Skip to main content

Ugeskrift for Lægers fremtid

2. nov. 2005
11 min.

Hovedpunkter

Visionen for Ugeskrift for Læger er, at:

  • det skal være drivkraften i en sammenhængende præsentation på papir og net af lægevidenskab og lægestandens politik,

  • medlemmerne skal have en let, entydig og attraktiv adgang til aktuel viden om, hvad Lægeforeningen og delforeningerne står for, og medlemsdebatten om lægepolitiske emner skal fremmes,

  • Ugeskriftets videnskabelige del skal fastholde og udbygge sin internationale position og den ledende rolle i Danmark.

Til at gennemføre visionen og sikre Ugeskriftet position i konkurrencen foretages følgende:

  • HB nedsætter et medieudvalg, der skal sikre den politiske sammenhæng i mediepolitikken. Udvalget udpeges af HB og de tre delforeninger.

  • HB ansætter en videnskabelig redaktør, der har et selvstændigt ansvar for den videnskabelige del af Ugeskriftet.

  • HB ansætter en professionel ugeskriftschef, der er ansvarlig for Ugeskriftet i henhold til medieansvarsloven og er ansvarlig for den samlede produktion og økonomi.

  • Delforeningerne udpeger lægelige redaktører, der sammen med ugeskriftschefen har ansvaret for den redaktionelle linje og -indhold.

.

Ugeskrift for Læger er et integreret og vigtigt element i Lægeforeningens kontakt til sine medlemmer og til det omgivende samfund. Ugeskriftet er et af de fagblade, som nyhedsmedier og beslutningstagere følger nøje. De læserundersøgelser, som Ugeskriftet har gennemført, viser, at det læses af en meget stor del af medlemmerne og er lægestandens vigtigste formidlingskanal p.t. Vi kan imidlertid langtfra være sikre på at fastholde denne position i de kommende årtier. Men et skridt på vejen er at tilbyde en højere grad af aktualitet bl.a. ved at optimere og professionalisere produktionen og udnytte de elektroniske muligheder optimalt.

Nedenfor gennemgås baggrunden for udviklingen, visionen for fremtidens mediebillede og endelig de vilkår, det foreslås at opstille for Ugeskriftets ledere, skribenter m.fl.

Baggrund

Flere forhold har gjort det aktuelt at sætte UFL på dagsordenen. Internet giver andre og mere fleksible muligheder for, at Lægeforeningen kan kommunikere budskaber ud til medlemmer og offentligheden. Dette gælder den rene oplysning, politiske budskaber samt forskning og videnskab. Herved skabes nye muligheder for formidling af budskaber.

Samtidig stilles ændrede krav til produktion og redigering. Der skal tages hensyn til, hvilke stofområder der skal på papir, og hvilke på nettet. Det betyder, at økonomi- og udgiftsstyring skal tilrettelægges således, at styringen omfatter og tager højde for de forhold, der gælder ved produktion til og på nettet.

En tilpasning af UFL til at indtage og fastholde positionen blandt andre og hurtigere medier nødvendiggør, at de politiske meldinger og aktuelt stof gøres mere strømlinet, så det er klart, at ganske vist er der tale om fire foreninger, der bringer budskaber i Ugeskiftet, men at det er fire foreninger, der arbejder for varetagelsen af medlemmernes interesser, og de er alle en del af den samme forening.

I 1998 foreslog den videnskabelige redaktør på Læge- og repræsentantskabsmødet, at der med henblik på at skabe samarbejde og en god redaktionel struktur blev udarbejdet en plan for UFL med inddragelse af alle relevante parter. Debatten og overvejelserne nåede en foreløbig konklusion på Lægemødet i 2001, hvor den videnskabelige redaktør foreslog, at man tog hele konceptet for UFL op til overvejelse.

Formanden for HB bekræftede behovet for en gennemgang og lovede, at HB ville sætte et initiativ i gang og præsentere dette for Repræsentantskabet i 2002.

HB besluttede, at de interesser der er knyttet til UFL, skulle formuleres. Derfor blev en række interessenter anmodet om at udarbejde deres visioner for fremtiden for UFL. Dette gjaldt FAS, FAYL, P.L.O., redaktørerne af Videnskab og praksis, L&S samt delforeningsredaktørerne. Endelig afgav journalisterne ved L&S også en udtalelse.

Det materiale, der herved fremkom, blev drøftet af HB, der besluttede at indkalde Koordinationsudvalget - et sammentræde af Hovedbestyrelsen og de tre delforeningers bestyrelser - til en samlet drøftelse.

Samtidig fandt man, at det ville være hensigtsmæssigt, at emnerne blev drøftet på de regelmæssige formandsmøder. Til Koordinationsudvalgets møde blev det indkomne materiale udsendt sammen med et oversigtsnotat.

På ovennævnte grundlag har HB besluttet at fremlægge dette notat med bilag for Repræsentantskabet, så det klart fremgår, hvilke ændringer der lægges op til og hvorfor. Samtidig har HB besluttet at foreslå enkelte vedtægtsmæssige ændringer, der vil åbne for den fremtidige udvikling.

Visioner

Ugeskriftet skal være drivkraften i en sammenhængende mediepræsentation af lægevidenskab og lægestandens politik, der gør hele Lægeforeningen og dermed den danske lægestand til en synlig, aktiv og troværdig spiller i samfundet.

En samlet mediepræsentation forudsætter, at de forskellige i dag til rådighed værende kommunikationskanaler samtænkes og koordineres. Det drejer sig især om Ugeskriftet på tryk og på net, DADLNET, DADLINE, lægeforeningen.dk, delforeningernes hjemmesider m.m..

Medlemmerne skal gennem denne mediepræsentation have en let, entydig og attraktiv adgang til aktuel viden om, hvad Lægeforeningen og delforeningerne står for. Tilsvarende skal medlemsdebatten om lægepolitiske emner fremmes.

Hvis mediebilledet skal være aktuelt og dækkende for hele Lægeforeningen i dagens samfund, forudsætter det betydelige omlægninger af den redaktionelle og tekniske produktionsproces med intensivt brug af Internettet. Kunsten består i at forene de faglige dyder fra det eksisterende Ugeskrift med de udviklingsmæssige muligheder og potentialer i en moderne produktion af nyhedsstof. Under alle omstændigheder skal produktionstiden forkortes væsentligt.

Ugeskriftets videnskabelige del skal fastholde og udbygge sin position som det førende danske medie dækkende bred lægevidenskabelig forskning med samme krav til publicering, som gælder for anerkendte internationale videnskabelige tidsskrifter.

Det er et væsentligt mål for Lægeforeningen at medvirke til at sikre, at lægevidenskabelige resultater kan publiceres på dansk til gavn for forskningen og til gavn for efter- og videreuddannelsen af læger.

Forslaget

Forslaget tager udgangspunkt i den erklærede vilje til samarbejde, som på stadig flere områder præger Lægeforeningens aktiviteter og udmeldinger. Samarbejdet udmønter sig nu i en fælles vision på medieområdet, som også vil komme UFL til gode. Bag forslaget er der stor enighed om at få UFL solidt placeret i mediebilledet - vi er der allerede - men positionen kan styrkes. Udmeldinger fra Lægeforeningen skal først og fremmest bringes i Lægeforeningens medier. Indfrielsen af dette kræver modernisering, effektivisering, reorganisering og professionalisering af den samlede produktion af UFL. Dette gælder lige fra de første tanker af videnskabelig og fagpolitisk karakter tastes ind på pc'en af forfattere, debattører, politikere eller journalister, til resultatet foreligger i form af debatindlæg, kronik eller artikel. De medieprodukter vi ønsker, må være bestemmende for, hvordan produktion af UFL tilrettelægges.

For at skabe en politisk sikring af sammenhængen i mediepolitikken, nedsætter HB et medieudvalg, hvortil HB og de tre delforeninger udpeger repræsentanter. Udvalget har til opgave at sikre udvikling, samarbejde og koordination mellem de forskellige medier, jf. vedlagte kommissorium.

UFL skal fortsat fungere som et videnskabeligt tidsskrift. Derfor ansætter HB en videnskabelig redaktør, der har det redaktionelle ansvar for den videnskabelige del af Ugeskriftet, og det hertil hørende budget, jf. vedlagte instruks.

HB ansætter en professionel ugeskriftschef. Ugeskriftschefen har ansvaret for redaktionen af politisk debat, information m.v. Ugeskriftschefen skal i øvrigt samarbejde med den videnskabelige redaktør og de andre medier i Lægeforeningen. Ugeskriftschefen er ansvarlig for Ugeskriftet i henhold til medieansvarsloven. For at sikre tilknytning til udviklingen og behovene for nyhedsformidling skal ugeskriftschefen holde sig i nær kontakt med alle dele af de fire foreningers virke, jf. i øvrigt vedlagte instruks.

Med henblik på at bistå ugeskriftschefen med fastlæggelsen af den redaktionelle linje nedsættes en redaktion, hvortil de tre delforeninger udpeger en lægelig redaktør - se instruks for lægelige redaktører. Ugeskriftschefen varetager den daglige drift og gennemførelse af de trufne beslutninger. I redaktionsmøderne deltager den videnskabelige redaktør, DADLNET-chefen, informationschefen, journalistiske medarbejdere ved bladet og Redaktionssekretariatets leder. Andre kan deltage ad hoc.

De lægelige redaktører har til opgave at fremme behandlingen af såvel delforeningsrelevante spørgsmål som emner af mere overordnet og tværgående karakter med relevans for alle læger. Deres opgave i redaktionen er at sikre relevant og dækkende formidling af aktuelle politiske emner i Lægeforeningen og dermed bidrage til at producere et interessant, relevant og levende UFL - på tryk og på net - for alle læger, jf. vedlagte instruks.

Medieudvalgets kommissorium

Medieudvalget har til formål at stimulere og drive realiseringen af Lægeforeningens fælles vision på medieområdet gennem rådgivning af Hovedbestyrelsen og de tre delforeningers bestyrelser om de veje Lægeforeningens mediepolitiske indsats bør følge. Udvalget skal komme med forslag til og forholde sig til forslag og initiativer, der kan sikre udvikling, samarbejde og koordination mellem Lægeforeningens forskellige medier - Ugeskrift for Læger på print og på net, DADLNET inkl. delforeningernes hjemmesider og DADLINE - og nyhedsproducerende enheder.

Udvalget skal sikre, at alle dele af Lægeforeningens ønsker og forslag til mediepolitikken indgår i udviklingen og realiseringen af visionen og samarbejdet, ligesom udvalget skal fungere som sparringspartner i forbindelse med nye større projekter, herunder strategier for, hvordan nye teknologiske muligheder kan bidrage til at skabe en velfungerende, aktuel og sammenhængende medieflade over for medlemmerne og offentligheden.

Udvalget består af et HB-medlem, der er formand for udvalget og udpeget af Hovedbestyrelsen samt et medlem fra hver af delforeningernes bestyrelser. Udpegning af udvalgets fire medlemmer sker for to år ad gangen.

Medieudvalget fastlægger selv den nødvendige mødefrekvens og er i den forbindelse ansvarlige for, at relevante personer fra de forskellige medier og forskellige dele af Lægeforeningen gives mulighed for at deltage i udvalgets møder. Udvalget kan overveje at supplere sig med en »virtuel« brugergruppe.

Instruks for den videnskabelige redaktør på UFL

UFL skal fortsat udvikle sig frem mod en samlet fremtræden i det mediepolitiske billede, som dannes af Lægeforeningens forskellige offentlige nyhedsmedier. Ingen dele af dette medium kan således publicere uden hensyn til, hvad de øvrige medier foretager sig, jf. »visionen« for UFL. Det overordnede ansvar for denne sammenhæng ligger hos ugeskriftschefen med den videnskabelige redaktør som en aktiv medspiller.

Det videnskabelige område i UFL skal styrke lægevidenskabelig forskning og fagets udvikling, samt sikre efter- og videreuddannelse inden for alment lægelige vidensområder. Med henblik på at tilgodese ønsket om en samlet mediepolitisk fremtræden, bør den videnskabelige redaktør indgå i forskellige samarbejder om debatområder, der både tilgodeser videnskabelige emner, samt sundhedspolitiske og medlemspolitiske interesser.

Ansættelse

Den videnskabelige redaktør ansættes af HB på deltid. Ved ansættelse tilstræbes det at rekruttere en aktiv, samarbejdsorienteret læge med nær tilknytning til det aktive lægeliv. Ved ansættelsen medvirker Redaktionskomiteen som videnskabeligt bedømmelsesudvalg, mens der etableres et ansættelsesudvalg bestående af formanden for HB, en repræsentant udpeget af hver delforening samt Redaktionssekretariatets leder. Ansættelsen sker for tre år med mulighed for forlængelse i yderligere tre år.

Budget

Det årlige budget, hvori budgettet for den videnskabelige del er særligt defineret, forelægges af HB, efter indstilling fra ugeskriftschefen, for det årlige repræsentantskabsmøde til godkendelse. Budgettet for den videnskabelige del omfatter både produktion på papir og nettet, herunder at opbygge og drive et hensigtsmæssigt netrum for den videnskabelige produktion.

Kompetence

Den videnskabelige redaktør har suverænitet på det videnskabelige område, således at redaktionen af det videnskabelige stof er i overensstemmelse med gældende vilkår for videnskabelige redaktioner på nationale og internationale tidsskrifter.

Den videnskabelige redaktør kan inden for de fastlagte budget-rammer ansætte assisterende videnskabelige redaktører. Disse ansættes i overensstemmelse med de rammer, HB har opstillet for ansættelse af læger i Lægeforeningen.

Med henblik på opretholdelsen af kontakt til den aktive forskning har den videnskabelige redaktør mulighed for inden for budgettet at trække på fx en videnskabelig redaktionskomité, som bedømmer de videnskabelige ledere, et videnskabeligt panel, der dækker specialerne bredt, og et juniorpanel med fire medlemmer, som kan skabe forbindelse til ny forskning.

Instruks for Ugeskriftschefen på UFL

UFL skal fortsat udvikle sig frem mod en samlet fremtræden i det mediepolitiske billede, som dannes af Lægeforeningens forskellige offentlige nyhedsmedier. Ingen dele af dette medium kan således publicere uden hensyn til, hvad de øvrige medier foretager sig, jf. »visionen« for UFL. Det overordnede ansvar for denne sammenhæng ligger hos ugeskriftschefen. De øvrige aktører er alle vigtige medspillere.

Ansættelse

Ugeskriftschefen ansættes af HB. Der nedsættes et ansættelsesudvalg bestående af HB-formanden, en repræsentant udpeget af hver delforening, lederen af Redaktionssekretariatet, den administrerende direktør og en repræsentant for de ansatte journalister.

Budget

Det årlige budget, hvori budgettet for den videnskabelige del er særligt afgrænset, forelægges af HB, efter indstilling fra ugeskriftschefen, for det årlige repræsentantskabsmøde til godkendelse. Budgettet omfatter både publicering i UFL på papir og på nettet.

Kompetencer - økonomi, administr ation, produktion

Ugeskriftschefen er ansvarlig for den samlede produktion og økonomi for UFL. Produktionen/publiceringen foregår gennem Redaktionssekretariatet, et forlag og internettet. Ansættelse af personale i redaktionssekretariatet mv. foretages efter indstilling fra ugeskriftschefen af den administrerende direktør.

Kompetencer og ansvar for redaktion

Ugeskriftschefens redaktionsmæssige ansvar udøves inden for de rammer, der fastlægges gennem medieudvalgets drøftelser. Det forudsættes, at redaktionen er i overensstemmelse med Lægeforeningens og delforeningernes interesser, således at det sikres, at fx delforeninger kommer til orde ved uopsættelige og vitale politiske udmeldinger. Ugeskriftschefen er ansvarlig i henhold til medielovgivningen.

Ugeskriftschefen er ansvarlig for redaktionen af det stof i UFL, der ikke optræder i den videnskabelige del, og samtidig ansvarlig for et godt samarbejde med den videnskabelige redaktør. Dette gælder ikke blot sideløbende produktion, men også samarbejde på grænsefeltet mellem videnskab, faglighed og den professionelle udvikling.

Instruks for de lægelige redaktører på UFL

UFL skal fortsat udvikle sig frem mod en samlet fremtræden i det mediepolitiske billede, som dannes af Lægeforeningens forskellige offentlige nyhedsmedier. Intet medie kan publicere uden hensyn til det, de andre medier foretager sig, jf. visionen for UFL. Det overordnede ansvar for denne sammenhæng ligger hos ugeskriftschefen. De lægelige redaktører er meget aktive medspillere.

Indholdet af UFL skal være i overensstemmelse med udviklingen hos medlemmerne af Lægeforeningen og delforeningerne. Derfor deltager ugeskriftschefen i Hovedbestyrelsens møder, og hver af delforeningerne udpeger en lægelig redaktør. De tre lægelige redaktører udgør sammen med ugeskriftschefen den redaktion, der fastlægger den redaktionelle linje for UFL.

Udpegning

Den enkelte delforening fastlægger selv den procedure, hvorefter den lægelige redaktør udpeges.

Arbejdsområder

Som gruppe har de lægelige redaktører til opgave at dække de lægefaglige og lægepolitiske emner, som Lægeforeningen og delforeningerne beskæftiger sig med. Den enkelte lægelige redaktør forventes at følge det politiske arbejde i den delforening, der har udpeget vedkommende, mens de efter interesser og baggrund fordeler de tværgående emner, som Lægeforeningen beskæftiger sig med, mellem sig. Arbejdsdelingen mellem de tre redaktører aftales med ugeskriftschefen.