manglende gennemsigtighed er farlig. For når den ene instans ikke ved, hvad den anden laver, kan det invitere til snyd. Hvis DSO vidste, hvem der skulle modtage et organ, kunne vi slå alarm, hvis transplantatet pludselig fik en anden modtager«, fastslår Günter Kirste.

»I både Tyskland og Danmark har vi allerede en glimrende kontrol ved diagnose af hjernedød. Vi kræver imidlertid, at der også inddrages en uafhængig læge ved tilmeldingen til ventelister. På den måde får vi etableret et ekstra ,filter`, som kan være med til at forhindre skandaler som den, vi oplever i Tyskland lige nu«, slutter formanden for den tyske transplantationsgruppe, DSO.