Skip to main content

Ugeskrift for Læger anno 2009

Redaktør Jacob Rosenberg & redaktør Torben Kitaj

29. apr. 2009
4 min.

Ugeskrift for Læger skal, som alle andre, følge med tiden og indimellem forny sig. For nogle år siden fik vi i Ugeskrift for Læger et nyt layout, og vi har siden løbende arbejdet med en videreudvikling af dette bl.a. med et øget antal billeder og andre illustrationer for at gøre bladet mere indbydende for læseren. I takt med dette er det nu tid til en større omlægning af bladets fremtoning, som I vil se med det aktuelle nummer af Ugeskrift for Læger.

Vi er som alle andre udgivelser i konkurrence om læsernes opmærksomhed. Derfor har vi som konsekvens valgt at gøre layoutet mere direkte og appellerende. Forsiden skal have en stærk og tydelig appel med en klar hovedhistorie. Ugeskrift for Læger bliver citeret meget i de øvrige medier, og det er vigtigt at formidle vores vigtigste historier på en klar og forståelig måde. Inde i bladet vil nyhedsstoffet blive præsenteret, således at nyhedsværdien bliver tydeligt fremhævet. Der vil komme flere uredigerede interview og mere debatstof. Sprogligt vil vi gøre en ekstra indsats for at gøre stoffet læseligt og interessevækkende. Og så vil der komme flere og bedre billeder i hele Ugeskrift for Læger. Alt i alt vil bladet efter denne omlægning fremstå mere magasinpræget end tidligere, dog uden en nedprioritering af det videnskabelige stof.

I løbet af kort tid vil vores hjemmeside blive opgraderet med mere og andet indhold end det, der bliver bragt i den trykte udgave. Vi er også i gang med at forberede brugen af levende billeder på hjemmesiden i form af web-tv. På netversionen af Ugeskrift for Læger lancerer vi en dynamisk debatsektion, hvor man kan skrive kommentarer til bladets indhold direkte på nettet. Dette, har man i andre tidsskrifter erfaring for, vil give en mere livlig debat, end vi har i øjeblikket med den mere langsommelige proces for debatindlæg i den trykte version. Vi bibeholder dog alligevel en debatsektion i det trykte blad, hvor debatten typisk kræver en mere evidenspræget redegørelse, eller hvor der skal indhentes svar fra forskellige nøglepersoner, myndigheder eller fra et videnskabeligt selskab.

I en periode har vi haft kasuistikkerne til at ligge med fuld tekst på nettet og kun bragt dem i den trykte version som et kort resume og en figur. Dette har imidlertid forårsaget en hel del henvendelser til os fra forfatterne, og efter grundig overvejelse har vi valgt igen at bringe kasuistikkerne i fuld tekst i den trykte version. Denne omlægning træder i kraft med dette nummer af Ugeskrift for Læger.

Vi vil om kort tid lancere artiklerne først på netversionen af Ugeskrift for Læger, dvs. ofte en del måneder inden artiklen udkommer i den trykte version. Dette er hos en række andre tidsskrifter kendt som epub ahead of print , hvor artiklen - så snart den er accepteret og sat på forlaget - vil blive lagt ud på nettet og derfor gøres tilgængelig for læseren, selv om den endnu ikke har fået volumen- og sidenummer. Vi vil herefter bringe et antal artikler, som vi plejer, i den trykte mandagsudgave af Ugeskrift for Læger, hvor artiklerne så får tildelt årstal, volumen og sidetal.

Ugeskrift for Læger har stadig flere formål herunder at være talerør for Lægeforeningen, som ejer tidsskriftet, at give plads til meddelelser fra delforeningerne, indeholde en journalistisk tilgang til lægefagligt stof og andet stof af relevans for Lægeforeningens medlemmer - samt ikke mindst at fungere som et regelret videnskabeligt tidsskrift. Vi arbejder endvidere med at integrere den videnskabelige og den journalistiske del af bladet.

Der er flere spændende tiltag i støbeskeen, som alle har det overordnede formål, at Ugeskrift for Læger skal være Danmarks førende lægevidenskabelige medie, det centrale medie i dækningen af aktuel lægeforeningspolitik og væsentlige sundhedspolitiske spørgsmål samt et attraktivt interaktivt medie for debat. Vi er derfor i gang med en række omlægninger, som forhåbentlig vil gøre bladet endnu bedre end tidligere, selvfølgelig uden at gå på kompromis med hverken den journalistiske eller videnskabelige kvalitet. Vi håber med det nye layout for Ugeskrift for Læger, at bladet er blevet mere imødekommende for læseren. Sideløbende arbejder vi med ændringer på netversionen af Ugeskrift for Læger, og målet er selvfølgelig, at gøre både netversionen og papirversionen spændende og relevante for brugerne.



Korrespondance: Jacob Rosenberg , Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen