Skip to main content

Udsigt til nye forhandlinger om læge-backup i akutklinikker

11. apr. 2011
3 min.

Dorte Jungersen, dortejungersen@hotmail.com

Der er i Region Midtjyllands akutplan fra 2007 lagt op til et tættere samarbejde med almen praksis.

Herunder at vagtlæger skal varetage den lægefaglige back up i vagttid på akutklinikkerne.

En sådan ordning er på nuværende tidspunkt alene etableret i akutklinikken i Skive.

Arbejdet med at nå til enighed mellem regionen og de praktiserende læger har været sat på stand by i mange måneder. Forhandlingerne begyndte for tre år siden, og brød sammen før sommerferien sidste år.

»Vi var helt indstillet på at følge den model, som gælder på akutklinikken i Skive. Men der kunne ikke opnås enighed om visitationskriterier og honorering. Da forhandlingerne brød sammen før sommerferien, afventede man den nye overenskomst. Nu er den i hus, så vi kan da håbe, at der sker noget. Vi synes jo, at vi har strakt ikke bare en hånd, men en hel arm ud,« siger Bruno Meldgaard Jensen, formand for praksisudvalget i Region Midtjylland.

Anne Jastrup, direktør for bl.a. primær sundhed og regionalt sundhedssamarbejde i region Midtjylland bekræfter, at de videre forhandlinger har afventet en ny overenskomst.

»Den trådte jo i kraft den. 1.april, og det er vores forventning, at vi kan invitere de praktiserende læger til videre forhandlinger i løbet af april/maj måned. Det er også vores forventning og forhåbning at vi kan nå til en enighed om en model for de praktiserende lægers deltagelse i det akutte arbejde både for så vidt angår akutklinikker, de fælles akutmodtagelser og visitation«, siger Anne Jastrup.

Vagtlægerne har tidligere fungeret som lægelig backup på akutklinikken i Holstebro.

»Jeg håber og forventer, at vi som led i en samlet aftale også vil kunne indgå en aftale om Holstebro. Den har tidligere fungeret til alles tilfredshed«, siger Anne Jastrup.

Akutklinikkerne er i hele åbningstiden bemandet med behandlersygeplejersker, der er ansat på den akutafdeling, som akutklinikken organisatorisk hænger sammen med. Herfra vil de have lægelig backup i dagtid - enten i form telefonisk eller telemedicinsk kontakt.

Udover akutklinikkerne (se boks) er der planlagt et sundheds- og akuthus i Holstebro (når akutfunktionerne flytter fra Holstebro til Gødstrup) samt et døgnåbent akuthus i Lemvig - begge bemandet med sygeplejersker.

Fakta

Der er i dag fem akutklinikker i region Midtjylland:

  • Regionshospitalet Silkeborg (døgnåben). Behandlersygeplejerskerne får hjælp fra hospitalets læger »efter behov«.

  • Regionshospitalet Ringkøbing (8-16). Planlægges ændret til 8-23.

  • Regionshospitalet Grenå (8-22). Her er der i dag lægelig tilstedeværelse i hele åbningstiden - den ophører.

  • Regionshospitalet Skive 8-23). Planlægges ændret til 8-22.

  • På Regionshospitalet i Holstebro fungerer skadestuen i aften- og nattetimerne (22-08) som akutklinik.

På akutklinikker behandles mindre og ukomplicerede skader - fx behandling af sår, færdigbehandling af ukomplicerede brud samt behandling af lette ankel- og knæledsforstuvninger.

Skadeklinikkerne kan foretage mindre røntgenoptagelser eksempelvis fod/ankel, hænder, underarme og brystkassen.