Skip to main content

Usikker fremtid for lægekredsforeninger

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

8. maj 2006
2 min.

Yngre Læger holdt repræsentantskabsmøde i Odense den 27. april. Det var dagen før Lægemødet, og repræsentantskabsmødet kom derfor også til at foregribe nogle af Lægemødets diskussioner.

En af dem handlede om fremtidens Lægeforening, og YL-formand Mette Worsøe benyttede bl.a. lejligheden til at kaste et blik på, hvad det er for et apparat, man er på vej til at opbygge i regionerne til afløsning af de gamle lægekredsforeninger.

Blandt de spørgsmål, Mette Worsøe stillede, var, om man er ved at »lave overkill« på det regionale område: »Vi vil styrke de decentrale aktiviteter, men kræver det decentral forening? Måske kræver det snarere det modsatte«, sagde hun. »Opgaverne skal løses der, hvor de ligger - og er det ikke snarere på sygehusniveau?«

Ifølge Mette Worsøe er YL ligesom speciallægerne i FAS af den opfattelse, at de fem regionsforeninger i virkeligheden nok vil få ret begrænsede opgaver at varetage, og at man let risikerer at lave dobbeltarbejde:

»Analysen af udviklingen i sundhedsvæsenet peger på tiltagende centralisering. De fleste sundhedspolitiske og forhandlingsmæssige opgaver kommer til at ligge centralt. Og vores mål er at matche modparten«.

Mette Worsøe afviste, at målet for YL er at sikre sig flest mulige decentrale kroner. Målet er »en klog og fornuftig overgangsordning og fremtidig decentral struktur, hvor der er sammenhæng mellem opgaver og økonomi«. Hun opstillede »to ufravigelige krav« til fremtidens lægekredsforening:

»Såfremt der skal være et regionalt lægekredsforeningssamarbejde ud over det delforeningsmæssige omkring sundhedspolitik mv., er det en klar forudsætning for os, at alle dele af Lægeforeningen deltager«, sagde Mette Worsøe.

Det andet krav er, at der skal være »en velbegrundet klar opgave- og finansieringsdeling«, hvis der skal være regionale lægeforeninger med selvstændig økonomi fastlagt af Lægeforeningens repræsentantskab.

»Velbegrundet for at sikre, at det centrale og decentrale arbejde er rationelt. Klar opgavefordeling for at undgå dobbeltarbejde - og klar finansiering, der afspejler opgaverne«, sagde Mette Worsøe.

Repræsentantskabet var enigt i at lade dette budskab gå videre til debatten på Lægemødet.

Mette Worsøes tanker fik tilslutning under Lægemødet fra FAS' formand Poul Jaszczak og PLO's formand Michael Dupont.