Skip to main content

Udfordringerne ved at få selvangivet din udenlandske løn korrekt

Cand.jur. Jacob Kofoed, KPMG Skat, jacobkofoed@kpmg.dk, og cand.jur. Lone Bak, KPMG Skat

29. maj 2006
4 min.

Har du arbejdet i udlandet, skal du betale skat i Danmark og angive den udenlandske løn på den danske selvangivelse. Men da lønnen typisk også beskattes i udlandet, opstår der dobbeltbeskatning.

Problemet med dobbeltbeskatning kan løses vha. danske skatteregler ellerdobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og det land, hvor arbejdet udføres.

Reglerne er komplekse, og der er formentlig mange, som er i tvivl om, hvordan den udenlandske løn skal selvangives på den danske selvangivelse. Det er vores erfaring, at lønnen i mange tilfælde selvangives forkert, hvorved lønnen beskattes hårdere end nødvendigt.

Løn ved arbejde i udlandet beskattes også i Danmark

Beholder du din sædvanlige bopæl i Danmark, mens du arbejder i udlandet, skal lønnen angives/medtages på den danske selvangivelse - uanset om lønnen allerede er beskattet i udlandet.

Resultatet er, at der opstår dobbeltbeskatning. Danmark har derfor indgået beskatningsaftaler med en lang række lande, hvor det er aftalt, hvordan dobbeltbeskatning skal undgås.

Dobbeltbeskatning kan også løses vha. danske skatteregler, hvis særlige betingelser er opfyldt - eller hvis arbejdet er udført i et land, som Danmark ikke har indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst med.

Efter overenskomsterne sker lempelsen af dobbeltbeskatningen på forskellig måde afhængig af indkomsttypen, og i hvilket land du er socialt sikret.

I hovedparten af tilfældene lempes dobbeltbeskatningen ved, at den danske skat nedsættes med den skat, du har betalt i udlandet. Dvs. at den samlede beskatning af den udenlandske løn svarer til dansk skat.

Den mest fordelagtige lempelse af dobbeltbeskatningen er, hvis der slet ikke skal betales dansk skat af den udenlandske løn men kun udenlandsk skat. Lønnen indgår dog i den danske skatteberegning og påvirker beskatningen af andre indkomster. Den samlede beskatning af den udenlandske løn svarer i dette tilfælde til den betalte skat i udlandet. Dette er alt andet lige en fordel, da beskatningen som oftest er lavere i udlandet end i Danmark.

Direkte ansættelse på et sygehus i udlandet

Har du været ansat på et offentligt sygehus i et andet nordisk land, kan du muligvis opnå den fordelagtige lempelse og dermed undgå dansk skat. Vær desuden opmærksom på, at der gælder gunstige regler, hvis du ved siden af den sædvanlige løn også har fået betalinger fra den offentlige sygesikring (f.eks. norsk trygdebetaling).

En eventuel egenbetaling fra patienterne skal også medtages på den danske selvangivelse - men her sker kun lempelse med den faktisk betalte udenlandske skat.

Ansættelse via et vikarbureau

Sker ansættelsen på det udenlandske sygehus via et vikarbureau, er det de danske skattemyndigheders holdning, at der er tale om arbejdsudlejning. I disse tilfælde vil den danske skat kun blive nedsat med den skat, der faktisk er betalt i arbejdslandet.

Muligheden for at få rejsefradrag bør undersøges i denne situation.

Rejsefradrag (fradrag for kost og logi ved arbejde i udlandet)

Rejsefradraget nedsætter den danske skat på den udenlandske løn, som ikke er fritaget for dansk beskatning. Rejsefradraget nedsætter dermed den danske skat på f.eks. patienters egenbetaling eller løn fra vikarbureauer.

Læger og sygeplejersker, der arbejder midlertidigt i udlandet og stadig har bopæl i Danmark, kan fratrække udgifter til kost og logi, hvis opholdet i udlandet overstiger 24 timer. Der kan dog ikke tages fradrag, hvis man har fået fri bolig og fri kost.

Fradraget kan enten tages som et standardfradrag med faste satser (kræver ingen dokumentation i form af bilag) eller som et fradrag for de faktisk afholdte udgifter.

Fradrag med de faktisk afholdte udgifter skal kunne dokumenteres vha. bilag (se Tabel 1).

Det er kun den del, der overstiger 5.000 kr., der kan trækkes fra på selvangivelsen (2005-sats).

Du kan få ændret din selvangivelse for tidligere år

Er din udenlandske løn selvangivet forkert, er der mulighed for at rette op på dette. Der kan på nuværende tidspunkt ansøges om at få ændret årsopgørelsen for indkomstårene 2003 og 2004. Ændringen vil resultere i, at du skal have skat tilbage fra de danske skattemyndigheder.

Dette er særlig aktuelt for de danske læger og sygeplejersker, der har betalt dansk skat af løn for arbejde på et offentligt sygehus i et andet nordisk land. Vær dog opmærksom på, at der skal betales dansk skat af den udenlandske løn, hvis du har været arbejdsudlejet (f.eks. via et vikarbureau).

Frist for indsendelse af selvangivelsen for 2005

Løn optjent i udlandet skal medtages på selvangivelsen for en særlig selvangivelse for udenlandsk indkomst.

Fristen for at indsende selvangivelsen for udenlandsk indkomst er den 1. juli. Da den 1. juli 2006 falder på en lørdag, er sidste rettidige indleveringsdag søndag den 2. juli 2006.

Er selvangivelsen ikke indsendt rettidigt, pålægges som udgangspunkt et skattetillæg på 200 kr. om dagen, dog højst 5.000 kr.