Skip to main content

Aalborg Kommune har oprettet en Udskrivningsenhed på Aalborg Sygehus. Den skal sørge for, at ældre medicinske patienter ikke tabes på gulvet, når de udskrives til eget hjem.

Historien om, hvordan der går koks i kommunikationen mellem fx sygehus og hjemmesygepleje, når en ældre medicinsk patient udskrives til eget hjem, er efterhånden blevet en kedelig klassiker.

Det er derfor, den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient stiller krav om, at kommuner og regioner skal samarbejde om at styrke sammenhæng og koordination af patientforløb.

Og det er derfor, Aalborg kommune nu opretter en Udskrivningsenhed på Aalborg Sygehus, der bl.a. skal sikre, at patienten føler sig tryg og får de rette ydelser tilbudt straks, når han eller hun udskrives til eget hjem.

Udskrivningsenheden vil dels modtage og videreformidle alle meddelelser om indlæggelse og udskrivningsforløb fra samtlige region Nordjyllands sygehuse - og på længere sigt også fra Psykiatrien i Nordjylland. Dels vil den tage særlig hånd om de ti procent af kommunens borgere, der har komplicerede udskrivningsforløb.

Det vil typisk være fysisk, psykisk og kognitivt svage patienter og patienter, som har været genindlagt mange gange indenfor kort tid. Alt i alt cirka 1200 udskrivninger per år af den komplicerede slags.

I første omgang vil det være udskrivningsforløb for de ældre medicinske patienter, som udskrivningskoordinatorerne vil koncentrere sig om - senere vil de ældre kirurgiske patienter også få tilknyttet egen udskrivningskoordinator.

Udskrivningskoordinatorerne vil være synlige på afdelingerne, hvor de har kontakt til plejepersonalet og vil havde mødt patienten i god tid, inden han eller hun udskrives. Det vil også være dem, som sygehusene ringer til, når en patient udskrives.

»Ægteskab« mellem sektorer

Det vil være Udskrivningsenheden og ikke - som i dag - områdesygeplejersken og de forskellige bevillingsmyndigheder, der vil sørge for at skaffe det, der er nødvendigt for, at borgeren kan vende tilbage til sit hjem. Fx de nødvendige remedier til pleje og behandling.

Udskrivningsenheden vil kunne bevilge ydelser og sygepleje, bestille madordning og nødkald. Eller visitere til ældrebolig og plejehjem samt til genoptræning.

Region Nordjylland finder, at der er tale om en "meget fremsynet strategi", idet et tæt samarbejde mellem kommunen og sygehusene omkring indlæggelse og udskrivning er en forudsætning for et godt og sammenhængende patientforløb. Og regionen har derfor besluttet at stille lokaler på Aalborg Sygehus vederlagsfrit til rådighed for enhedens foreløbig 10 medarbejdere.

Enheden vil således være en kommunal arbejdsplads på et regionalt sygehus. Og det er i flere henseender en udfordring.

"Ikke alle vores medarbejdere synes, at det er ren lykke, men vi bliver nødt til at se det fra borgernes side, og de er altså både borgere i en kommune og i en region", siger direktør i Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning, Jan Nielsen.

Udskrivningsenheden, der i første omgang vil have åbent fra 8-15, vil ifølge Jan Nielsen løbende tilpasse sig de ændrede vilkår i sundhedsvæsenet. Eksempelvis ved at udvide sin åbningstid, så der også kan tages hånd om de patienter, der udskives fra de fælles akutmodtagelser, som er på vej i regionen.